Laurent Fressinet winnaar van 15e editie Open NK Snelschaken

De vijftiende editie van het Open Nederlands Kampioenschap Snelschaken in Dordrecht is gewonnen door de Fransman Laurent Fressinet. Zaterdag 2 maart bleek hij met 26 punten uit 34 partijen de beste speler tijdens het sterk bezette toernooi.

De winnaar (foto organisatie)

Halverwege het toernooi was Fressinet nog niet aan de topborden te vinden, maar in de laatste drie dubbele ronden gaf hij enkel nog een remise weg tegen de als negende eindigende Engelsman Matthew Sadler. Deze uitsprint van 5,5 punten uit 6 partijen leverde hem uiteindelijk anderhalf punt meer op dan zijn directe concurrenten, en daarmee ook de toernooiwinst.

Tweede werd de eveneens uit Frankrijk afkomstige Romain Edouard. Gedurende het toernooi was Romain Edouard lange tijd aan de topborden te vinden. Het toernooi bleek voor hem uiteindelijk te lang: in de laatste twee dubbele ronden vergooide Romain Edouard de toernooiwinst door tweemaal 1-1 te spelen tegen lager gerate tegenstanders. Als derde eindigde grootmeester Istratescu, die het trio Fransen op het ereschavot completeerde.

De snelschaakmarathon trok deelnemers uit diverse landen, waaronder Brazilië, Zweden, Frankrijk en Duitsland en meer dan 30 titelhouders wisten hun weg naar Dordrecht te vinden. Eén van hen was Loek van Wely; hij eindigde als beste Nederlander. Met 23 punten eindigde hij als vijfde. De beste speler uit de Drechtstreek werd, evenals in 2011 en 2012, Mark Timmermans. Hij eindigde met 20,5 punt op een gedeelde tweeëntwintigste plaats.

Het Open NK Snelschaken wordt sinds 1996 jaarlijks georganiseerd door de Stichting tot Bevordering van de Schaaksport in Dordrecht. Na een pauze van drie jaar, van 2007 tot en met 2009, is vanaf 2010 de locatie Leerpark van het Da Vinci College het toneel voor de snelschaakmarathon. Het toernooi trekt jaarlijks ongeveer 200 deelnemers van over de hele wereld.

Het open NK snelschaken wordt mede mogelijk gemaakt door Leerpark Dordrecht, het Da Vinci college, Gemeente Dordrecht, BIS Event Rental, Sanidrome Bouter, Secure Logistics Hannover Consultancy en Schaaksite.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.