Normkansen in KNSB-competitie

Een paar kampioenen zijn al bekend, een paar degradanten ook, enkele verenigingen kunnen promotie of degradatie eigenlijk niet meer mislopen. Dat is geen verrassend nieuws, maar zoals gewoonlijk heb ik ook weer gekeken naar persoonlijke resultaten. Er zijn meer kansen op titelnormen dan ik eerder dacht.

Meesterklasse

En Passant had het een beetje benauwd tegen BSG. De voorsprong die tot vier punten uitliep gaf natuurlijk genoeg lucht, maar de overige spelers stonden wel slecht. Dat viel achteraf mee, maar de 6-4 was niet spectaculair.

Opmerkelijk was de snelle remise van Anish Giri tegen Robert Ris. Giri had zich in de opening een beetje vergist en zag niets beters dan in te gaan op een zetherhaling. Erwin l’Ami bracht Aleksander Berelowitsch zijn derde seizoensnederlaag toe, terwijl de Duitser voorheen voor ESGOO, HMC Calder en BSG zelden verloor. Tea Lanchava boekte haar eerste seizoenszege, uitgerekend tegen het En Passant dat haar tegen haar zin had afgedankt. Richard Vedder was haar slachtoffer, maar verzekerde achteraf dat de stemming goed was geweest. Teamleider Guido de Romph had zelfs zoenen van Tea gehad. Dick de Graaf (speler en cosponsor) speelde remise tegen routinier Henk van der Poel en staat keurig op 2,5 uit 5.

Een moeizame zege dus voor En Passant, maar dat was in één klap vergeten toen het bericht doorkwam dat Accres Apeldoorn met 6-4 van Utrecht had verloren. Apeldoorns eerste nederlaag naast die tegen En Passant. Namens Utrecht won Thomas Willemze van Stefan Kuipers, Hans Klip van Ilja Zaragatski en Jaap Houben van Merijn van Delft. Bijzonderder waren de remises van Menno Okkes tegen Roeland Pruijssers, Vincent Diepeveen tegen Alexander Kabatianski en Tycho Dijkhuis tegen Arthur van de Oudeweetering.

De voorsprong van En Passant is met vier matchpunten en vijf en een halve bordpunt nu voldoende voor de titel, mag je zeggen. Het wordt alleen nog spannend als Kennemer Combinatie in de volgende ronde van En Passant wint. Maar dat verwacht niemand. En zelfs dan heeft En Passant in de negende ronde tegen Rotterdam nog een herkansing.

De Stukkenjagers is gedegradeerd na een 7,5-2,5 nederlaag tegen Groninger Combinatie. De Brabanders kunnen de nummer acht Kennemer Combinatie nog wel inhalen, maar die moet dan verliezen van BSG, waardoor BSG niet meer is in te halen. De onderlinge wedstrijd tussen KC en BSG is dus een rechtstreeks degradatieduel in de centrale slotronde in Bunschoten. Gezien het resterende programma lijkt het me onmogelijk dat de nummer zeven Groninger Combinatie nog degradeert.

Normkansen

Quinten Ducarmon (Kennemer Combinatie) doet het heel goed, maar heeft een wedstrijd gemist en kan dus geen meesternorm scoren. Voor een norm zijn negen wedstrijden nodig. Bruno Carlier (Rotterdam) doet het supergoed, 6,5 uit 7, maar heeft pas één titelhouder tegen zich gehad. Hij kan nog wel de TPR van een grootmeesternorm halen, maar die telt dan niet. Sipke Ernst (Groninger Combinatie) doet het ook heel goed, met overwinningen op Jan Smeets en Artur Joesoepov en nu op Herman Grooten. Hij is echter al grootmeester. Laten we kijken naar de kanshebbers voor een norm.

Bonno Pel (Groninger Combinatie) zit met 2499 ruim boven de meesternorm van 2450. Hij moet nog een titelhouder tegen zich krijgen en natuurlijk zijn score op peil houden. Zijn teamgenoot Jasper Geurink heeft wel genoeg titelhouders gehad, hij heeft zelfs van Friso Nijboer gewonnen. Maar zijn 2443 moet hij nog ietsje opkrikken.

Martijn Dambacher (Utrecht) scoorde 2 uit 3 tegen grootmeesters en heeft een TPR van 2596, vier punten onder de GM-norm. Met 1,5 uit 2 in de resterende partijen zou hij er wel eens boven kunnen komen. Zijn teamgenoot Menno Okkes zit een paar puntjes onder de meesternorm, maar moet nog wel een titelhouder tegen zich krijgen.

Bij Accres Apeldoorn is Sjef Rijnaarts een belangrijke kandidaat voor de meesternorm. Hij heeft 2526 (norm is 2450!) en al genoeg titelhouders.

Mark Haast (De Stukkenjagers) zit ietsje boven de meesternorm. Hij moet nog wel een titelhouder tegen zich krijgen, maar dat zal geen probleem zijn. Ivo Wantola (Voerendaal) heeft al genoeg titelhouders en zit met 2499 ruim boven de meesternorm. Vijftig procent tegen sterke tegenstander zal voldoende zijn.

Bij BSG zit Frank Erwich met 2515 ruim boven de meesternorm. Hij moet nog een titelhouder tegen zich krijgen, dat zal tegen Apeldoorn wel gebeuren.

Tot slot: Oscar Lemmers (Voerendaal). Beetje droevig verhaal. Hij heeft 6,5 uit 7, speelde alleen remise tegen Erwin l’Ami. TPR: 2729. Voor een GM-norm (2600!) moet hij nog wel twee grootmeesters tegen zich krijgen. Daarom speelde hij tegen Kennemer Combinatie aan het eerste bord, dat team heeft twee grootmeesters. Tot zijn teleurstelling trof hij daar Rob Duijn. Die versloeg hij natuurlijk wel, Lemmers verslaat dit seizoen alle niet-grootmeesters, maar tegen Rotterdam en Groninger Combinatie moet hij nu wel per se die twee grootmeesters tegen zich krijgen die nodig zijn voor de o zo verdiende grootmeesternorm.

Topscorers

6,5 uit 7: Bruno Carlier (SO Rotterdam), Roeland Pruijssers (Accres Apeldoorn) en Oscar Lemmers (Voerendaal)

5,5 uit 6: Vyacheslav Ikonnikov (En Passant)

5,5 uit 7: Sipke Ernst (Groninger Combinatie), Alexander Kabatianski (Accres Apeldoorn), Jan Smeets en Friso Nijboer (beiden En Passant)

Eerste klassen

Philidor Leeuwarden en Zukertort Amstelveen speelden gelijk tegen elkaar in 1A, waardoor ESG Dr. Max Euwe (winst op Sopsweps’29) zijn voorsprong vergrootte. Met drie punten lijkt die voorsprong ruim voldoende, maar opmerkelijk is dat de nummers één tot en met vier slechts anderhalve bordpunt van elkaar verschillen. Aangezien ESG zowel Philidor als Amstelveen nog treft, is de titel nog steeds niet zeker.

Ook onderin is er nog steeds niets beslist. Alleen Soest (dat van ESG Dr. Max Euwe 2 won) lijkt veilig. Voor de onderste vier blijft het bibberen.

In 1B sloeg LSG een belangrijke slag door DD met 5,5-4,5 te verslaan. Het aantal titelkandidaten lijkt nu van vier naar twee te zijn geslonken. De wedstrijd Wageningen VLG Advocaten-LSG in de laatste ronde zal de beslissing moeten brengen. Komt Jan Timman terug in de hoogste klasse?

Het puntloze Paul Keres won van Vianen DVP en sprong opeens naar de achtste plaats. Beide hebben nu twee punten en moeten nog tegen Amersfoort, dat één punt heeft. Dat een andere ploeg dan deze drie zal degraderen lijkt heel onwaarschijnlijk. Bij Amersfoort kreeg Matthew Sadler weer eens een tegenstander van formaat tegen zich: collega-grootmeester Petar Popovic (Charloir Europoort). Desalniettemin voerde hij zijn score op naar 5 uit 5.

Topscorers:

6,5 uit 7: Tobias Kabos (Zukertort Amstelveen) en Eddie Scholl (Philidor Leeuwarden)

6 uit 7: Jop Delemarre en Dimitri Reinderman (beiden Purmerend), Etienne Goudriaan (De Toren Arnhem-VSV), Erik van den Doel (Charlois Europoort) en Jan-Willem de Jong (LSG)

Tweede klassen

Er staat nog geen K achter SISSA, maar de Groningers mogen zich wat mij betreft kampioen noemen. Elf bordpunten zal Caïssa-Eenhoorn (dat van Caïssa 3 uit Amsterdam verloor) in twee ronden (achttallen!) niet meer goedmaken. Zelf won SISSA voor de tweede keer dit seizoen met 8-0, nu van ESG Dr. Max Euwe 3. Dat team is definitief gedegradeerd, een lot dat het tweede team in de eerste klasse ook nog kan treffen. Wel zuur (en opmerkelijk!) in het eerste jaar van een fusieclub.

In 2B is de kampioen officieel: ASV uit Arnhem. Het won al zijn wedstrijden. Achtervolger De Wijker Toren, al bijna uitgeteld, werd dat definitief door een nederlaag tegen Caïssa 2. Onderin lijkt het lot voor Sliedrecht bezegeld.

DSC Delft zal wel kampioen worden in 2C, al moet de wedstrijd tegen de nummer twee De Pion nog gespeeld worden. Een voorsprong van vier matchpunten en 6,5 bordpunten moet genoeg zijn. Onderin lijkt vooral De Stukkenjagers 2 kansloos.

Een superspannende poule is 2D, waar een paar ronden geleden nog iedereen kon degraderen. Dat kunnen er nu in theorie nog zeven, maar er zijn er nog vijf die zich zorgen moeten maken. Kampioen kunnen er in theorie nog vijf worden, maar het zal Venlo, Geleen of UVS worden. Venlo staat twee punten los, maar speelt nog tegen Geleen.

Topscorers:

6 uit 7: Floris van Assendelft (SISSA), Eelco de Vries (ASV) en Max Merbis (HWP Haarlem)

5,5 uit 6: Erik-Jan Hummel (SISSA) en Stefan Docx (De Pion)

5 uit 5: Loek van Wely (SISSA)

Derde klassen

3A: Westergoo gaat degraderen, het team gaat geen elf bordpunten meer goedmaken op HSG 2. De Hilversummers zouden nog wel eens kunnen worden gepasseerd door Philidor Leeuwarden 3. Bovenin heeft Sneek de beste papieren, maar het blijft spannend.

3B: Koploper Philidor 2 verloor van DSG Pallas, dat daardoor de kop overnam. Deze twee blijven een nek-aan-nekrace voeren met Lonneker. Sneek 2 is gedegradeerd, voor de andere plaats komen nog vier ploegen in aanmerking.

3C: Laurierboom-Gambiet won van Het Kasteel, maar was vooral blij met de zege van de Amsterdamse stadsgenoot Fischer Z op Messemaker 1847. De twee Amsterdamse teams moeten nog tegen elkaar, maar Laurierboom heeft nu met drie matchpunten een veilige marge. LSG 4 zal degraderen, de andere plaats is nog onzeker.

3D: De superwedstrijd in deze ronde was BSG 2-Zukertort Amstelveen 2. Beide teams hadden nog alles gewonnen, wat in geen andere klasse voorkwam! Het werd een eenzijdige strijd, de Amstelveners wonnen met 5,5-2,5 en er moet een wonder gebeuren willen ze geen kampioen worden.

3E: Santpoort is kampioen, met maar liefst zes punten voorsprong op de achtervolgers.

3F: Oegstgeest’80 herstelde zich van de nederlaag in de vorige ronde en lijkt toch weer op het kampioenschap af te stevenen.

3G: Eindhoven 2 won met 4,5-3,5 van Dordrecht en bracht de spanning bovenin opeens helemaal terug. Beide teams en DSC Delft 3 kunnen nog kampioen worden, maar gezien het programma blijft Dordrecht wel favoriet. Onderin hebben vijf teams vijf of vier punten!

3H: Paul Keres 2, RSC ’t Pionneke en Dubbelschaak’97 hadden tien punten en hebben er nu twaalf. Een superspannende kampioensstrijd. Het programma is voor alle drie niet heel zwaar, het wordt een bordpuntenrace, waarin Paul Keres wel vier punten voor staat. SMB is vrijwel gedegradeerd.

Topscorers:

6,5 uit 7: Huub van den Bergh (Oost-Toren), Jim Klinge (DSG Pallas), Mark Kremer (Laurierboom-Gambiet), Sten Goes (Woerden), Peter de Roode en Ilias van der Lende (beiden Santpoort), Mark Timmermans (Dordrecht) en Rob van Meurs (Dubbelschaak’97)

1 Reactie

  1. Avatar
    Johan Hut 13 maart 2013

    Aanvulling van Jan Jaap Janse (Paul Keres): zijn clubgenoot Hugo ten Hertog kan in de 1e klasse een IM-norm scoren. Als hij nog twee tegenstanders krijgt van minstens 2400, is een score van 50 procent hiervoor voldoende.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.