Pathena dag 3: Liam Vrolijk koploper in de hoofdgroep

ROTTERDAM – 20 april 2013. Op de derde dag van het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi werden 25 partijen gespeeld. Naast ronde 5 en 6 in de ochtend en middaggroep, ook een inhaalpartij uit de 3e ronden. Medisch Centrum Blakeburg in hartje Rotterdam was wederom het strijdtoneel van jeugdtalenten uit de RSB en LSB die in langere partijen hun schaaktalenten verder kunnen ontwikkelen.

In de morgengroep (waar de jongere talenten spelen) is Sebastiaan Janse nog steeds de trotse koploper. Inmiddels heeft hij een ruime voorsprong van 2 punten opgebouwd op het grote peloton achtervolgende spelers. Tegen Ivan Kroetkov had hij het heel lastig en hd geluk dat Ivan een matzet over het hoofd zag, maar met 6 uit 6 maakt hij een uistekende start.

In de achtervolging zijn 4 spelers. Naast Ivan Kroetkov zijn dat Quinten Salomons en de neven Lucas Nguyen en Tommy Tran. Ook zij deden op deze 3e speeldag goede zaken.

In de middaggroep is er na 6 ronden 1 koploper. Liam Vrolijk scoorde opnieuw 2 punten en heeft nu een mooie score van 5 uit 6. Tegen Bart Dubbeldam en Wiggert Pols wist hij solide overwinningen te halen.

Liam wordt op de voet gevolgd door Wang Yang, die 2 bijzondere partijen schaakte. Allereerst tegen Ricky Schaap, waar hij in de laatste seconden een mooie mat zette, waarbij iedereen al minuten dacht dat dit remise zou worden. In de 6e ronde boekte hij een zwaarbevochten overwinning op Wiggert Pols. Achteraf zei hij, dat hij er bijna ook zelf niet meer in geloofde. De 6e ronde liet overigens allemaal spannende en mooie partijen zien.

Een meerwaarde van het Pathena toernooi zijn ook de analisten die na de partijen samen met de jeugdtalenten de partijen naspelen. Ondanks dat er ook een KNSB ronde werd afgewerkt, waren het bij de morgengroep Julian van Overdam en Maurice Manoch en in de middaggroep Olivier Vrolijk die de talenten uitvoerig voorzagen van feedback.

Op pathena.nl staan alle partijen en zijn (op wedstrijddagen) alle partijen live te volgen. Op 6 juli is dag 4 en dan worden ronde 7 en 8 afgewerkt.

Het Pathena JeugdSchaak Invitatietoernooi is een initiatief van Marcel Klein en Thao Nguyen. Inmiddels is het toernooi haar tweede jaar ingegaan. Pathena heeft als doel om talentvolle jeugdschakers zich goed te laten ontwikkelen. Dit doet zij door een gesloten invitatietoernooi te organiseren, waarbij per groep 12 talenten aan mee doen. Dit moet een homogene groep zijn, zodat er 11 spannende partijen kunnen worden geschaakt. Na deze 11 partijen, wordt de groep in 2 poules van 6 verdeeld, zodat er nog een keer een halve competitie op eigen niveau kan worden geschaakt. Het toernooi kent dit jaar dus 8 speeldagen met 16 ronden, waarbij in de morgen 12 jonge jeugdtalenten spelen, terwijl in de middag de topjeugd van de RSB en LSB schaakt. Naast het feit dat men weet tegen wie men speelt en zich dus goed kan voorbereiden, zijn er op wedstrijddagen ook analisten aanwezig, die de partijen bespreken en toelichten. De jeugdspelers ontwikkelen zich zo stevig door. Alle informatie is te vinden op pathena.nl.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.