Spannend slot in Baden Baden

In de tweede helft van de Grenke Chess Classic in de Duitse kuurstad Baden Baden kon de Italiaan Fabiano Caruana zijn koppositie met wat geluk tot aan de voorlaatste ronde vasthouden. In de zesde ronde kon Caruana nog net remise maken tegen Georg Meier en in de achtste ronde won hij met zwart zelfs van Arkadij Naiditsch, na huizenhoog verloren te hebben gestaan. In de voorlaatste ronde was zijn portie geluk echter op. Tegen Michael Adams verloor hij zijn eerste partij van het toernooi. Wereldkampioen Anand won in de negende ronde tegen Fridman zijn tweede partij van het toernooi en kwam daardoor op gelijke hoogte: 5,5 uit 9. In de laatste ronde won Anand van Naiditsch in een instructief toreneindspel en daar Caruana niet verder kwam dan remise tegen Daniel Fridman, kon de wereldkampioen eindelijk weer eens een klassiek toernooi op zijn naam schrijven (Analyses van Herman Grooten van deze partijen vindt u hier ).

Zijn laatste toernooioverwinning was in Morelia/Linares 2008. Anand: „Natuurlijk ben ik gelukkig dat ik weer een toernooi heb gewonnen. 2013 is goed begonnen, want ik heb in Wijk aan Zee redelijk gespeeld en ik heb daar een paar partijen gewonnen. Ik ben blij dat ik weer prettige stellingen op het bord krijg, dat was namelijk het grootste probleem de laatste tijd, eigenlijk al sinds het toernooi in Wijk aan Zee 2011. Nu krijg ik betere stellingen op het bord, maar ik moet weer leren die betere stellingen ook te winnen. Dat betekent dat ik wat aan mijn techniek moet schaven. In London en Wijk aan Zee ging het namelijk een paar keer mis, en ook hier in de partijen tegen Fridman en Naiditsch miste ik weer een paar mogelijkheden. De zet 24….a5 in mijn partij tegen Naiditsch is echt afschuwelijk.”

De smaakmaker van het toernooi bleef ook in de tweede helft van het toernooi Arkadij Naiditsch, die in elke partij keihard het gevecht met zijn tegenstanders aanging en in de zesde ronde beloond werd met een werkelijk sensationele winstpartij tegen Daniel Fridman. (zie de analyse van HG) In de laatste drie ronden ging het echter mis met Naiditsch: hij verloor van Caruana, Meier en Anand en de beruchte lange rokade werd zijn deel! Naiditsch: “Ik speel elke partij om de winst, en een snelle remise is aan mij niet besteed. Het nadeel is echter dat op een gegeven moment de energie ontbreekt om elke partij op winst te spelen, vooral als je twee zware toernooien achter elkaar speelt.” Verder viel Georg Meier in de tweede helft op door zijn goede spel. „Ik had ook 4,5 uit 5 kunnen scoren in de tweede helft“, aldus Meier. „Ik heb maar drie slechte zetten gedaan in de tweede helft van het toernooi, maar in de eerste helft deed ik soms 10 slechte zetten in één partij!

Bacrot wint ELO Open

Het ELO open werd gewonnen door de Franse ELO favoriet Etienne Bacrot, die met 7/9 ongeslagen eerste werd, voor Parimarjan Negi (India) en Ruben Felgaer (Argentinië) , die 6,5/9 scoorden. De resultaten van de Nederlandse deelnemers: Lisa Schut 5,5/9 , Jaap Vogel en Ludo Tolhuizen 4,5/9 en Gerard Welling 2/9 (Welling trok zich na 4 ronden uit het toernooi terug).

De partij tussen Lisa Schut en Jaap Vogel.

Sponsor Wolfgang Grenke kondigde aan dat hij de traditie van sterke grootmeestertoernooien (1870, 1925, 1992) in de stad voort wil zetten. Ook de open toernooien zullen in de komende jaren duidelijk groter opgezet worden.

Meer informatie over het evenement vindt u op de toernooiwebsite: url=www.grenkeclassic.com Veel beeldmateriaal van de auteur vindt u op www.chesstigers.de en op www.chesstigersontour.wordpress.com.

Analyses van Herman Grooten uit de tweede helft van het toernooi vindt u hier.

Klik hier voor het eerste verslag van dezelfde auteur.

(De foto’s in dit artikel zijn van Eric van Reem)

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.