De Stukkenjagers – SO Rotterdam zinderend spannend tot het einde.

De Tilburgers hebben gevochten als leeuwen voor hun laatste kans op behoud. Het vorige seizoen werden een aantal wedstrijden met enige veine gewonnen, maar dit seizoen valt het kwartje iedere keer de andere kant op. Want ondanks dat De Stukkenjagers op rating het zwakste team hebben in de Meesterklasse, kunnen zij wel degelijk een potje schaken. Van enige onderschatting, ondanks de 0 matchpunten, was aan Maasstedelijke zijde geen sprake. Immers het vorige seizoen hadden zij, overigens op ongelukkige wijze, verloren van de zuidelingen. De Rotterdammers hadden ondanks een duidelijk rating overwicht veel problemen met de thuisclub. Ergo de Tilburgers hadden zeker een gelijkspel verdiend, maar het lukte gewoon niet.

In het mooie pand van “De Harmonie” gelegen in het centrum van Tilburg was her goed toeven. Even was ik bang dat het rumoerig ging worden. Immers de Brabantse schaakbond heeft ook zijn eigen regionale competitie op zaterdag, de thuisclub speelde met 6 teams thuis. Hulde aan de thuisclub, want het bleef de hele middag muisstil. Na afloop kon men beneden in de ruime ontvangst/annex bar zijn of haar overwinning vieren of nederlaag wegdrinken.

De middag begon rustig met een remise tussen Mark Clijssen en Michiel Besseling. Na diverse ruil transacties viel er weinig meer te doen. Daarna kabbelde het rustig verder, waarbij wel opviel dat er aan beide kanten zeer geconcentreerd gespeeld werd. Maar niet wees nog op het opwindende einde. Daarna volgden twee remises tussen Cor van Dongen en Martin Martens en Mart Nabuurs en Jan Willem. Tussen Cor en Martin werd het evenwicht nimmer verstoord.

Bij Mart en Jan Willem waren er wel enige schermutselingen op de damevleugel, maar na algemene ruilen, kwam een evenwichtig toreneindspel op het bord.

Het eerste echte punt kwam op conto van Rini Kuijf. NB in het begin van de partij bood Kuijf remise aan, omdat hij zich niet fit voelde. Dat was de grootste fout welke de witspeler had gemaakt. Hij kwam al spoedig in de problemen op de damevleugel. Een vervelende zwarte toren welke over de c-lijn binnenkwam. De witspeler trachtte tegenkansen te verkrijgen door een pion te offeren, maar uiteindelijk resulteerde dit in 2 pionnen achterstand. De zwartspeler wikkelde daarna professioneel af, naar een totaal verloren pionnen eindspel voor de witspeler.

Bij de partij tussen Herman Grooten en Karel van der Weide, kwam Herman na de opning al spoedig heel prettig te staan. Na allerlei tactische verwikkelen, voornamelijk op de damevleugel, resulteerde dit in pionwinst voor wit. Middels een aantal ruiltransacties wist Karel de pion weer te heroveren, maar het ontstane toreneindspel had wit een vrije b-pion opgeleverd. De partij leek op remise af te stevenen, maar Herman miste op de valreep de winst middels Tb5 i.p.v. Kf6.

Kort daarna maakte Mark Haast gelijk voor de thuisclub. Hij had tegen Etienne Goosens wel een licht overwicht, maar tot iets concreets leidde dit echter niet. Zwart lette even niet op en plotseling kon de witspeler met een afwikkeling een belangrijke zwarte pion op b7 winnen. Daarna was het een koud kunstje om het eindspel van loper tegen paard uit te schuiven.

Inmiddels was de partij tussen Anne Haast en Pascal Vandevoort in remise geëindigd. Dit was niet zonder strijd gegaan. In een koningsindische opening kreeg wit meer ruimte. Maar koos daarna het verkeerde plan om de b-lijn te openen. De zwartspeler won een pion, maar kon daar niet veel risico mee nemen, omdat wit te veel dreigingen had met haar dame. Dus werd het eeuwig schaak.

Na de eerste tijdcontrole was de tussenstand 3 ½ – 3 ½. Wat was er intussen gebeurd op de resterende 3 borden. Bruno Carlier stond beter tot gewonnen tegen Tijmen Kampman. Het middenspel was gecompliceerd, met wederom allerlei zaken op de damevleugel. Bruno zocht tegenspel op de koningsvleugel, offerde een pion, kwam met een andere pion tot f6. Er volgde een afwikkeling met voor Bruno 3 pionnen voor een stuk. De witspeler had een mooi loperpaar + actieve torens. Frans Cuijpers leek tegen Bianca Muhren al voor de tijdcontrole de buit binnen te hebben. Hij stond met wit steeds iets beter en bovendien kwam Bianca in verschrikkelijke tijdnood, d.w.z. 15 zetten in twee minuten. Ze haalde het met nog 3 seconden op de klok, maar het vreemde was dat juist zij haar stelling significant had verbeterd. Bianca had nu een overwicht verkregen, maar tot meer dan remise zou dat niet gaan reiken. Heel anders ging het eraan toe op het eerste bord.

Luc Winants speelde tegen de jonge Stefan Beukema. In eerste instantie leek het allemaal goed te gaan met wit. Luc had een verdwaalde loper gefixeerd op h5 en ook in het centrum stond de boel vast. De zwartspeler liet zich van zijn beste kant zien hij speelde zijn 2 torens en 2 lopers naar de damevleugel en daar Luc ten onder te gaan. De zwarte zware stukken kwamen zeer dreigend binnen en volgens de voorspelling zou onze Belgische vriend gaan verliezen. Dit alles tezamen leidde tot een prognose van 5-5.

Maar gelukkig gaan de feiten soms anders dan de voorspellingen. Inderdaad wist Bruno zijn partij daarna snel te winnen. Mede doordat de zwartspeler met Lc5 een belangrijke pion op b7 verloor. Daarna kwam wit met zijn stukken binnen en het einde was zelfs een mat. Hoewel Bianca helemaal niets had, vocht zij verbeten voor de laatste kans voor De Stukkenjagers. Na vele zettenherhalingen kon zij toch afwikkelen en kwam met haar toren de witte stelling binnen, maar Frans kon zijn toren via de onderste zwarte lijn steeds schaak geven en tenslotte gingen alle pionnen eraf. In totaal werden meer dan 100 zetten gedaan. Overigens ook nu was Bianca weer in hevige tijdnood.

Tenslotte voltrok zich een klein drama aan het eerste bord. Stefan was door uitstekend spel in een totaal gewonnen positie gekomen. Hij had twee pionnen gewonnen en kon met zijn twee verbonden pionnen (a+b) een opmars beginnen. Zijn andere vrij pion op d3 werd geruild voor de enige witte troef (zijn pion op g7). Maar daarvoor had zwart een aantal kansen gemist op een betere afwikkeling. Nu gebeurde het ongelofelijke, namelijk dat wit precies op een tempo op tijd was om de zwarte (a + b) pionnen af te stoppen.

Met dit resultaat is SO Rotterdam zo goed als veilig. Maar voor de Tilburgers ziet het er nu heel somber uit. Enfin eindelijk hebben wij deze competitie ook een meevaller. De volgende ronde is thuis op 9 maart tegen Calder HMC, zeker niet eenvoudig.

Gedetailleerd:

Bord De Stukkenjagers SO Rotterdam Uitslag

1. Stefan Beukema Luc Winants ½ – ½

2. Herman Grooten Karel van der Weide ½ – ½

3. Bianca Muhren Frans Cuijpers ½ – ½

4. Anne Haast Pascal Vandevoort ½ – ½

5. Cor van Dongen Martin Martens ½ – ½

6. Mart Nabuurs Jan Willem van de Griendt ½ – ½

7. Tijmen Kampman Bruno Carlier 0 – 1

8. Frans Konings Rini Kuijf 0 – 1

9. Mark Clijsen Michiel Besseling ½ – ½

10. Mark Haast Etienne Goossens 1 – 0

Totaal 4 ½ – 5 ½

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.