Carlsen voor het WK naar India

Magnus Carlsen hield zich onlangs nogal op de vlakte toen hem gevraagd werd naar zijn voorkeur voor de stad waar het WK gespeeld zou moeten worden. Hij zei: ‘Als het maar een mooie stad is, maar het kampioenschap is nog ver weg’. Natuurlijk was hij op de hoogte van de schermutselingen achter de schermen en de Noorse interesse om het WK te mogen organiseren.

De Indiase media brachten deze week het nieuws naar buiten dat het WK in India gehouden zal worden van 6-26 november. De plaats wordt Chennai de hoofdstad van de zuidelijke provincie Tamil Nadu. De vroegere naam van Chennai, de culturele hoofdstad, was Madras. Er wonen bijna vijf miljoen mensen waaronder de familie Anand.

Twee jaar geleden waren ze ook al in de race voor de WK-match Anand – Gelfand, maar de Russen kaapten het WK voor hun neus weg, door op het laatste moment een hoger budget in te zetten. De match ging toen naar Moskou maar de FIDE beloofde toen wel dat India bij de volgende WK-match een voorkeurspositie zou krijgen.

Anand mag dus een thuiswedstrijd spelen, hij en zijn vrouw zijn hierover zeer verheugd. Voor de promotie van het schaakspel in India ook niet onbelangrijk.

Het prijzenfonds zal 2,5 miljoen dollar bedragen waarvan 60 procent voor de winnaar en 40 procent voor de verliezer is. Het totale budget zal ca. 5 miljoen dollar bedragen en de Indiase regering zal hiervoor garant staan, zeggen hooggeplaatste functionarissen in Tamil Nadu. Ook zeggen zij dat de FIDE in principe al akkoord is en er geen andere biedingen nodig zullen zijn. Dit zou ook informeel gezegd zijn door een vice-president van de FIDE, het logisch gevolg van de eerder gedane belofte door de FIDE.

De Noren hebben nog niet gereageerd en Carlsen en consorten evenmin. Dus achter de schermen speelt zich nog het nodige af.

We wachten eerst het officiële persbericht van de FIDE af, want je weet maar nooit. Carlsen heeft voldoende ervaring opgedaan met de FIDE voor wat betreft onverwachte (koers)wijzigingen.

Wordt vervolgd.

2 Reacties

 1. Avatar
  Lucas 11 april 2013

  Een merkwaardige begroting:

  1 miljoen dollar voor de verliezer,

  1½ miljoen dollar voor de winnaar, en

  2½ miljoen dollar voor de … organisatie …?

  De vraag is of de garantie van 1 miljoen dollar genoeg is voor Carlsen om zich te laten omkopen. Ik denk het niet. Het rijke Noorwegen moet toch wel in staat zijn een beter bod kunnen doen dan het arme India? Mits zij ook bereid zijn om de FIDE (president) af te kopen natuurlijk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.