Pathena 2013 is begonnen!

In Rotterdam werden de deuren van Medisch Centrum Blakeburg weer geopend voor het Pathena Jeugdschaak Invitatietoernooi 2013. Dit jaar niet alleen met een talentvolle middaggroep, maar ook met een beloftevolle morgengroep. 24 deelnemers dus, die dit jaar veel ervaring op gaan doen en waar straks de rest van Nederland rekening mee mag gaan houden. Vorig jaar was al te zien dat de deelnemers hard gegroeid zijn.

De organisatie is ook blij dat naast de RSB ook de LSB (Leidse schaakbond) dit initiatief heeft aangegrepen om jeugdtalenten hard te laten ontwikkelen en zo zijn er een aantal Leidse beloftevolle talenten die dit jaar in de ochtendgroep spelen. Daarnaast is een belangrijke meerwaarde van het Pathenatoernooi natuurlijk een stevig analyse-team. Ook op deze eerste speeldag waren er weer genoeg analisten die de partijen van commentaar gingen voorzien. Naast Dolf Meyer waren dat deze keer Harold van Dijk, Julian van Overdam en Olivier Vrolijk. En dat het analyseren populair was, bleek wel uit de uitgebreide nabeschouwingen die plaatsvonden.

De organisatie had Leonore Braggaar (van de Leidse Schaakbond) bereid gevonden om de eerste zet te gaan doen en hiermee ook het toernooi te openen. Dat deed zij op bord 1 van de eerste ronde van het morgentoernooi bij de beloften.

Afbeelding 1: Leonore Braggaar doet de eerste zet en opent het Pathena toernooi 2013

In deze morgengroep (met een speeltempo van 35 minuten p.p.p.p + 5 seconden per zet) zijn er na dag 1 en 2 ronden, 3 koplopers. Sebastiaan Janse, Ivan Kroetkov en Lucas Nguyen wisten beide partijen te winnen. In deze groep werden mooie partijen geschaakt en bleek dat het niveau hoog was. Uiteraard vielen er al enkele verrassingen te noteren, maar voor niemand is er nog een man overboord. Ook met tijdsnood en tijdsdruk werd al goed rekening gehouden. Met nog 4 seconden op de klok wist Lorena Kalkman tegen Sam van Dongen een aanval op te zetten. Door het feit dat er per zet 5 seconden bijkomt, wist Lorena uiteindelijk met de winst te eindigen (en 40 seconden). Enkele deelnemers staan nog op 0 punten, maar hier komen de volgende ronden vast veranderingen in.

Afbeelding 2: De ochtendgroep – de beloften

De middaggroep heeft ten opzichte van vorig jaar enkele wijzigingen ondergaan. De winnaar van vorig jaar en zijn kompanen uit het Sliedrechts C team doen niet meer mee (Andrew en Adrian Mensing samen met Marijn den Hartog), maar hun vervanging is zeker niet minder. Met Wiggert Pols doen nu beide broers Pols mee en uit Gouda komt Mohammed Moussane die ook als een komeet omhoog is geschoten.

Afbeelding 2: de middaggroep – Wie gaat de opvolger van Andrew worden?

Dit deel van het toernooi werd geopend namens het analistenteam door Julian van Overdam en ook daarna werden 2 ronden gespeeld. Hier zijn er inmiddels 2 spelers met 2 punten. Wang Yang (die het toernooi vorig jaar met 0 uit 2 slecht startte) pakte 2 punten evenals Alexander Janse. Nog 1 wedstrijd moet hier worden ingehaald en dan zou Ricky Schaap zich ook nog hierbij kunnen voegen. Ook hier werd de tijd (evenals vorig jaar 1 uur p.p.p.p met 5 seconden per zet erbij) goed gebruikt en zaten er mooie partijen tussen. Opvallend was de overwinning van Lola den Dunnen op Kevin Nguyen en waar de gebroeders Pols onderling vaak remise spelen, ging broer Arne er nu met de buit vandoor.

Op de site www.pathena.nl zijn alle partijen na te spelen, staan verslagen en foto’s en uiteraard ook de uitslagen en standen. Begin april gaat het toernooi verder.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.