Acht kampioenen bekend

En Passant is kampioen, maar had het niet makkelijk. Daan in ’t Veld weet hoe je Nigel Short moet aanpakken: sterk schaken! Roeland Pruijssers scoort super. In beide eerste klassen wordt de titel in de laatste ronde in een onderling duel betwist. In de tweede klassen zijn al drie kampioenen bekend, in de derde klassen vier. En Danny de Ruiter versloeg zijn derde grootmeester.

Meesterklasse

De overkill aan grootmeesters heeft zich bij En Passant niet uitbetaald in bordpunten. Het gemiddelde van 6,5-3,5 is aardig, maar is enigszins geflatteerd door de 9,5-0,5 tegen HMC Calder. Drie keer won de nieuwe kampioen met 5,5-4,5, twee keer met 6-4. Dat zijn geen cijfers waarbij je van een groot machtsvertoon spreekt. Wel werden iedere keer de twee matchpunten gepakt.

De 5,5-4,5 van zaterdag tegen Kennemer Combinatie was ronduit teleurstellend. De Bunschoters misten Giri, Smeets en L’Ami, maar de Haarlemmers misten Van Kampen, Spoelman en Ducarmon. Bovendien had En Passant Nigel Short opgeroepen, de wedstrijd had een walk-over moeten worden. Dat werd het niet, doordat KC heel handig Christov Kleijn en David Klein op lage borden had gezet, waar ze wonnen van Henk Vedder en Dick de Graaf, terwijl EP’s enige invaller uit het tweede team Arie van den Hoogen het niet kon bolwerken tegen Rob Duijn. Grote sensatie was de remise van Daan in ’t Veld tegen Nigel Short. Een remise waarvoor In ’t Veld te prijzen valt. Slap op remise spelen zal tegen een wereldtopper nooit resultaat opleveren, de KC’er ging er dus vol tegenaan. “Hij speelt zo agressief, zo sterk”, zei Short na een uur of drie tegen zijn teamleider Guido de Romph. In de slotstelling was het voor de Brit echt onmogelijk een plan te bedenken. Sterker nog, tegen andere tegenstanders zou In ’t Veld waarschijnlijk hebben doorgespeeld. Maar met een remise tegen Short mag je ook thuiskomen.

En Passant dus kampioen, Accres Apeldoorn zal vrijwel zeker tweede worden. De ploeg won met 7,5-2,5 van BSG en ontmoet in de laatste ronde het gedegradeerde De Stukkenjagers. Doordat Utrecht zelfs twee strafpunten in mindering kreeg doordat een opgegeven speler niet was opgesteld, kan Apeldoorn alleen nog worden ingehaald door Voerendaal. De Limburgers moeten dan een achterstand van vijf en een half bordpunten inhalen, dat gaat niet gebeuren. Felicitaties aan Apeldoorn voor het beste resultaat in de geschiedenis. Vorig jaar was de ploeg vierde, het jaar daarvoor derde.

Normkansen

Een paar kandidaten voor een norm stelden teleur, anderen hielden vol.

Bonno Pel (Groninger Combinatie) verloor van Tom Verhoeven (HMC Calder) en zakte daardoor ruim onder de grens. Zijn teamgenoot Jasper Geurink speelde remise tegen Jeroen Bosch. Met een TPR van 2436 blijft hij op schema, een overwinning in de laatste ronde zou voldoende zijn voor de meesternorm.

Martijn Dambacher (Utrecht), die een paar punten onder de grootmeesternorm van 2600 stond, won van Anne Haast (De Stukkenjagers) en staat er nu met 2607 net boven. Zijn teamgenoot Menno Okkes speelde remise tegen Bianca Muhren en zakte naar 2427. Hij moet voor een meesternorm dus een flink resultaat neerzetten.

Sjef Rijnaarts (Accres Apeldoorn) versloeg Tea Lanchava (BSG) en steeg naar 2551, terwijl de meesternorm 2450 is. Dat kan bijna niet meer fout gaan.

Mark Haast (De Stukkenjagers) speelde remise tegen Joost Michielsen (Utrecht) en zit nu met 2449 één Elo-punt onder de meesternorm.

Ivo Wantola (Voerendaal) versloeg Etienne Goossens (Rotterdam) en heeft met 2507 nu goede kansen op de meesternorm. Hij scoorde dit seizoen 2,5 uit 4 tegen meesters.

Frank Erwich (BSG) verloor van Roeland Pruijssers (Apeldoorn), maar blijft met 2472 nog wel boven de meestergrens.

Oscar Lemmers (Voerendaal) heeft nu definitief te weinig grootmeesters tegen zich gehad. Bovendien verloor hij van Bart Michiels (Rotterdam). Met 2588 kan hij nog wel boven de 2600 komen, maar een norm is het dan niet.

Topscorers

De topscorer van de Meesterklasse is al bijna bekend. Roeland Pruijssers boekte zijn monsterscore tegen twee grootmeesters (Erwin l’Ami en Lubomir Ftacnik), die hij beiden versloeg, vier IM’s en twee FM’s. Alleen Menno Okkes hield hem op remise. Met zijn TPR, momenteel 2893, blijft hij zeker boven de grootmeestergrens, maar het is geen norm, omdat hij tegen De Stukkenjagers geen derde grootmeester tegen zich krijgt. Geen nood, want Pruijssers is al grootmeester.

7,5 uit 8: Roeland Pruijssers (Accres Apeldoorn)

6,5 uit 7: Bruno Carlier (Rotterdam) en Vyacheslav Ikonnikov (En Passant)

6,5 uit 8: Oscar Lemmers (Voerendaal) en Friso Nijboer (En Passant)

6 uit 8: Rini Kuijf (Rotterdam), Sipke Ernst (Groninger Combinatie), Martijn Dambacher (Utrecht), Alexander Kabatianski en Sjef Rijnaarts (beiden Accres Apeldoorn) en Ivo Wantola (Voerendaal)

Eerste klassen

Het hele seizoen schreef ik het al: ESG Dr. Max Euwe staat in 1A wel bovenaan, maar moet de sterkste tegenstanders nog krijgen. Dat was niet zo aardig, want de ploeg won wel bijna alles. Maar na de nederlaag (6,5-3,5) tegen het altijd sterke Zukertort Amstelveen is het kampioenschap opeens niet zeker meer. Het tweede gevaar komt niet van Purmerend, zoals ik had verwacht, dat verloor namelijk met 5,5-4,5 van Philidor Leeuwarden. Cruciaal daarbij was de overwinning van Jippe Kamstra op Jop Delemarre. In de laatste ronde speelt ESG tegen Philidor. De winnaar is kampioen, bij een gelijkspel is ESG kampioen.

Onderin hebben Groninger Combinatie 2, ESG Dr. Max Euwe 2 en HSG elk drie matchpunten en in bordpunten ontlopen ze elkaar ook nauwelijks. Dat wordt een adembenemende laatste ronde.

Opmerkelijk genoeg wordt ook in 1B het kampioenschap in de laatste ronde beslist met een ontmoeting tussen de nummers één en twee. LSG won ruim van Vianen, Wageningen VLG Advocaten liet een punt liggen tegen DD. Gek genoeg heeft dat puntverlies geen gevolg, want ook bij een overwinning zou Wageningen in de laatste ronde van LSG moeten winnen om kampioen te worden. Dat is nu ook zo, LSG heeft aan een gelijkspel genoeg. Ik vind LSG een natuurlijke meesterklasser, maar het zou wel leuk zijn als Wageningen Jan Timman terugbrengt naar de hoogste klasse. Of als Jan Timman Wageningen naar de hoogste klasse brengt, het is maar hoe je het bekijkt.

Paul Keres, zes ronden lang puntloos, staat nu op vier punten na een ruime zege in de degradatiekraker tegen Amersfoort, gespeeld bij de buren in Bunschoten. Amersfoort is daardoor gedegradeerd, Vianen kan zich alleen nog redden door in de laatste ronde negen bordpunten goed te maken op Paul Keres. Dat gaat dus niet gebeuren.

Bij Paul Keres viel Hugo ten Hertog op door Matthew Sadler zijn eerste nederlaag in de Nederlandse competitie toe te dienen. Kan een keer gebeuren. Ten Hertog zal vrijwel zeker een meesternorm scoren en dat zal vrijwel zeker de enige zijn in de eerste klassen. Namens Amersfoort maakte Joeri Piet iets goed door Xander Wemmers te verslaan.

Topscorers:

7,5 uit 8: Eddie Scholl (Philidor Leeuwarden)

7 uit 8: Dimitri Reinderman (Purmerend), Etienne Goudriaan (De Toren Arnhem-VSV) en Tobias Kabos (Zukertort Amstelveen)

6,5 uit 8: Edwin van Haastert en Jan-Willem de Jong (beiden LSG)

Tweede klassen

En Passant ging vanuit de derde klasse in vijf jaar tijd naar de landstitel, dat was met één jaar vertraging. SISSA wil het vanuit de Groningse regionale competitie ook in vijf jaar doen, dat is dus een verbetering van de prestatie van En Passant. Met het kampioenschap in 2A is een nieuwe grote stap gezet. Voor de wedstrijd tegen de nummer twee Caïssa-Eenhoorn waren Loek van Wely en Ivan Sokolov niet beschikbaar, maar bij een kleine nederlaag mocht het kampioenschap ook al gevierd worden. Het werd een gelijkspel, waarmee de voorsprong van vier punten behouden bleef.

Een opvallende persoonlijke uitslag was de overwinning van Danny de Ruiter (De Waagtoren) op Dennis de Vreugt (MSV). Na Sokolov (competitie) en Timman (Univé-toernooi) was De Vreugt de derde grootmeester die dit seizoen door De Ruiter werd verslagen.

In 2B was ASV (Arnhem) al kampioen, in 2C werd DSC Delft het, ondanks een gelijkspel tegen HWP Sas van Gent 2. In 2D kon heel lang iedereen promoveren of degraderen, maar nu kan alleen nog Venlo of UVS kampioen worden. Vijf ploegen kunnen nog degraderen.

Opvallend is dat de samenwerking van SC Groningen en Unitas niet bijzonder succesvol is. Het vlaggenschip staat zevende in de Meesterklasse en is wel veilig, teams twee, drie en vier vechten nog tegen degradatie.

Topscorers:

7 uit 8: Floris van Assendelft (SISSA) en Eelco de Vries (ASV)

6,5 uit 7: Stefan Docx (De Pion)

6,5 uit 8: Henk-Jan Visser (Caïssa-Eenhoorn), Frank van Tellingen (De Waagtoren), Frits Rietman (SISSA), Rick Duijker en Sjoerd Plukkel (beiden De Wijker Toren), Remco de Leeuw (ASV), Max Merbis (HWP Haarlem), Abe Willemsma (Caïssa 2), Rick Lahaye (Spijkenisse), Tjapko Struik (UVS) en Luuk de Ruijter (PION)

Derde klassen

3A: Hardenberg is de grootste kanshebber, maar krijgt met Denk en Zet nog een geduchte tegenstander. Sneek zit op het vinkentouw.

3B: Lonneker is er officieel nog niet, maar moet in de laatste ronde het puntloze Sneek 2 kunnen verslaan.

3C: Laurierboom-Gambiet uit Amsterdam is overtuigend kampioen.

3D: BSG 2 heeft al 14 punten, maar het zeer jonge Zukertort Amstelveen 2 is met 16 punten en een onoverbrugbare voorsprong in bordpunten kampioen.

3E: Maar liefst 7 punten voorsprong heeft Santpoort op de nummer twee! In theorie is het nog mogelijk dat er verder niemand boven de vijftig procent eindigt.

3F: Oegstgeest’80 komt terug in de tweede klasse.

3G: Dordrecht en DSC Delft 3 bestrijden in de laatste ronde beide een degradatiekandidaat. DSC moet twee bordpunten meer halen om Dordrecht van het kampioenschap af te houden.

3H: Oef, drie ploegen met 14 punten en geen onderlinge duels in de laatste ronde. Paul Keres 2, Dubbelschaak’97 en RSC ’t Pionneke moeten bordpunten pakken. Paul Keres heeft er 44, de andere twee 41,5.

Topscorers:

7,5 uit 8: Huub van den Bergh (Oosten-Toren), Mark Kremer (Laurierboom-Gambiet), Ilias van der Lende (Santpoort), Mark Timmermans (Dordrecht) en Rob van Meurs (Dubbelschaak’97)

7 uit 8: Frank van der Werff (Assen), Jan Lootsma (Sneek), Arnold Frijling en Jim Klinge (beiden DSG Pallas), Jan Evengroen (Messemaker 1847), Hing Ting Lai (Zukertort Amstelveen 2), Bert Feys (HWP Sas van Gent 3) en Fred Slingerland (Oegstgeest’80)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.