Magnus Carlsen in de TIME 100

TIME Magazine is deze week een dubbelnummer en is geheel gewijd aan de honderd meest invloedrijke personen. Dit is de tiende keer dat TIME Magazine een top100 publiceert.

TIMe Magazine heeft de meest invloedrijke personen ingedeeld in vijf groepen: Titanen, Leiders, Kunstenaars, Pioniers en Iconen.

Magnus Carlsen

In de Titanengroep ontmoeten we Magnus Carlsen. Voor de Carlsen-watchers geen verrassing want enige tijd geleden was dit al te lezen op de website van TIME en op verschillende schaaksites.

Kasparov, oud-wereldkampioen schaken en politiek activist, schreef de tekst over Carlsen. Hij volgt hierbij de evolutie van het schaakspel: de Romantische periode uit de 19de eeuw, het Hypermodernisme van de 20ste eeuw en de naoorlogse dominantie van de Sovjet School. De topschakers van deze eeuw zijn moeilijk onder te brengen. Zij komen uit alle delen van de wereld. Viswanathan Anand uit India en Magnus Carlsen uit Noorwegen bijvoorbeeld. Zij zullen eind dit jaar om de wereldtitel strijden.

Kasparov heeft Carlsen getraind en gecoacht in 2009. Hij roemt de intuïtieve stijl van Carlsen die met enige mystiek is omgeven in een periode waarin schakers, ondersteund door computers, denken dat schaken gemakkelijk is.

Kasparov vindt Carlsen charismatisch, onafhankelijk en zeer getalenteerd. Volgens Kasparov, gefascineerd door het koninklijke spel, staan we op de drempel van het Carlsen-tijdperk.

In het bijschrift wordt vermeld dat Carlsen wel de Justin Bieber van het schaken wordt genoemd en dat hij de nummer 1 van de wereld is. Qua sterkte, gemeten in ELO-punten, heeft hij het historische record van Kasparov verbroken.

Magnus Carlsen wint in Londen het kandidatentoernooi en mag wereldkampioen Viswanathan Anand uitdagen. Foto: FIDE

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.