Schaken tegen ellende in de wereld

Als iedereen zich eens meer zou bezighouden met de langetermijneffecten van zijn daden, dan zou er minder ellende zijn in de wereld. Dat vindt Hans Böhm, zo las ik vanmorgen in de Gooi- en Eemlander. Het verhaal stond ook in de andere kranten van de Hollandse Dagblad Combinatie. Een boete voor wildplassen en Rafael van der Vaart die het doet met de beste vriendin van zijn ex, dat is allemaal niet nodig.

Vrijdag werd in Amsterdam het Nederlands kampioenschap schoolschaak gespeeld. Hans Böhm was er ook en gaf een workshop over de werking van het schaakbrein. Verslaggeefster Laura Heerlien vertelt dat Rex, de hond van Böhm, niet meteen zijn eten tot zich neemt als hij dat krijgt voorgezet. Baas en hond kijken elkaar eerst tien seconden aan en pas dan valt Rex aan. Böhm: “Dat doe ik niet om hem te zieken, maar is puur investeren. Als je een hond vanaf het begin laat weten wat zijn plaats is, dan houd je er een leuke hond aan over. Je kunt het ook niet doen, maar dan heb je een rothond.”

Vooruitdenken loont, het volgen van je impulsen niet, zo meent Böhm. “De schaker weegt eerst af: is het risico de consequentie waard?” Logisch denken leer je spelenderwijs als je met schaken begint. Böhm vertelt dat hij eens met de trein naar huis reed en moest plassen, omdat hij een paar biertjes op had. De trein had echter geen toilet. Station Hilversum ook niet, dus plaste hij in een plantsoen. Een agent gaf hem daarvoor een boete van honderd euro, maar die agent zag de logica van Böhms verhaal niet, namelijk dat het probleem begon bij het ontbreken van toiletten in de trein.

Voetballer Rafael van der Vaart heeft het aangelegd met de beste vriendin van zijn vrouw. Böhm vindt dat dom: “Die jongen is duidelijk geen schaker.”

1 Reactie

  1. Avatar
    Wiebe Cnossen 14 april 2013

    Groot gelijk had die agent natuurlijk: het probleem begon bij het zuipen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.