Chess Battle En Passant – De Stulp

Eenmaal per maand bezoek ik het schaakcafé En Passant om deel te nemen aan het maandelijks meestal sterk bezet snelschaaktoernooi. Een toernooi dat traditioneel op de eerste zaterdag van de maand georganiseerd wordt. Het is altijd ontzettend gezellig in het eerste en tot voor kort enige schaakcafé van Den Haag. Verder tref je hier tegenstanders van allerlei niveau aan, van huisschaker tot KNSB-speler. Om onder het genot van een drankje en met goede muziek op de achtergrond een partijtje schaak te spelen, of gewoon wat bij te praten.

Ook bezoek ik weleens Café De Stulp aan de Koningin Emmakade. Zij pretenderen niet zozeer een schaakcafé te zijn, dan wel een café waar ook geschaakt kan worden. Het initiatief hiertoe is genomen door een aantal stamgasten, die toevallig ook nog bijna allemaal bij Discendo Discimus lid zijn. Tot nu toe hebben zij slechts eenmaal een rapidtoernooi georganiseerd. Verder is het na KNSB wedstrijden van DD de gelegenheid om de gespeelde partijen van het eerste dan wel het tweede team door te nemen. Of zelf een partijtje te spelen. Verder kun je hier ook nog voetbal kijken.

Tijdens mijn bezoeken aan beide cafés kreeg ik de indruk dat de stamgasten (lees: schakers) van beide gelegenheden een niet zo positief oordeel over elkaar hadden. Ik citeer Jos Neefjes van De Stulp: „In die aggenebbis tent kom ik niet.” Een reactie van een En Passant bezoeker: „De Stulp, hebben die schakers dan?”

Dat stoorde mij omdat ik graag in beide cafés kom. En ik dacht dat is een mooie gelegenheid om een vriendschappelijke schaakmatch tussen beide kroegen te organiseren om zo ook meer begrip voor elkaar te kweken en de schakers tot elkaar te brengen. Op vrijdagavond 3 mei staat het eerste treffen in En Passant gepland. Later in het jaar zal dan een returnmatch volgen in De Stulp. De cafés mogen in vijf verschillende ratingklassen twee spelers opstellen.

Hoewel de sfeer op 3 mei gemoedelijk en ontspannen zal zijn, zullen beide teams trachten hun schaaknaam en faam hoog te houden. Tenminste dat hebben de teamleiders Tjeerd Ouwehand en Dimitri Karagantcheff mij toegezegd. Het belooft dan ook een spannende strijd te worden, waarbij toeschouwers van harte zijn uitgenodigd.

Event:
Chess Battle En Passant – De Stulp
Datum:
vrijdag 3 mei 2013
Tijd:
vanaf 20:00 uur
Adres:
Looijerstraat 1

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.