Kinderen mentaal begeleiden in de schaaksport

Kinderen mentaal begeleiden in de schaaksport

Zaterdag 13 april 2013, workshop voor ouders en trainers

Schaken is een denksport en het is zeker waar dat goed kunnen nadenken handig is als je gaat schaken. Dat ‘schaakdenken’ kun je trainen en voeden met kennis. Maar om succes te hebben met schaken en er plezier in te houden heb je ook mentale vaardigheden nodig en die krijgen vaak wat weinig aandacht.

In deze workshop zullen we zien hoe mentale aspecten een rol spelen bij schaken. Denk bijvoorbeeld aan het ervaren en hanteren van spanning: kinderen kunnen veel last van spanning hebben, of juist overmoedig zijn, en in beide gevallen zal het hun resultaten negatief beïnvloeden. Een ‘gezonde’ wedstrijdspanning ervaren en kunnen hanteren is een voorbeeld van mentale weerbaarheid.

We bespreken hoe een kind zijn of haar mentale vaardigheden in het schaken kan ontwikkelen. Begeleiders van kinderen kunnen daar een positieve bijdrage aan leveren; u krijgt daarover inzichten en concrete tips mee. Ook is er gelegenheid om een aantal voorbeelden en vragen van deelnemers te bespreken.

De workshop wordt gegeven door Anne-Marie Benschop, voormalig Nederlands meisjes- en dameskampioene en lid van het dames-Olympiadeteam. Zij heeft haar eigen bedrijf als begeleider van ontwikkeling van mensen en organisaties (www.your-self.nl). Ze geeft o.a. individuele mentale coaching aan (jong) volwassen schakers en trainingen mentale vaardigheden aan kinderen.

Praktische informatie en aanmelden:

De workshop vindt plaats op zaterdag 13 april 2013, van 14.30u tot 17u, in het Max Euwe-Centrum, Max Euweplein 30a, 1017 MB Amsterdam.

Vooraf aanmelden is verplicht en kan tot uiterlijk 11 april, via of 06-10738821. Deelname kost € 15,-. U kunt dat bedrag ter plekke voldoen.

1 Reactie

 1. Avatar
  Paul-Peter Theulings 09 april 2013

  Een grootse mentale prestatie vind ik die van Epke Zonderland in Londen.

  Hij won goud met een oefening met een heel hoog risico. Op de training ging die oefening dan ook lang niet altijd goed. Dat gegeven moest hij accepteren, maar het mocht hem geen angst inboezemen. De wedstrijdspanning op het moment dat hij het moest laten zien zorgde ervoor dat hij juist een kick kreeg die hem enorm hielp om tot zijn topprestatie te komen. Ik vind het een goed voorbeeld voor schakers.

  Zit je als (jeugd)schaker in een team, wees niet bang voor blunders, het ergste dat kan gebeuren is dat je een blunder maakt, nou dan gaat het schaakleven gewoon verder. Als iedereen in een schaakzaal die wel eens geblunderd heeft een blauwe neus zou krijgen, dan zou je een zaal vol blauwe neuzen zien. De Stukkenjagers misten een keer de promotie naar de meesterklasse vanwege een afgrijselijke blunder. Wel, het jaar daarna lukte de promotie wel, en dat was geen vervelend jaar voor de spelers denk ik.

  Als je in een stelling denkt dat een stukoffer de beste zet is, dan moet je die zet ook gewoon doen. Negatieve angst dat het offer niet correct is moet geen rol spelen. Je moet wel opletten. Als je een terecht voorgevoel hebt dat het stukoffer niet goed is moet je dat voorgevoel niet zomaar interpreteren als een geval van negatieve angst die je moet negeren. Kortom, probeer gewoon objectief te blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar die moeilijkheid maakt schaken zo interessant.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.