Wordt het eerste echt kampioen?

De stand aan de kop na de voor de 8e ronde:

1. Dr. Max Euwe (Enschede) 13 mp, 41½ bp

2. Philidor 10 mp, 40 bp

3. Zukertort Amstelveen 9 mp, 40 bp

4. S.C.Purmerend 9 mp, 41 bp.

Het toeval wilde dat deze vier teams elkaar in de 8e ronde ontmoetten, Euwe moest naar Amstelveen en Philidor naar Purmerend. De Enschedeërs zouden bij een overwinning kampioen zijn. De kampioenskansen voor Philidor leken dus uiterst gering, al waren er in het eerste een paar optimisten die een nederlaag van Euwe durfden te voorspellen. Maar dan moesten we zelf nog afrekenen met Purmerend en dat was in de afgelopen jaren maar hoogst zelden gelukt.

Een van onze optimisten, Bas van der Lijn, die zelfs de verjaardag van zijn dochter voor deze speciale gelegenheid verplaatst wist te krijgen, legde de teamleider op grond van pure intuïtie een winnende opstelling voor. Nick en Migchiel moesten wit hebben aan de hoge borden en Jippe zou met zwart opgeofferd worden aan het tweede bord. Ook Erik, die dit seizoen alleen nog maar remises had ingebracht, werd geupload (of upgeload?). En Auke zou aan het laatste bord zeker voor een vol punt zorgen. Een even eenvoudig als geniaal krijgsplan, dat de teamleider uiteraard niet durfde te negeren.

Aanvankelijk leek het goed uit te pakken, want de opening verliep aan de meeste borden voor de onzen heel bevredigend. In het bijzonder Jan en Auke stonden prachtig en Jippe leek niet onder de indruk van de aanpak van de sterke IM Job Delamarre, een van de topscorers in onze klasse. Nick trof zijn derde grootmeester in de persoon van Dimitri Reinderman en pakte ook deze zonder vrees aan. Alleen de openingsbehandeling van Erik boezemde me weinig vertrouwen in.

Maar in het vierde speeluur ging er het een en ander mis en leek het Lijnse masterplan te gaan mislukken. Jan Hania miste een prachtige winstcombinatie en liet daarna ook nog de remise glippen en Auke onderschatte het tegenspel van zijn jeugdige tegenstander, met een nul als gevolg. En het lukte Nick deze keer niet om de grootmeester van zich af te houden.

Daar stond in eerste instantie een keurige remise met zwart van Harmen tegenover, maar vooral ook een verrassende overwinning van Jippe, die Delamarre na een onduidelijk stukoffer in de tijdnoodfase aftroefde.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.