HSB-competitie – Promotieklasse: Promotie doet goede zaken om degradatie af te wenden

In de Promotieklasse zijn op donderdag 22 februari twee van de vijf wedstrijden in de zevende speelronde gespeeld. Wedstrijden die een rol spelen in de kandidatuur voor degradatie naar de 1e klasse.

Gespeelde wedstrijden zevende ronde
SHTV 2 Promotie 2 4 – 4 Verslag van Ruurd Kunnen hieronder
DD 3 WSC 2 4 – 4 Verslag volgt

Na deze puntenverdelingen lijkt Promotie goede zaken gedaan te hebben, terwijl voor het derde van sg Discendo Discimus het tij niet meer te keren lijkt. DD zal in de komende wedstrijden tegen Promotie en Schaakhuis alle matchpunten binnen moeten halen, om nog kans te hebben degradatie te ontlopen. WSC en SHTV 2 maken deel uit van een staartgroep die het nog in eigen hand heeft, maar met 5 matchpunten nog vol aan de bak mag om in het volgende seizoen weer Promotieklasse te spelen.

Schaakcombinatie HTV 2 – Promotie 2

verslag door Ruurd Kunnen

SHTV 2 – Promotie 2 werd donderdagavond een gelijkspel. Het was een spannende wedstrijd, die van belang was voor de bezetting van de degradatieplaatsen.

Met Twan van der Togt en Koos Roeleveld heeft SHTV twee jonge spelers die snel sterker worden en punten kunnen scoren. Promotiekopman Han Baas voelde zich gedwongen kort na de opening een remisevoorstel van Twan aan te nemen („Ik kon niks anders”) en Koos hield Bauke Hoogland in bedwang.

bord
wit
zwart
uitslag
SHTV – Promotie
1
Han Baas
Twan van der Togt
½ – ½
½ – ½
4
Koos Roeleveld
Bauke Hoogland
½ – ½
1 – 1

Het zouden de enige remises van de avond blijven. Doordat Maarten Wichhart had gewonnen van Evert Baak, was het 2-1 in het voordeel van Promotie, maar aan bord 7 stond Wong Tsai een stuk achter tegen Eduward Supit.

bord
wit
zwart
uitslag
SHTV – Promotie
3
Maarten Wichhart
Evert Baak
1 – 0
1 – 2

De stand werd gelijk getrokken door Aleksander Henke, tegen wiens Engelse opening Harry Boerkamp de beruchte Grand Prix Attack in stelling had gebracht. Het idee is dat zwart met zijn f-pion opstoomt totdat wit mat staat, maar Henke liet het zover niet komen.

bord
wit
zwart
uitslag
SHTV – Promotie
2
Aleksander Henke
Harry Boerkamp
1 – 0
2 – 2

Aan bord 8 had Promotie haar voorzitter Jaap van den Berg als invaller opgesteld. Tegen Armin Segger leek hij een degelijke stelling te hebben opgebouwd, maar langzaamaan werd de aanval van de SHTV-er toch sterker. Aan het eind heeft Jaap misschien remise gemist. Zoals het ging kwam SHTV op een 3-2 voorsprong en speelde Eduward Supit nog steeds met een stuk meer tegen Wong Tsai.

bord
wit
zwart
uitslag
SHTV – Promotie
8
Armin Segger
Jaap van den Berg
1 – 0
3 – 2

Promotie leek in gevaar, maar toen sloegen de meest ervaren krachten toe. Aan bord 5 had Ruurd Kunnen een pion geofferd voor aanval tegen Karl Baak. Dat lukte, want op de 31e zet was mat onontkoombaar.

bord
wit
zwart
uitslag
SHTV – Promotie
5
Karl Baak
Ruurd Kunnen
0 – 1
3 – 3

Promotie kwam zelfs weer op voorspong toen Gerhard Eggink Niek Wisse achter de paaltjes te grazen nam.

bord
wit
zwart
uitslag
SHTV – Promotie
6
Niek Wisse
Gerhard Eggink
0 – 1
3 – 4

Ondertussen probeerde Tsai nog steeds zijn verloren stuk te compenseren met creativiteit. Supit gaf echter geen krimp. Als laatste haalde hij zijn punt binnen en bepaalde zo de eindstand op 4-4.

bord
wit
zwart
uitslag
SHTV – Promotie
7
Wong Tsai
Eduward Supit
0 – 1
4 – 4

Programma Promotieklasse – 7e ronde
4 maart 2013
RSC Belgisch Park 1
Botwinnik 2
11 maart 2013
Schaakhuis 1
Schaakcombinatie HTV 1
15 maart 2013
Scheve Toren 1
DSC 4

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.