Ook in Frankrijk gaat het niet zo goed

Een interessante discussie over hoe het verder moet met de schaakwereld is – voor diegenen die het Frans machtig zijn – hier te vinden. Er moet een nieuw landelijk bestuur komen in Frankrijk en dat brengt de moeilijkheden over een dalend ledental in Frankrijk naar de discussietafel.

Frankrijk heeft ongeveer 33.000 georganiseerde schakers, waarvan 26.000 leden A en de rest leden B (ik weet niet precies het verschil, maar ik vermoed dat daardoor zwarte leden niet bestaan in Frankrijk). Sinds 2004 zijn er 62 clubs en 1850 leden verdwenen. Het gaat dus ook daar niet goed. Een lichtpunt is Corsica, waar 2 procent van de bewoners lid is van een schaakclub. Als dit hetzelfde zou zijn in heel Frankrijk, zou de Franse Bond 1,3 miljoen leden tellen. Wellicht een idee om eens na te gaan hoe de Corsicanen dat doen.

Een van de kandidaat-voorzitters (Salazar) schrijft dit discussiestuk en zegt ergens dat hij een Bond wil die de clubs dient. Er zijn nu te veel strakke regels die de clubs hinderen. En hij wil een site die speciaal gewijd is aan hoe een club te runnen, op te zetten en uit te breiden. In het artikel en de uitgebreide discussie- bijdragen is wel wat te vinden om de teloorgang van het schaken tegen te gaan. Hoewel de nadruk wel weer ligt op de jeugd en minder op de mensen die al kunnen schaken en die na hun vijftigste meer tijd hebben om eventueel lid te worden van een club. Een interessante opmerking is overigens waarom er voor de jeugd al die nationale kampioenschappen en internationale toernooien moeten zijn. In veel andere sporten bestaan die niet.

4 Reacties

 1. Avatar
  duberry 03 maart 2013

  Lid A- Sportief lid

  Is verzekerd door de Bondsverzekering.

  Kan deelnemen aan alle bondscompetities en in het bijzonder aan competities waarop de Elo-rating en de Fideregels van toepassing zijn,alsook aan externe clubcompetities.

  Lid B- hobbylid

  Is verzekerd door de Bondsverzekering.

  Kan deelnemen aan rapidtoernooien(van minder dan één uur)en aan een rapidklassement.

  Afdracht per lid aan de bond:

  (Hoogte afhankelijk van de provincie waar men woont)

  Seniorenlid A- 45 Euro

  Seniorenlid B- 8 Euro

  Velen denken dat Frankrijk een centraal(vanuit Parijs)bestuurd land is,echter het tegenovergestelde is het geval.Nederland bijv. is een centraal bestuurd land.Ook correspondenten van media die bijna altijd vanuit Parijs of vanuit een andere grote stad opereren gaan hier vanuit.Maar buitenlanders die in Frankrijk wonen en werken en dus afhankelijk zijn van de franse regelgeving weten wel beter.De macht ligt bij het departement en de gemeenten,zij bepalen wel hoe de Parijse regels worden ingevuld als ze al worden ingevuld.Zelfs zo iets kleins als de bondscontributie is niet overal gelijk,zelfs daar wil in dit geval de provincie nog enig vat op hebben.

 2. Avatar
  vansteenis 03 maart 2013

  Bedankt Du Berry, Aardig idee van de Fransen, de twee lidmaatschappen. Alleen waarom je centraal verzekerd zou moeten zijn om te schaken is mij niet erg duidelijk. Het schaken in Nederland is overigens ook niet al te centraal georganiseerd. Het centrale Bondsbestuur zou zich veel meer moeten richten op ideeën hoe het schaken te bevorderen. Dat proefde ik wat in het Franse artikel. En daar merk ik weinig van in Nederland.

 3. Avatar
  duberry 03 maart 2013

  Toch doen wij het beter dan de fransen.

  *de fransen hebben 4x zoveel inwoners en slechts 2x zoveel leden(33.000 tegen 16.000)

  *bij ons kan iedereen aktief clublid worden, omdat er altijd wel een club in de nabijheid is – het tegenovergestelde is in Frankrijk het geval

  *de fransen bezitten 3 spelers met een rating boven de 2700,wij 1 – qua inwonertal hadden zij er 4 moeten hebben,qua ledental scoren zij precies goed

  De vraag is of de nederlandse zwarte leden zo’n B-lidmaatschap wensen.Ze moeten er wel voor betalen,al is het zogezegd koffiegeld.

 4. Avatar
  vansteenis 03 maart 2013

  We doen het niet beter dan de Fransen, wel qua ledental maar niet qua sterke spelers. De Fransen hebben 3 spelers boven de 2700 en wij 1 speler in de top 100 en nul boven de 2700. Het gaat er natuurlijk om hoeveel topspelers er in Nederland opgeleid zijn en niet hoeveel er om de een of andere reden later Nederlander zijn geworden. Een van de oorzaken is naar mijn mening de monopoliepositie van de stappenmethode. Te veel op truukjes gericht en te weinig op schaakinzicht. (Het begint iets te veranderen).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.