De Pion Roosendaal wint overtuigend van kampioen DSC Delft (klasse 2C)

In de laatste ronde va de KNSB-competitie kreeg De Pion I het kampioensteam van DSC Delft op bezoek. DSC was na zeven ronden al feitelijk kampioen, en na ronde 8 ook formeel, een fraaie prestatie. Na een welverdiend applaus van alle aanwezigen voor de kampioenen begon de wedstrijd vredelievend. De beide teamcaptains hadden niet zoveel zin meer.

Jan-Pieter Vos en Charles Kuijpers hielden het na tien uiteraard wel zeer diepzinnige zetten voor gezien en konden zich aan hun eigenlijke taak wijden. De andere spelers gingen wel tot het uiterste en dat leverde spectaculaire partijen op. Bart Peeters overspeelde op bord 8 Talitha Munnik langs de gebruikelijke lijnen van de ruilvariant van het orthodox damegambiet. De minoriteitsaanval van Bart liep als vanzelf en in een dame-eindspel met lichte stukken had hij de zwarte stelling volledig in de tang, elk tegenspel van Talitha zorgvuldig vermijdend. In tijdnood kon zij het niet bolwerken.

Er tekende zich een zeer grote overwinning voor De Pion af. Alle borden stonden overwegend tot gewonnen. Toen voltrokken zich enkele ongelukjes die alle in het nadeel van de Pionnekes uitvielen.

Stefan Docx overspeelde met zwart op bord 1 Marco Gaehler in een Boedapester gambiet met verwisselde kleuren totaal en met twee pluspionnen en een geweldige stelling leek het punt al binnen. En iets wat niet eerder vertoond was, gebeurde Stefan vanmiddag. Hij merkte gewoonweg niet dat hij in tijdnood kwam (dat is hij normaliter ook nooit) en ging totaal onverwacht en tot zijn grote verbazing door zijn vlag terwijl zijn tegenstander nog 20 seconden had.

Het volgende ongeluk vond plaats op het derde bord. Jan van Mechelen speelde met zwart een Ben-Oni met het principiële en sterke g6-g5, welke zet hem een sterk veld op e5 en even later een gezonde pluspion opleverde. Jan stond prima en zijn tegenstander kwam ook nog in tijdnood. Helaas speelde Jan suboptimaal en moest hij uiteindelijk in een eindspel met een kwaliteit méér in remise berusten.

Op het tweede bord speelde Stefan Colijn een modelpartij in de “oude mannen” tegen de sterke Joram op den Kelder. In het middenspel won Stefan een pion, en ook een kwaliteitsoffer van Joram deed de kansen niet keren. Stefan speelde zijn voordeel sterk en nauwkeurig naar winst.

De pech voor de Pion was nog niet op. Robert Schuermans was op het zesde bord hard op weg zijn slechte seizoen nog een beetje goed te maken met een zinderende Siciliaan tegen Sebastiaan Smits. Robert kwam tot een zeer sterke aanval die op een gegeven moment met de zet Ld4 had kunnen worden bekroond. Terwijl de hele zaal die zet zag, koos Robert voor een offer dat overigens bij juiste voortzetting ook winnend was. Helaas miste Robert een pointe en kwam hij toen zijn aanval was uitgewoed terecht in een eindspel met een kwaliteit minder, dat hij met de hakken over de sloot remise kon maken. Jammer, want het was een schitterende partij.

En nog waren de tegenvallers voor De Pion niet op. Op bord 4 speelde Ludo Tolhuizen met wit tegen Lisa Hortensius. De partij ging lange tijd gelijk op in een Koningsindiër in de voorhand. Na onnauwkeurig spel van Lisa kon Ludo afwikkelen naar een dame-eindspel met twee pluspionnen. Er waren wel kansen op eeuwig-schaakmechanismen voor zwart, en daarvan kwam er een op het bord.

Als laatste was Thierry Penson met zwart bezig tegen Martine Middelveld. In een soort Dame-Indiër vervlakte de stelling snel en een remise leek in het verschiet te liggen. Toen Martine iets te actief speelde counterde Thierry sterk en hij kon met pionwinst afwikkelen naar een dubbeltoreneindspel. Dat was niet echt eenvoudig doch Thierry speelde het ijzersterk. Hoewel de laatste witte pion nog tot a7 vorderde, hield Thierry het hoofd koel en won overtuigend.

En zo eindigde de wedstrijd in een overwinning van 5-3 voor De Pion, waar het wel 7-1 had kunnen zijn. Maar goed, de wedstrijd ging om des keizers baard, en die hebben we dan 

Wij wensen DSC succes in de eerste klasse. Uit eigen ervaring weten we dat het daar niet eenvoudig is.

1. Stefan Docx (2428) – Marco Gaehler (2317) 0 – 1

2. Stefan Colijn (2298) – Joram op den Kelder (2287) 1 – 0

3. Jan van Mechelen (2191) – Bram van der Velde (2145) rem

4. Ludo Tolhuizen (2107) – Lisa Hortensius (2166) rem

5. Thierry Penson (2178) – Martine Middelveld (2159) 1 – 0

6. Robert Schuermans (2047) – Sebastiaan Smits (2158) rem

7. Charles Kuijpers (1991) – Jan-Pieter Vos (2030) rem

8. Bart Peeters (1999) – Talitha Munnik (1994) 1 – 0

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.