Short en Sadler naar Spakenburg

Short tijdens een interview met Peter Doggers (foto René Olthof)

In 1993 speelde de Britse grootmeester Nigel Short een WK-match tegen Gari Kasparov, komende zaterdag speelt hij een competitiepartij voor En Passant. De ambitieuze schaakclub uit Bunschoten-Spakenburg kan met een gelijkspel tegen Kennemer Combinatie een ronde voor het einde kampioen van Nederland worden. Omdat enkele van de sterkste spelers ontbreken door competitieverplichtingen in Duitsland, besloot de club dan maar een wereldtopper te laten opdraven.

Short gold als een wonderkind, al werd hij pas op zijn negentiende grootmeester. Op z’n vijftiende (1980) werd hij tweede bij het wereldjeugdkampioenschap, achter Kasparov. In 1988 bereikte hij de derde plaats op de wereldranglijst. Zijn hoogtepunt bereikte Short in 1993, toen hij Anatoli Karpov en Jan Timman in matches versloeg en voor de wereldtitel tegen Kasparov mocht spelen. Voor de match tegen Timman werd aan de Rus gevraagd wie zijn uitdager zou worden, waarop hij antwoordde: “It will be Short and the match will be short.” Daarin kreeg hij gelijk, Short versloeg Timman, maar maakte nauwelijks enige kans tegen Kasparov. Bij een stand van 12,5-7,5 voor Kasparov hoefde de match van oorspronkelijk 24 partijen niet te worden afgemaakt.

De twee organiseerden hun match zelf, met een zelf gevonden sponsor, buiten de FIDE om. De bond pikte dat natuurlijk niet en schrapte de spelers van de ratinglijst. Short had daar meer last van dan Kasparov. Toen ze twee jaar later werden teruggezet stond hij op de zestiende plaats. Daarna bleef hij nog wel lange tijd in de top twintig staan, op dit moment staat hij op plaats 54. Het voormalige wonderkind is inmiddels 47 en dan is die positie nog helemaal niet slecht.

Toevallig ontmoet Short zaterdag in Spakenburg zijn eveneens sterke landgenoot Matthew Sadler. Diens club Amersfoort kan die dag niet in het eigen clublokaal terecht en wijkt voor het degradatieduel tegen Paul Keres (eerste klasse) uit naar Spakenburg. De 38-jarige Sadler is tegenwoordig amateur, maar baarde in 1998 opzien met een derde plaats bij het Fontys-toernooi in Tilburg, tussen de wereldtop. Hij stond toen zestiende op de wereldranglijst. Een jaar later stopte hij met toernooischaak en een paar jaar later ook met competitieschaak. In 2010 kwam hij opeens terug door een sterk bezet rapidtoernooi in Wageningen en een weekendtoernooi in Haarlem te winnen. Sadler staat maar net buiten de mondiale top honderd, maar werkt in de automatisering en schaakt alleen op zijn vrije dagen. Zoals zaterdag in Spakenburg.

Johan Hut

3 april 2013

Gooi- en Eemlander

2 Reacties

  1. Avatar
    Johan Hut 04 april 2013

    Het grappige is dat het zo ook in de krant staat. (Dus zonder ‘the match’.) De redacteur die mijn tekst behandelt is zelf ook een schaker. Die herinnerde het zich kennelijk ook beter dan ik. Ik ben blij met zo’n redacteur.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.