Zestigplussers stranden op dertigminners

Opa’s kunnen soms nog goed schaken. Dat ervoeren enkele spelers van Zukertort Amstelveen 2 zaterdag tegen BSG 2. Hun team won wel met 5,5-2,5 en wordt waarschijnlijk kampioen in de 3e klasse D, zo schreef ik in mijn overzicht van de afgelopen competitieronde. Beide ploegen waren nog zonder puntenverlies, Amstelveen staat nu twee matchpunten en zes en een halve bordpunten voor. Het leeftijdsverschil in deze wedstrijd was opmerkelijk.

Remmelt Otten rekende het tijdens de wedstrijd uit. Kennelijk was hij vroeg klaar en had hij even niets beters te doen. Of hij vindt dat het verzamelen van interessante schaakfeiten hoort bij zijn nieuwe baan als publishing director bij New in Chess. Uiteraard ben ik blij met iemand die zo opmerkzaam is.

Het gemiddelde geboortejaar van de BSG’ers was 1950, dat van de Amstelveners 1988. Bij Amstelveen was Paul-Peter Theulings (1963) spelbreker, zijn ploeggenoten hadden een gemiddeld geboortejaar van 1992. Opmerkelijk dus dat deze twee ploegen van uitersten zo lang samen aan kop gingen.

Tom de Ruiter in 2006 in Schaakmagazine, met foto van Edwin Baart

Oudste speler was BSG’er Tom de Ruiter (1933), onlangs tachtig geworden. Hij is bezig aan zijn 62e seizoen in de KNSB-competitie en speelde tegen Amstelveen zijn 457e partij. Als je weet dat meer dan 400 partijen zeldzaam is (daarover later deze week meer!), dan is 457 wel heel bijzonder. Lange tijd was Henk van Donk (DD en Dordrecht) met 60 seizoenen (maar waarschijnlijk geen 400 partijen) recordhouder, De Ruiter is hem nu voorbij. Voordat hij in 1968 naar BSG kwam speelde hij voor De Dom (Utrecht) en SC Utrecht. De Ruiter nam in 1969 en 1970 deel aan het Nederlands kampioenschap.

Dit alles wist zijn tegenstander Bram ter Schegget natuurlijk niet, hij werd geboren in 1991. Ter Schegget verloor, na ruim vijf uur spelen. Wie denkt dat hij zeventigplussers op uithoudingsvermogen kan pakken, kan dus bedrogen uitkomen. Het verschil van 58 in het geboortejaar was exact gelijk aan dat tussen Bert Kieboom (1935) en Joran Donkers (1993). Zij speelden remise. De twee oudste BSG’ers scoorden dus samen anderhalve punt, hun bijna-leeftijdsgenoot Theo Slisser (1938) verloor van Peter-Paul Theulings (1963).

Tjark Vos (Zukertort Amstelveen). Foto: Univechess.nl

Bij Zukertort Amstelveen zijn Hing Ting Lai (1997) en Tjark Vos (1996) de jongsten en zijn er nog drie spelers van na 1990. Lai won van Coen van der Heijden (1945), Vos van Remmelt Otten (1966). De jonkies hebben het dus goed gedaan. De twee oudsten ook.

Reacties over andere zeer oude of zeer jonge teams zijn welkom.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.