Carlier en Kuijf doen het nog prima (6e ronde KNSB)

De titel voor En Passant is nu wel heel dichtbij, Sipke Ernst versloeg Artur Joesoepov, Frank Erwich is op koers voor een meesternorm, Nick Maatman won van Predrag Nikolic. Roeland Pruijssers, Jim Klinge en Jan Evengroen hebben nog 6 uit 6. Hier weer een overzicht van opmerkelijke uitslagen en persoonlijke resultaten in de KNSB-competitie, na zes ronden.

Meesterklasse

Achteraf zal de wedstrijd uit de derde ronde tegen Accres Apeldoorn voor En Passant de topper blijken te zijn geweest, vooraf leek dat de wedstrijd tegen titelverdediger Voerendaal in deze zesde ronde. Maar Voerendaal had al van Apeldoorn en HMC Calder verloren en was al bijna uitgeschakeld voor titelprolongatie. De definitieve uitschakeling gebeurde niet zozeer door de nederlaag tegen En Passant zelf, maar daarvoor al door het ontbreken van de drie grootmeesters. “Afzeggingen en budgettaire tegenvallers”, schreef teamleider Oscar Lemmers hierover op Utrechtschaak. Grootmeesters kunnen zeker clubtrouw hebben, maar je moet ze wel betalen. Tegen En Passant op bijna volle sterkte waren de Limburgers vervolgens kansloos: vijf remises en vijf nederlagen. Er wordt wel eens schamper opgemerkt dat de Spakenburgse co-sponsor Dick de Graaf een plaats voor zichzelf toe-eigent die hem eigenlijk niet toekomt, maar hij heeft nu wel keurig 2 uit 4. Dat hij met invaller Marcel Winkels niet de sterkste speler van Voerendaal tegenover zich kreeg, tja, daar kon hij niets aan doen.

Accres Apeldoorn blijft een hardnekkige achtervolger, het won overtuigend met 7,5-2,5 van Groninger Combinatie. Bij de Groningers boekte Sipke Ernst een overwinning op Artur Joesoepov, dat is altijd leuk. Ernst zal Joesoepov trouwens nog gekend hebben uit zijn eigen tijd bij Apeldoorn.

SO Rotterdam klom naar de derde plaats door een nipte overwinning van 5,5-4,5 op degradatiekandidaat De Stukkenjagers. De oudgedienden Bruno Carlier en Rini Kuijf boekten beiden een overwinning en staan hoog op de topscorerslijst hieronder.

Titelnormen

Na zes ronden is de tijd aangebroken om naar normkansen te kijken.

Oscar Lemmers (Voerendaal) speelde remise tegen Erwin l’Ami en heeft nu 5,5 uit 6. Met Mart Nabuurs, Tom Verhoeven en Jesper de Groote als tegenstanders lijkt dat nog geen reden om aan een grootmeesternorm te denken. Maar het is mogelijk, met de juiste tegenstanders, zijn TPR van 2714 is er meer dan genoeg voor.

Martijn Dambacher (Utrecht) is met 2617 en al twee grootmeesters tegen zich zeker een kandidaat, de grootmeesternorm ligt op 2600.

Alexander Kabatianski (Accres Apeldoorn) is met 2643 ook een kandidaat, maar moet dan tegen Utrecht en BSG wel hun enige grootmeesters tegen zich krijgen… en dan niet verliezen.

Een kandidaat voor de meesternorm is Sjef Rijnaarts (Apeldoorn), die daar met 2556 ruim 100 punten boven zit. En wat te denken van Frank Erwich (BSG), die maar liefst 2608 als TPR heeft? Hij moet nog twee titelhouders tegen zich krijgen waaronder een meester, dat zal wel lukken. En de TPR boven de 2450 houden, daarvoor hoeft hij ‘alleen maar’ door te gaan met waar hij mee bezig is.

Topscorers:

6 uit 6: Roeland Pruijssers (Accres Apeldoorn)

5,5 uit 6: Bruno Carlier (SO Rotterdam), Oscar Lemmers (Voerendaal) en Vyacheslav Ikonnikov (En Passant)

5 uit 6: Alexander Kabatianski (Accres Apeldoorn) en Frank Erwich (BSG)

4,5 uit 6: Rini Kuijf (SO Rotterdam), Martijn Dambacher (Utrecht), Sjef Rijnaarts (Accres Apeldoorn), Jan Smeets, Friso Nijboer en Henk Vedder (allen En Passant)

4 uit 4: Anish Giri (En Passant)

Eerste klassen

ESG Dr. Max Euwe blijft in 1A gewoon de koppositie verdedigen en trekt zich er niets van aan dat ik iedere keer schrijf dat het de sterkste tegenstanders nog krijgt. Laten ze maar komen, denken de Tukkers waarschijnlijk, die deze keer Soest met 6,5-3,5 versloegen. Een verrassing was het gelijkspel van Purmerend tegen Groninger Combinatie 2. Purmerend lijkt daarmee uitgeschakeld voor de titelrace, die nu gaat tussen ESG, Philidor Leeuwarden en Zukertort Amstelveen. Alle drie de onderlinge wedstrijden tussen hen staan nog op het programma!

Onderin zijn er normaal gesproken nog vijf degradatiekandidaten.

Een opmerkelijke persoonlijke uitslag was de overwinning van het Friese talent Nick Maatman (Philidor Leeuwarden) op grootmeester Predrag Nikolic (HSG).

In 1B liet DD een half steekje vallen tegen RSR Ivoren Toren en staat nu een punt achter LSG en Wageningen VLG Advocaten, die beide wonnen. Ook hier moeten alle wedstrijden tussen de eerste drie nog gespeeld worden, de competitieleider heeft het mooi uitgekiend. De nummer vier HWP Sas van Gent kan daardoor ook nog kampioen worden, maar verloor een kostbaar punt tegen Amersfoort.

De degradatiestrijd gaat tussen Vianen, Amersfoort en Paul Keres. Omdat ook die alle onderlinge wedstrijden nog moeten spelen, zullen enkelen van hen punten winnen, waardoor Charlois Europoort ook nog niet veilig is.

Paul van der Sterren (Caïssa) versloeg een oude bekende van hem: Jan Timman (Wageningen). Van der Sterren kwam daarmee op 4 uit 5. Namens Wageningen sloegen Erwin Oorebeek en Sander van Eijk terug door Arno Bezemer en Hans Ree te verslaan.

Topscorers:

5,5 uit 6: Dimitri Reinderman (Purmerend), Tobias Kabos (Zukertort Amstelveen) en Eddie Scholl (Philidor 1847 Leeuwarden)

5 uit 6: Jop Delemarre (Purmerend), Etienne Goudriaan (De Toren Arnhem-VSV), Erik van den Doel (Charlois Europoort), John van der Wiel (DD), Mark van der Werf en Jan-Willem de Jong (beiden LSG)

Tweede klassen

SISSA, dat Emanuel Lasker met liefst 8-0 versloeg, is nu wel binnen in 2A. Het mag zelfs nog van achtervolger Caïssa-Eenhoorn verliezen, alleen niet met grote cijfers. Het dappere Utrecht 2 is afgevallen door een nederlaag tegen het ook niet misselijke MSV Meppel.

ESG Dr. Max Euwe 3 zal, mede gezien het programma, bijna zeker degraderen.

Drie punten voorsprong heeft ASV (Arnhem) in 2B op de nummer twee De Wijker Toren, dat in Haarlem een punt liet liggen bij HWP.

Nog groter is de voorsprong van DSC Delft in 2C: vier matchpunten en zes bordpunten op De Pion. De onderlinge wedstrijd staat nog wel op het programma, maar dat zal de Brabanders weinig hoop geven.

In 2D was het verschil tussen de nummer één en tien slechts drie punten. Dat zijn er nu vijf, Venlo hield de kop dankzij een zege op PION. Maar uitspraken over promotie of degradatie zijn nog steeds zinloos.

Topscorers:

5,5 uit 6: Gilbert Vrancken (Caïssa-Eenhoorn), Wouter van Rijn (ASV) en Hajo Jolles (Caïssa 2)

5 uit 5: Loek van Wely (SISSA) en Stefan Docx (De Pion)

5 uit 6: Daan Zult (Caïssa-Eenhoorn), Frank van Tellingen (De Waagtoren), Floris van Assendelft (SISSA), Roel Donker (MSV), Rick Duijker en Sjoerd Plukkel (beiden De Wijker Toren), Eelco de Vries en Remco de Leeuw (beiden ASV), Max Merbis (HWP Haarlem), Niek Seelemeijer (Caïssa 2), Ololi Alkhazashvili (Venlo) en Luuk de Ruijter (PION)

Derde klassen

Een vrijwel zekere degradant is Westergoo in 3A, dat bijna een uur te laat in Sneek kwam en met 8-0 verloor. Westergoo had zich vergist in het aanvangstijdstip, maar deed het in deze klasse toch al slecht.

Sneek 2 in 3B kan ook de koffers pakken: na een nederlaag tegen mededegradatiekandidaat Almere lijkt het over en uit.

In 3C is LSG 4 nog puntloos, maar gezien het programma nog niet kansloos. Bovenin is het eigenlijk Fischer Z die gaat bepalen of Laurierboom-Gambiet dan wel Messemaker 1847 kampioen wordt. Fischer Z zelf kan ook nog.

In 3D doet zich de bijzonderheid voor dat zowel Zukertort Amstelveen 2 als BSG 2 nog alle wedstrijden gewonnen hebben. Twee ploegen met 12 punten, dat komt in geen enkele andere klasse voor.

Santpoort moet in 3E nog tegen de nummers twee en drie, maar 4 matchpunten en 10 bordpunten voorsprong is genoeg om die wedstrijden met vertrouwen tegemoet te zien.

In 3F kunnen vele ploegen nog kampioen worden en ook velen degraderen.

Dordrecht leidt in 3G, maar Eindhoven 2 kan nog een cruciale rol spelen in de kampioensstrijd.

Drie ploegen met 10 punten leiden in 3H, waarin er nog vijf degradatiekandidaten zijn.

Topscorers:

6 uit 6: Jim Klinge (DSG Pallas) en Jan Evengroen (Messemaker 1847)

5,5 uit 6: Huub van den Bergh (Oosten-Toren), Bernd Kohlweyer (Lonneker), Mark Kremer (Laurierboom-Gambiet), Sten Goes (Woerden), Cor Croese (Boven IJ), Peter de Roode en Ilias van der Lende (beiden Santpoort), Robby Kevlishvili (Promotie), Mark Timmermans (Dordrecht) en Rob van Meurs (Dubbelschaak’97)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.