De Pion I onthoofdt Voorschoten (klasse 2C)

In Voorschoten werden de spelers van De Pion I uiterst vriendelijk onthaald. Ik kan me niet heugen dat de eerste consumptie in een KNSB-competitiewedstrijd ooit eerder spontaan voor eenieder aan de borden werd geserveerd. Hier dus wel en de koffie smaakte er des te beter door. Ook de wedstrijd verliep in een goede sfeer. De wedstrijdleider heeft op zijn gemak zijn boek kunnen uitlezen. En voor Charles was het bijzonder om na ongeveer veertig jaar zijn twee oude schaakvrienden Frank en Frits weer te ontmoeten.

De wedstrijd ging enige tijd vrijwel gelijk op. Toen teamleider Charles Kuijpers signaleerde dat enkele stellingen beter voor De Pion waren, was het tijd voor een tactisch remiseaanbod. Zijn stelling met zwart op bord 8 was er overigens ook rijp al voor, maar wat wil je als je tegenstander opent met c2-c4. Dan is alle hoop op meer dan remise voor de zwartspeler meteen vervlogen. Tegenstander Timo Bottema twijfelde ongeveer een half uur alvorens het aanbod aan te nemen. Oom Fritz13 oordeelde later + 0,54, dus Charles was tevreden.

Op bord 1 kreeg kersverse IM Stefan Docx van Peter Wilschut het Wolgagambiet voorgeschoteld. Tegen Stefan geen verstandige keus, met vaste hand smoorde hij elk tegenspel van zwart in de kiem en loodste hij zijn pluspion in veilige haven.

Daarna duurde het enige tijd voor het volgende resultaat op het scorebord kwam. Op het tweede bord speelde Stefan Colijn met zwart een uitstekende partij tegen Elwin van der Auweraert. Stefan kreeg na een slappe opening van wit actief spel op de damevleugel zonder dat daar voor wit iets concreets tegenover stond. Tijdens een grootscheepse afwikkeling vielen de witte pionnen als rijpe appelen van de boom. Toen een dame-eindspel met drie pluspionnen voor Stefan restte, streek Elwin de vlag.

Op bord 7 had Bart Peeters met wit tegen Frits Fritschy een pion gewonnen maar zwart kreeg een sterke aanval. Teamleider Charles calculeerde al een nul in voor Bart, maar die wist met kunst- en vliegwerk zijn stelling bij elkaar te houden. In de post-mortem bleek dat Frits de winst heeft gemist. In de partij kwam een kloeke remise op het bord.

Jan van Mechelen werd met zwart op bord 4 in het middenspel verrast door een stukoffer van Wouter Noordkamp, die drie pionnen voor het stuk kreeg. Met actief stukkenspel leek Jan de partij naar zijn hand te zetten doch toen hij een vierde pion verloor en dameruil toeliet, werd hij door de witte pionnen platgewalst.

Benauwd had de teamleider het ook bij de partij van Robert Schuermans die op bord 5 met wit zijn tegenstander Marcus Driessen met weinig succes naar de keel vloog. Zwart kreeg de overhand met actief stukkenspel, doch in eigen tijdnood wist Robert ten koste van een pion een sterk initiatief te ontwikkelen. Marcus moest in zetherhaling berusten om geen acuut verliesgevaar te lopen.

David DuPont speelde met zwart een solide partij op bord 6 tegen Roderick van Kempen. David moest halverwege de middag in een iets betere stelling doorspelen van de teamleider, en deed dat met verve. In een dame toreneindspel veroverde hij een pion, die echter van weinig waarde bleek. Wit had voldoende compensatie. Toen duidelijk was dat beide matchpunten binnen gingen lopen mocht David remise aanbieden. Zijn tegenstander kon weinig anders dan het aanvaarden.

Het tweede matchpunt werd binnengehaald door Thierry Penson die op bord 3 met wit na een slappe opening tegen Frank den Herder enig positioneel voordeel behield. Thierry bouwde dat sterk uit naar een drukstelling in het eindspel. Ondanks taaie verdediging kan Frank niet voorkomen dat er werd afgewikkeld naar een voor Thierry eenvoudig gewonnen toreneindspel.

En aldus werd blijgemoed de thuisreis ondernomen. Thuis bleek dat De Pion I nu tweede staat, maar DSC (Delft) 1 blijft gewoon winnen en heeft vier matchpunten én zes bordpunten voorsprong. Nog drie ronden te gaan, een nagenoeg onmogelijke opgaaf.

1. Peter Wilschut (2224) – Stefan Docx (2428) 0 – 1

2. Elwin van der Auweraert (2178) – Stefan Colijn (2298) 0 – 1

3. Frank den Herder (2154) – Thierry Penson (2178) 0 – 1

4. Wouter Noordkamp (2074) – Jan van Mechelen (2191) 1 – 0

5. Marcus Driessen (2084) – Robert Schuermans (2047) rem

6. Roderick van Kempen (2016) – David DuPont (2037) rem

7. Frits Fritschy (2130) – Bart Peeters (1999) rem

8. Timo Bottema (1895) – Charles Kuijpers (1991) rem

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.