Slotronde Belgische competitie

Amay was bij het ingaan van de slotronde van de Belgische Interclubs koploper, maar moest nog aantreden tegen concurrent Wirtzfeld, een dorpje gelegen in het Duitstalige deel van België, de zogenaamde Ostkantons tussen Luik en Luxemburg. Beide ploegen hadden alles uit de kast gehaald, Amay had met het nadeel te kampen dat Twan Burg op het laatste moment ziek moest afhaken. Matthew Tan was zijn vervanger.

Grof gezegd waren er drie cruciale momenten in deze allesbeslissende match, waar de ontmoeting aan bord 1 tussen Anish Giri en Arkadij Naiditsch snel in remise uitmondde. Anish moest immers nog leren voor zijn examens morgen op school…

Het eerste was om 14:59. Op dat moment kwam namelijk Andrey Sumets, bord 6 van Wirtzfeld, de speelzaal binnenstormen en deed haastig 1.d4. Eén minuut later en hij had een nul aan zijn broek gekregen. Slordig? Niet echt. Sumets kon op donderdag niet vliegen vanuit de Oekraïne vanwege hevige sneeuwval. Onverschrokken koos hij voor een treinreis van pakweg 10 uur naar Krakow om van daaruit op zondagmorgen door te vliegen naar Charleroi. Daar zou hij dan op de wedstrijddag om 12 uur landen. Wat blijkt? Vliegtuig heeft een uur vertraging en in de Franse Ardennen sneeuwt het behoorlijk, zodat de afstand tussen het vliegveld en de speelzaal niet full speed kan worden afgelegd. Enfin, de man is op tijd en tegen Eric Prié wordt het vrij snel remise. Daar kun je na een reis van 40 uur niet over klagen!

Het tweede moment is de overwinning van Postny op Mikhalevski. Op de foto ziet u de Nederlandse arbiter Jos Pots de formaliteiten afhandelen.

Wirtzfeld was definitief verzekerd van de titel toen Erik van den Doel overeind wist te blijven tegen Ilja Zaragatski vanuit bedenkelijke stelling. Het thuispubliek genoot in volle teugen van de spanning.

In de sporthal van het dorpje Büllingen barstte het van de Nederlanders, ik telde in de gauwigheid 18 spelers. Goed nieuws naar ik begrepen heb voor Quinten Ducarmon, die wederom een norm in de wacht sleepte, nu namens KGSRL uit Gent.

Aankomst Andrey Sumets

Amay

De beslissing – Postny-Mikhalevski

De staartborden van Wirtzfeld – Van den Doel en Winants

De twee slotpartijen

Drietalige richtingwijzers

Giri in de studieboeken voor school

Quinten Ducarmon 01

Quinten Ducarmon 02

Wirtzfeld

Alle foto’s zijn gemaakt door René Olthof

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.