SO Rotterdam werd geteisterd door invallers

Nog niet eerder heb ik meegemaakt dat zoveel spelers om uiteenlopende redenen niet beschikbaar waren. Gelijktijdig werden de Duitse en Franse competitie gespeeld in een lang weekend. Hier hebben veel clubs last van gehad.

Het is heel vervelend dat dit weer heeft plaatsgevonden. Een aantal spelers was niet beschikbaar omdat zij trainingscontracten hadden, of van hun werkgever geen vrij kregen. Als laatste konden de twee topborden van het tweede team niet meespelen wegens zeer ernstige persoonlijke problemen. Uiteindelijk stond de teller op 9. De consequentie was dat Rotterdam geen enkele grootmeester kon opstellen.

Aan de andere kant wilde Voerendaal zich nog plaatsen om aan de Europa Cup te mogen deelnemen. Zij misten twee Duitse spelers (Bundesliga), maar dit werd meer dan gecompenseerd, hetgeen resulteerde in het opstellen van zeven Duitsers, m.a.w. zij kwamen wel sterk op. Als pleister op de wonde was het eindresultaat dat de vaste Rotterdamse spelers met 3½ – 2½ wonnen, maar de invallers met 4 – 0 verloren. Hoe zou de wedstrijd verlopen zijn als Rotterdam i.p.v. de vier invallers, vier grootmeesters had kunnen laten spelen?

De drie invallers uit het tweede team waren uiteraard geen enkele partij voor hun tegenstanders. Het speelsterkte niveau, kijk maar naar de Elo ratings, was te groot. Bij Adri Helfrich ging het na 11. Lf6 snel bergafwaarts, Marc Schroeder 15.a6 i.p.v. Tc8 werd met Lc6 afgestraft en ten slotte Marius Strijdhorst moest eerst een kwal inleveren, gevolgd door een pion en ten slotte stukverlies.

Daarna volgden twee remises. Tussen Frans Cuijpers en Andrei Orlov gebeurde weinig, anders dan de partij van Martin Martens tegen Christian Braun. Daar ging het er nogal wild aan toe. Een Franse opening met 4. b4, gevolgd door talloze wederzijdse dreigingen, maakte het toch een aardig potje.

Daarna volgden weer twee Rotterdamse nederlagen. Ivo Wantola won op spectaculaire wijze van Etienne Goossens. Etienne had te veel stukken op de damevleugel, met als gevolg dat zijn koning maar matig werd beschermd. Consequentie dan ook dat de witspeler een heftige koningsaanval ontketende waarbij met Le6 en Pf5 stukken in de aanbieding werden gedaan. Zwart moest zelfs zijn dame terugofferen om direct onheil te voorkomen, maar dit was uiteraard tevergeefs. Het aangenomen damegambiet werd door Jan Willem niet geheel correct gespeeld, waardoor Benjamin Tereick de betere spelling kreeg. De witte stelling werd ingesnoerd middels een zwarte opmars van zijn koning ondersteund door zijn twee stukken.

Wellicht was de aardigste partij van de middag die tussen Rini Kuijf en Christof Sielecki. Een ouderwetse partij koffieschaak, ter naspelen aanbevolen (ik zal nog proberen de volledige partijnotatie te krijgen). Zwart speelde Dh4 en Pg4, wit offerde met zijn loper op f7, de zwarte dame kwam binnen op g2. Daarna kwam wit met de goede zet Ph4, waarna het stuk met voordeel werd teruggewonnen. Vervolgens probeerde de zwartspeler met zijn paard en loper centraal binnen te komen. Ingeleid met Db4 volgde een lange afwikkeling met stukkenruil, hetgeen resulteerde in een gewonnen stelling voor wit. Ook Bart Michiels speelde tegen Oscar Lemmers (topscore van 6 ½ uit 7!) een goede partij. De witspeler kreeg op de damevleugel overwicht, maar zwart compenseerde dit eerst in het centrum. Zwart probeerde met de opmars van zijn h-pion de witte koningsvleugel open te breken, maar dit kostte een pion. Daarna brak de witspeler het centrum open en won een tweede pion. De zwartspeler probeerde de zaken te forceren door met zijn dame de witte koning te bedreigen, edoch dit leidde tot stukverlies. Het einde was leuk voor de toeschouwers, met een aantal witte en zwarte stukken in het centrum, eindigde Bart met een winnende combinatie.

Als laatste speelde nog Pascal Vandevoort en Thomas Trella. Na een Hollandse opening gebeurde er lange tijd niet zo veel. Totdat na de eerste tijdcontrole ineens het vuur in de pan sloeg. Er volgde een combinatie-afwikkeling die de zwartspeler een beter eindspel opleverde. Maar het voordeel was niet genoeg om te kunnen winnen.

Gedetailleerde uitslag:Bord Voerendaal SO Rotterdam Uitslag

1. Oscar Lemmers Bart Michiels 0 - 1

2. Felix Levin Adri Helfrich 1 - 0

3. Andrei Orlov Frans Cuijpers ½ - ½

4. Christian Seel Marius Strijdhorst 1 - 0

5. Christian Braun Martin Martens ½ - ½

6. Patrick Driessens Marc Schroeder 1 - 0

7. Benjamin Tereick Jan W. vd Griendt 1 - 0

8. Thomas Trella Pascal Vandevoort ½ - ½

9. Christof Sielecki Rini Kuijf 0 - 1

10. Ivo Wantola Etienne Goossens 1 - 0

Totaal 6½ - 3½

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.