Batavia: grootmeesters aan kop na eerste ronde

Donderdag is het 5e Batavia schaaktoernooi van start gegaan in Café Batavia 1920, pal naast het Amsterdamse Centraal Station. Het was meteen een spannende ronde, met drie beslissingen en twee remises.

Tijdens de opening van het toernooi sprak Hans Böhm met weemoed over het Amsterdamse schaak: tussen de Olympiade in 1954 en het VSB-toernooi van 1996 vonden er geregeld sterke gesloten grootmeestertoernooien plaats in Amsterdam. Maar na dat laatste toernooi hield het op, tot ontsteltenis van velen. De schaaktraditie werd pas weer in ere hersteld toen Bas Beekhuizen en Peter Tames de handen ineen sloegen en startten met het Batavia-toernooi: een tienkamp in het café van Tames. Na vier succesvolle edities met veel prominente bezoekers en (groot)meesternormen, is de vijfde editie sterker dan ooit. Er doen vier grootmeesters mee, vijf IM’s en één FIDE-meester. Lees meer

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.