Peter Lombaers verrast Zhaoqin Peng

De hoofdprijs is slechts 75 euro, om broodschakers buiten de deur te houden. Broodjes zijn er wel, gevuld met vers gerookte zalm. De oude sponsor is failliet, maar er staan gelijk twee nieuwe op. Zhaoqin Peng komt wel voor 75 euro, maar Peter Lombaers wint. Dat is kort samengevat het verhaal van het eerste Vispunt-toernooi in Bunschoten-Spakenburg.

Een gezellig rapidtoernooi met vooral regionale spelers, dat was jarenlang het Visser & Hopman-toernooi in Bunschoten-Spakenburg. Bouwbedrijf Visser & Hopman is echter failliet. Geen nood, in de hechte dorpsgemeenschap van Bunschoten is het geen enkel probleem aan sponsors te komen. Om En Passant landskampioen te maken buitelden de kandidaat-geldschieters bijna over elkaar heen. Toen het rapidtoernooi op losse schroeven dreigde komen te staan, stonden er direct twee nieuwe sponsors op de stoep: Vispunt en Tent en Bro Investments.

Vispunt schrijf je eigenlijk als Vis. . Dus Vis met een punt erachter. Maar je spreekt het uit als Vispunt. Maar wacht eens even… als er een hoofdprijs is van 75 euro en het gebouw is in eigen beheer, je betaalt dus geen huur en hebt wel flinke baropbrengst… waar heb je dan een sponsor voor nodig? Nou, om een zalmroker voor het gebouw neer te zetten. Schaaktoernooien in Bunschoten zijn pas geslaagd als er verse vis wordt geserveerd.

De rol van subsponsor Tent en Bro Investments was wat geheimzinniger. De investeringsmaatschappij is niet op internet te vinden, staat ook niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en liet zaterdag weten niet gesteld te zijn op publiciteit. Waarom dan een schaaktoernooi sponsoren? Nou, er zijn gewoon Bunschoters die het fijn vinden als er in het dorp topsport wordt bedreven.

Topsport? Jazeker, voor het eerst in de geschiedenis van voorheen Visser en Hopman-toernooi was er een grootmeester present. Zhaoqin Peng kwam zonder startgeld opdraven om 75 euro te winnen. Gewoon omdat ze het zo leuk vindt dat ze met En Passant landskampioen is geworden. Ze begon met een remise tegen Gerben Veltkamp, maar daarna bond ze de ene na de andere Bunschoter (en omstreken) aan haar zegekar: Kevin van Brummelen, Dick de Graaf, William van de Groep, Richard Vedder en Henk Vedder. Allemaal even makkelijk. Maar Bunschoters verslaan wil nog niet zeggen dat je ook Utrechters kunt verslaan. Peter Lombaers (Paul Keres) is nog niet zo bekend, maar bezig aan een heel sterk seizoen. Na zijn plaatsgenoot Veltkamp bleek ook hij een te grote hobbel voor Peng. Sterker nog, na een fout van Peng in het middenspel ging Lombaers voor de volle winst. En met succes.

Ondanks zijn nederlaag tegen De Graaf werd Lombaers daarmee toernooiwinnaar met zes uit zeven. Peng bleef steken op een halfje minder, waarachter met slechts vijftig procent op de derde plaats de drie helden van En Passant eindigden: Henk Vedder, Richard Vedder en Dick de Graaf. Veltkamp, die Peng op remise had gehouden, speelde tegen anderen ook te veel remises en bleef op drie punten steken.

1 Reactie

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.