Stukkenjagers laat kansen liggen tegen SO Rotterdam

Om te vechten voor lijfsbehoud nam Stukkenjagers het in ronde 6 van de KNSB-competitie op tegen SO Rotterdam. Makkelijk zou het niet gaan worden, want de Rotterdammers wilden zich graag revancheren voor de thuisnederlaag van afgelopen seizoen. Ondanks een ratingoverwicht van (gemiddeld) meer dan 100 punten, ging die wedstrijd met 6-4 verloren. Ook deze wedstrijd waren de Rotterdammers cijfertechnisch in het voordeel, en dit keer bleek het wel genoeg te zijn voor een overwinning. Stukkenjagers verliest dus voor de derde keer dit seizoen met minimale verschillen. Maar ook deze keer ging dat niet zonder slag of stoot.

De wedstrijd begon rustig met twee relatief snelle remises. Michiel Besseling kreeg van Mark Clijsen niet de kans om rustig zijn stelling op te zetten. Door actief te spelen (12…c5 en 14…d4) wist Mark de centrumpionnen te ruilen. Niet veel later gingen ook de dames van het bord. In een stelling met ongelijke lopers, met beiden twee torens, werd tot remise besloten.

In de partij Martin Martens tegen Cor van Dongen ontstond de onderstaande stelling na 20 zetten.

Martin Martens – Cor van Dongen

Na 20…Le4 21.Lg5 h6 22.Lxf6 Dxf6 23.Dd2 Lxd3 24.Txe8 Txe8 25.Dxd3 Dg5 werd tot remise besloten. In plaats daarvan had zwart een interessant dameoffer kunnen plegen met 20…Dxe3+!? 21.Txe3 Txe3 22.Pf4 Txg3 23.Kh2 Te3 24.Dd2 Tfe8, gevolgd door …Lf8-d6. De partij kan dan nog alle kanten op, hoewel de computer een lichte voorkeur geeft aan zwart.

Mart Nabuurs speelde, evenals vorig seizoen, met wit tegen Jan Willem van de Griendt. Wederom kwam er een Franse opening op het bord, maar die veranderde al snel in een (open) Siciliaan. Jan Willem koos voor een wat ongebruikelijke opzet in de opening, maar Mart wist niet te profiteren. Na dameruil was het, zoals wel vaker het geval is in het Siciliaans, zwart die de betere kansen kreeg. Met een kleine combinatie (26.Lc5) wist wit echter een pion te winnen. Dat leverde geen winstkansen op. Het resterende eindspel was, zoals wel vaker het geval is met dubbele toreneindspelen, remise.

De eerste beslissing viel op bord 8, waar Frans Konings het niet kon bolwerken tegen Rini Kuijf. Rini speelde de Noteboom-variant, waarbij zwart het centrum opgeeft voor vrijpionnen op de a- en b-lijn. Op zet 17 koos Frans voor het principiële 17.c6, maar dit leidde niet tot het gewenste resultaat. Drie zetten later ging hij daadwerkelijk de fout in met 20.Lxc6, waarna zwart een pion voor bleef. Om er wat van te maken offerde Frans nog een pion, maar zwart wikkelde vakkundig af naar een eenvoudig gewonnen pionneneindspel.

Rotterdam dus op voorsprong, al leek Herman Grooten er alles aan te doen om de stand weer in evenwicht te brengen. Dit zou ten koste moeten gaan van Karel van der Weide.

Karel wist met kunst- en vliegwerk zijn stelling bij elkaar te houden in de opening, maar verloor gaandeweg wel een pion. Dat was niet desastreus, aangezien zwart naar een dubbel toreneindspel wist af te wikkelen waarin zijn torens voor genoeg tegenspel zorgden. Door een onnauwkeurigheid op de dertigste zet van zijn tegenstander kreeg Herman de kans om zijn vrijpion in werking te zetten, waarbij hij tevens een paar torens kon ruilen. Dat ging ten koste van zijn pluspion, maar het bood goede praktische kansen. Door sterk spel wist Herman zijn tegenstander met de rug tegen de muur te drukken. Onderstaande varianten zijn afkomstig van de witspeler.

Herman Grooten – Karel van der Weide

In zijn vooruitberekeningen had Herman al gezien dat 48.Tb5! wint. Het idee is om met Kf6 en Te5-e7 de zwarte pionnen op te halen. Het is niet erg dat de pion op b7 verloren gaat, aangezien de zwarte koning veel te ver is om de g-pion tegen te houden. Zwart kan dus beter 48…Td1 proberen, maar na 49.Kf6 Tf1+ 50.Kg7 Tf5 51.Txf5 gxf5 52.Kxf7 verliest het pionneneindspel, omdat wit met schaak promoveert! Helaas draaide wit in het zicht van de haven de zetten om, en speelde 48.Kf6?? Na 48…Td5! werd duidelijk waarom eerst 48.Tb5 geboden was. Een flinke domper voor Grooten en Stukkenjagers.

Voor geïnteresseerden is hieronder een uitgebreide analyse van Herman van deze partij via de viewer:

Stukkenjagers wist toch bij te blijven door de winst van Mark Haast op Etienne Goossens. In een Engelse opening had wit weinig bereikt, tot zwart 16…Lg4 speelde. Daardoor kreeg wit de mogelijkheid om zijn torens op de e-lijn te verdubbelen. Zwart was hetzelfde van plan met 19…Te5, maar dat had een pion kunnen kosten na 20.dxc6 bxc6 21.Lxc6! Dat werd echter gemist. Niet veel later ging zwart alsnog de fout in door dames te ruilen, wat een belangrijke pion kostte. Het resterende eindspel bleek niet te keepen voor Goossens.

Tegelijkertijd had Pascal Vandevoort enige moeite om zijn stelling bij elkaar te houden tegen Anne Haast. Anne speelde Spaans, maar de structuur deed al snel denken aan het Konings-Indisch. Wit had hierbij het voordeel dat de witveldige lopers al geruild waren. Net als in het Konings-Indisch speelde wit op de damevleugel, en zwart op de koningsvleugel. De zwarte aanval kwam echter nooit van de grond, mede omdat hij zijn belangrijke witveldige loper miste. Wit had ondertussen de b-lijn geopend en daar haar torens gedeponeerd. Met 23.Pb6 gaf ze zwart de kans om een toren te ruilen op de b-lijn, waarna haar voordeel kleiner werd. Ook 25.Pxb3 was niet de handigste, waardoor zwart de stelling in evenwicht kon brengen. Uiteindelijk eindigde de partij in eeuwig schaak.

De wedstrijd ging dus lange tijd gelijk op. Na de tijdcontrole waren er nog drie partijen bezig, Bruno Carlier tegen Tijmen Kampman, Frans Cuijpers tegen Bianca Muhren en Luc Winants tegen Stefan Beukema.

De eerstvolgende partij die eindigde was Bruno Carlier tegen Tijmen Kampman. Wit speelde een rustige opening en dat leverde hem niet veel op. Sterker nog, na een zet of 20 stond zwart eerder beter. Wit besloot een pion te offeren, waarna de stelling zeer gecompliceerd werd. Uiteindelijk leverde dat stukwinst op, maar dat ging wel ten koste van nog eens drie pionnen. Helaas voor Tijmen verloor hij al snel een belangrijke pion op b7, waarna Bruno de winst gedecideerd binnen haalde.

Dat betekende dat Bianca en Stefan minimaal 1,5 punt moesten halen om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Dat leek niet onmogelijk, aangezien beide Stukkenjagers een preferabele stelling hadden. Dat was in de opening nog heel anders bij Bianca. Zij mocht het opnemen tegen Frans Cuijpers, waar ze na vorig seizoen nog een appeltje mee te schillen had. Na taai verdedigen, in grote tijdnood, wist ze echter de kansen te keren. Tegenstander Frans was echter ook niet onbekend met de kunst van het verdedigen. Na flink aandringen van Bianca, meer dan 100 zetten lang, en wederom in tijdnood, lukte het haar niet om meer dan een half punt binnen te halen.

Het was dus aan Stefan om de 5-5 op het scorebord te brengen. Dat was geen gemakkelijke taak, aangezien hij met zwart tegen Luc Winants speelde. In een Hollandse partij koos Luc ervoor om zijn loper op f6 te ruilen tegen een zwart paard, in ruil voor een dubbelpion aan zwarte zijde. Die dubbelpion ruilde hij later zelf weer af, waarna zwart nog steeds het loperpaar in handen had. Met creatief spel (…Kd8-c7, …Tc8, …Kb8) wist zwart zijn koning in veiligheid te brengen en werd de druk op de witte stelling opgevoerd. Wit koos eieren voor zijn geld en ruilde dames, maar daarmee werd hij niet van zijn problemen verlost. De sterke zwarte lopers, in combinatie met de zwarte torens, leverde wit grote problemen op. Dit leidde uiteindelijk tot een voorsprong van twee pionnen.

Luc Winants – Stefan Beukema

In bovenstaande stelling had zwart zichzelf, na een prima gespeelde partij, kunnen belonen met een punt als hij 55…Te7+ 56.Kf6 Kd6 had gespeeld. Vervolgens gaat de loper naar c2 of c4 (via b5) en wit kan de opmars van de a- en/of b-pion niet meer stoppen. Stefan speelde 55…Ld7, waarna al zijn harde werken niet meer dan een half punt opleverde. Er volgde 56.Kxh7 Lxg4 57.hxg4 en Luc toonde zijn klasse door deze stelling foutloos de remisehaven binnen te slepen.

Aldus een 4,5-5,5 nederlaag voor Stukkenjagers, waar (minimaal) een gelijkspel zeker tot de mogelijkheden behoorde. De grootste kansen werden verkregen op de bovenste borden tegen de twee grootmeesters van Rotterdam, maar zij bleven ook in slechte stellingen het de Stukkenjagers moeilijk maken. Dat leverde Rotterdam uiteindelijk de overwinning op, waardoor het de derde plek bemachtigde in de Meesterklasse. Voor Stukkenjagers ziet het er een stuk somberder uit, en lijkt degradatie niet meer te voorkomen.

Alle partijen van de wedstrijd De Stukkenjagers – SO Rotterdam via de viewer:

(De foto is van Jos Sutmuller)

Over Redactie

Schaaksite.nl is eind 2009 opgericht. Schaaksite.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële Nederlandse website. Ons motto is: Schaaksite.nl is er vóór en dóór schaakliefhebbers. Iedereen die iets te melden heeft kan het (laten) publiceren op onze site.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.