Torre – Dia de los Muertos

De voornamelijk Mexicaanse feest- en herdenkingsdag Dia de los Muertos (Dag van de Doden), is voor buitenstaanders tamelijk mysterieus. De aanhangers geloven dat dode zielen terugkeren op aarde. Een Zuid-Amerikaanse versie van je in je graf omdraaien.

Als er één Mexicaanse ziel zou mogen terugkeren, laat dan GM Carlos Torre Repetto herrijzen. Zijn schaak-carrière was veel te kort. In 1926 werd hij opgenomen voor krankzinnigheid, nadat hij zich volledig had ontkleed in een openbare bus. Hij was toen pas 21 jaar.

Velen kennen de prachtige Zwickmühle waarmee hij in 1925 Lasker in Moskou versloeg. Weinigen zijn op de hoogte van het miniatuurtje tegen Ernst Grünfeld in Baden-Baden, hetzelfde jaar:

Ernst Grünfeld – Carlos Torre Repetto

1. d4 e6 2. Pf3 f5 3. g3 Pf6 4. Lg2 d5 5. 0-0 Ld6 6. c4 c6 7. Dc2 0-0 8. b3 Pe4 9. Lb2 Ld7 10. Pe5 Df6 11. f3 Pxe5 12. dxe5 Lc5+ 13. Kh1 Pxg3+ 0-1

Elke keer als deze partij wordt nagespeeld, draait Grünfeld zich geschrokken om in zijn graf, want hij viert Dia de los Muertos niet. Hoe Torre vanaf 1926 zijn leven heeft ingedeeld blijft gehuld in nevelen. Hij stierf op 19 maart 1978, een jaar nadat hij door de FIDE de grootmeestertitel kreeg toegewezen. Waarschijnlijk is die positieve tijding hem nooit ter ore gekomen.

Uit: A Tempo Magazine 2.12 – Mysterie

www.atempomagazine.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.