Quinten Ducarmon is internationaal meester

Quinten Ducarmon uit Terneuzen heeft in de Belgische interclubcompetitie zijn laatste norm behaald voor zijn IM-titel.

De Middelburgse student heeft er, naast zijn studie, hard voor gewerkt. Afgelopen zondag was het een barre tocht naar Büllingen (Ardennen) omdat hij nog ten minste één partij moest spelen, maar dat was dus niet voor niets. Quinten won met zwart van Litwak en daarmee voldeed hij aan zijn derde IM-norm. Het merkwaardige was dat Ducarmon in maar liefst acht partijen zwart had en toch aan deze mooie score kwam. Quinten was tevreden over zijn overwinning op grootmeester Hera, hoewel daar wat doldwaze avonturen voor nodig waren.

Omdat zijn rating al geruime tijd boven 2400 is, mag hij nu de titel gaan aanvragen.

Zijn scoretabel ziet er zo uit:

Ronde Tegenstander Fed Elo Titel Uitslag
2 Van Den Brande BEL 2221 f 1
3 Hera HUN 2570 GM 1
4 Meessen BEL 2276 f 1
5 T. Burg NED 2485 m ½
6 Maleki FRA 2279 0
8 Remy BEL 2058 1
9 Braun GER 2405 m ½
10 Wantiez BEL 2337 f 1
11 Litwak GER 2239 f 1

I.Hera – Q.Ducarmon

Vanaf dit moment beginnen de verwikkelingen, waarin Quinten enkele bange momenten moet doorstaan. Hij geeft zelf aan hoe de grootmeester waarschijnlijk ergens (groot) voordeel had kunnen behalen. Quinten speelde hier

14… Lxf3

En daarop volgde:

15. Dxf3 Ld6 16. d5?

Hier kon wit verder gaan met 16. Lh6! Bekijkt u deze hoogst interessante stelling via de viewer!

Hij heeft deze partij zelf van commentaar voorzien, hoewel dat in het Engels is. Zijn trainer, grootmeester Arthur Kogan, met wie hij regelmatig over het internet afspreekt, ‘kijkt dan over de schouder’ mee. Dan ging de gepolijste overwinning in een Caro Kann tegen Wantiez heel wat soepeler. Beide partijen treft u in de viewer aan.

(De foto is genomen tijdens een toernooi in Erfurt.)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.