SO Rotterdam revancheert zich tegen HMC Calder

Na de ontsnapping in de vorige ronde tegen De Stukkenjagers en twee nederlagen tegen HMC in de afgelopen twee jaar, hadden de Rotterdammers nog wat goed te maken. Bovendien zou met een matchpunt er zekerheid zijn op handhaving in de Meesterklasse.

Deze missie slaagde, er werd geconcentreerd gespeeld, hetgeen uiteindelijk resulteerde in een 6-4 overwinning. Helemaal zonder spanning was deze wedstrijd niet, maar de overwinning was wel verdiend te noemen. De ouverture bestond uit drie korte remises, de spelers kennen elkaar en hebben wederzijds respect. Het betrof de partijen tussen Luc Winants en Daniel Fridman, Frans Cuijpers en Jasper Broekmeulen, repectievelijk Martin Martens en Jeroen Bosch.

Het vervolg van de wedstrijd verliep redelijk evenwichtig en zoals gewoonlijk kwamen de resultaten in het laatste half uur voor de eerste tijdcontrole en in het eerste uur daarna. De eerst volgende remise kwam tussen Rini Kuijf en Ton Verhoeven tot stand. De witspeler had overwicht op de koningsvleugel, maar zwart werd actief over de open c-lijn. Na dameruil liep de partij snel naar remise toe. Het eerste punt voor Rotterdam werd binnengehaald aan het laatste bord. De witspeler stelde zijn stukken zo actief mogelijk op, hetgeen resulteerde in een lange afwikkeling combinatie welke begon met 25. Pxc7 en een pionwinst opleverde. Jan Willem behield zeer actieve torens die het zwart danig moeilijk maakten en in tijdnood was het na 38. .. Kh6 per direct uit. De gelijkmaker werd gescoord door David Miedema tegen Karel. In deze partij bleek dat David de finesses van deze Franse variant beter kende dan zijn tegenstander. De zwartspeler speelde een goede partij en feitelijk kwam wit er niet aan te pas. Zwart verwierf zich op de damevleugel een falanx aan zwarte vrijpionnen, terwijl de witte op de koningsvleugel nog ver weg waren. Toen de zwarte b-pion op het punt stond te promoveren, was het einde partij. Hiermee was de tussenstand 3-3 en kon een tussenbalans worden opgemaakt.

De overige vier partijen leken de Maasstedelingen 3 punten te gaan opleveren en dit gebeurde ook. Als eerste won onze topscorer Bruno Carlier van Ton Verhoeven. Na de opening kwam wit al prettig te staan en met een lange afwikkeling welke startte met 23. b6 werd met 32. Txb7+ een pion gewonnen. De zwartspeler probeerde met een tegenactie op de koningsvleugel nog te compliceren, maar dit leverde slechts het verlies van een tweede pion op. Daarna volgen twee remises aan de borden 4 en 5. Nadat Bart Michiels tegen Twan Burg in eerste instantie prettig leek te staan, glipte de controle op de partij uit zijn handen. De zwartspeler kwam positioneel iets beter te staan, maar gezien het materieel was gedecimeerd vielen er geen echte zaken meer te doen. De partij tussen Geert en Pascal, een Belgisch onderonsje, leverde de witspeler wel wat meer ruimte op. Na veel ruilen ontstond bij zet 30 al het eindspel. Twee in elkaar geschoven pionnenformaties en beide een loper op de witte velden. Ergo, er was geen doorkomen aan. De laatste beslissing viel aan het eerste bord, het betrof de partij tussen Vitaly Kunin en Benjamin Bok. Het werd een zware laveerpartij op hoog niveau gespeeld, waarbij er dynamisch positioneel evenwicht was. Maar al deze inspanning had witspeler in tijdnood gebracht en met 40. Lxh6 greep hij mis. Dit kostte niet slechts een pion, maar in het overgebleven eindspel met zware stukken, stonden de zwart dame en haar twee torens veel actiever dan haar witte collega’s. Mede daardoor en de kwetsbare positie van de witte koning, kon de zwartspeler al spoedig een beslissing forceren.

Gedetailleerde uitslag:

Bord SO Rotterdam HMC Calder Uitslag

1. Vitaly Kunin Benjamin Kok 1 – 0

2. Luc Winants Daniel Fridman ½ – ½

3. Frans Cuijpers Jasper Broekmeulen ½ – ½

4. Bart Michiels Twan Burg ½ – ½

5. Pascal Vandevoort Geert v.d. Stricht ½ – ½

6. Karel v.d. Weide David Miedema 0 – 1

7. Martin Martens Jeroen Bosch ½ – ½

8. Bruno Carlier Ton Verhoeven 1 – 0

9. Rini Kuijf David van Kerkhof ½ – ½

10. Jan Willem v.d. Griendt Joris Broekmeulen 1 – 0

Totaal 6 – 4

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.