HSB-competitie – 1e klasse B: Bobby Fischer Wassenaar kampioen!

In de eerste klasse B zien we voor het ingaan van de laatste ronde twee teams aan kop gaan met evenveel matchpunten: DSC 5 en B.F./Wassenaar 1.

DSC heeft het voordeel van twee bordpunten méér. Een kleine overwinning volstaat wellicht? De tegenstander is echter niet mals. Het op de derde plaats vertoevende Haeghe Ooievaar 1. Dat zelf met 2 matchpunten minder ook nog niet uitgeschakeld is. Met een grote overwinning van Haeghe Ooievaar op DSC en een nederlaag voor B.F./Wassenaar kunnen zij zomaar de derde hond worden, die er met het been vandoor gaat. B.F./Wassenaar lijkt het wat gemakkelijker te hebben, met Scheve Toren 2 als tegenstander. Volop ingrediënten voor een spannende gezamenlijke slotronde. Vandaar dat ik in het vervolg van dit verslag de perikelen zoveel mogelijk chronologisch zal proberen weer te geven.

De spanning geldt niet voor de staart van het klassement. Botwinnik 4 is reeds gedegradeerd en gaat het volgend jaar een klasse lager proberen. Ook in de slotronde is niet hun doelstelling één of meer matchpunten te halen, maar zoveel mogelijk hele of halve bordpunten te sprokkelen. Tegen de nummer 1-na-laatste, Pomar 1, lijken daar nog wel wat kansjes op. De vierde wedstrijd in deze klasse is die tussen DD 5 en Promotie 3, die strijden voor de eer en mogelijk een plaatsje hoger in de middenmoot.

Bij Botwinnik 4 gaat het vanaf het begin weer hard en er wordt veel verloren. Toch wordt de doelstelling gehaald, want er volgen ook hier en daar een paar remises. Vier zelfs in totaal, resulterend in een 6-2 overwinning voor Pomar 1.

Waar het ondertussen ook hard gaat is bij B.F./Wassenaar. Er wordt gewerkt aan een comfortabele voorsprong, die al vrij snel aan het begin van de avond oploopt naar 4-1. In ieder geval 1 matchpunt voor B.F./Wassenaar en daarmee is Haeghe Ooievaar kansloos voor de titel. Haeghe Ooievaar vecht echter verder voor de eer. Aan het eerste bord wordt gewonnen en er volgen nog een remise en een nederlaag, waardoor de tussenstand 1½-1½ wordt. Het lijkt erop dat het ergens in de buurt van de 4-4 gaat eindigen.

B.F. Wassenaar loopt uit naar 5-1, doordat Timo Bottema aan het eerste bord wint. Het lijkt erop dat het hier 6-2 gaat worden. Hetgeen zou betekenen dat DSC 5 aan een kleine overwinning inderdaad genoeg zou hebben. In de luwte van de kampioensstrijd vechten DD en Promotie hun eigen spannende gevecht. Promotie neemt een voorsprong door op de onderste drie borden 2½ uit 3 te verzamelen. Toch is het hier ook spannend, want de middelste borden lijken in het voordeel van DD. Ondertussen zijn bij Bobby Fischer nog Martin Voorn en Joop Beijersbergen bezig. Martin jaagt de vijandelijke dame op en wint daardoor een vijandelijk paard. Joop staat inmiddels in een eindspel met een pion minder.

Bij DSC 5 gaat het niet heel goed. De tussenstand is inmiddels 3-2 voor DSC door overwinningen aan de onderste borden door Sofya Blanter en Rene Torenstra. De resterende 3 spelers moeten nog minstens 1½ punt binnen brengen voor een overwinning. Maar zal dat genoeg zijn?

Bij Joop Beijersbergen van B.F./ Wassenaar is het eindspel met een pion minder geheel omgedraaid naar een eindspel met een pion meer. Martin Voorn heeft nog meer materiaal erbij gepakt en de zwarte stelling lijkt een kaartenhuis. Inderdaad één keer flink blazen en de tegenstander geeft op. Joop wint er inmiddels nog een tweede pion bij en die tegenstander geeft ook op. 7-1 voor B.F./Wassenaar!!

Een sensatie hangt in de lucht. Vooral ook omdat de resterende drie DSC-ers: Nancy Kirana, Marco Anink en Corniel Nobel, nu 2 uit 3 moeten halen voor het kampioenschap. Nancy heeft wel een kwaliteit méér, maar heeft te maken met een lastig opstomende witte h-pion, die moeilijk te stoppen is. En Marco en Corniel kijken beiden tegen een slechter staand eindspel aan, dat bij beiden eigenlijk alleen maar kans geeft om met een remise en een blauw oog te kunnen ontsnappen. Nancy geeft een kwaliteit terug, om de witte h-pion te stoppen. Dat lukt daarmee tijdelijk, maar er resteert een toreneindspel, met twee pionnen minder. Dat verliest. De druk ligt nu geheel bij Marco en Corniel, om twee punten uit slechte eindspelen te halen. Corniel gaat dat niet lukken, want er staat een paard-eindspel op het bord met voor de tegenstander twee pionnen en voor Corniel geen. Dat verliest dus ook. Marco weet met een slecht paard tegen een loper en een pion minder nog wel te ontsnappen naar remise. Al met al toch een nederlaag in deze wedstrijd tegen Haeghe Ooievaar, maar vooral betekent dit het kampioenschap voor B.F./Wassenaar 1. Gefeliciteerd.

In alle spanning en sensatie zou je bijna vergeten dat er nog andere mensen aan het spelen waren. De middelste borden bij Promotie gaan inderdaad verloren. Maar niet eerder dan dat de twee bovenste borden ook een goed punt hebben gepakt in hun wedstrijd. Daar mee sluit Promotie het seizoen af met de kleinst mogelijke overwinning en eindigt vierde. Voor DD rest de 1-na-laatste plaats. Maar wel ruim boven Botwinnik 4. Volgend jaar nieuwe kansen!

Gespeelde wedstrijden slotronde
Verslag
Bobby Fischer Wassenaar 1
Scheve Toren 2
7 – 1
DSC 5
Haeghe Ooievaar 1
3½ – 4½
DD 5
Promotie 3
3½ – 4½
Botwinnik 4
Pomar 1
2 – 6

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.