Erwin l'Ami mist aansluiting

De Europese kampioenschappen in het Poolse Legnica zijn in volle gang. Voor Nederland komen slechts drie spelers in het strijdperk, te weten GM Erwin l’Ami, IM Henk Vedder en Jorgen Henseler. We zullen hen zo goed mogelijk proberen te volgen, waarbij vooral de verrichting van L’Ami onze aandacht krijgen.

De vierde ronde bracht onze grootmeester een korte remise. Met zwart is hij soms tevreden met remise als het ratingverschil niet al te groot is.

En de opening die hij tegen Arizmendi op het bord kreeg, verliep weliswaar bevredigend, maar was ook niet zodanig dat hij er gemakkelijk mee op winst kon spelen.

Toen zich een zetherhaling aandiende, werd de vrede snel getekend. Maar in de vijfde ronde was het erop of eronder. Het scherpe Budapestergambiet dat tegenstander Tratar op het bord bracht gaf ook geen enkele aanleiding om aan een puntendeling te denken.

Zeker als de zwartspeler ook nog 4… g5 op het bord brengt. De heksenketel die dan ontstaat, is aanvankelijk heel gunstig voor wit. Vooral als zwart een fout begaat met 18… b6. Dat is het moment waarop wit zijn slag kan slaan. Maar dat is natuurlijk voor de mensen die thuis met een kop koffie naast het beeldscherm zitten te turen wat de engine allemaal voor mooie suggesties heeft…

L’Ami – Tratar (vijfde ronde)

Hier heeft wit een uiterst sterke zet voor handen namelijk 19. f5! Waarom die zo sterk is, zelfs vrijwel winnend, kunt u verderop in de analyse bekijken. Maar Erwin verzuimt deze kans te pakken en na nog een paar onnauwkeurigheden komt hij zwaar in de problemen. Als ik op de engine moet afgaan, moet hij ergens verloren hebben gestaan. Maar in een partij tussen twee mensen onderling – met beperkte bedenktijd – zijn er gelukkig nog een heleboel andere factoren die een grote rol spelen. Zo wist de Nederlander grote complicaties op het bord te toveren, die misschien objectief gezien niet helemaal in zijn voordeel waren, maar die de tegenstander noopten tot het vinden van een lange reeks moeilijke verdedigingszetten. Dat lukte de zwartspeler een aantal zetten heel goed. Totdat het hem boven het hoofd groeide. Tweemaal greep hij flink mis en toen was L’Ami er als de kippen bij om het tij te keren. Met een paar rake klappen rondde hij de plotseling gekregen koningsaanval in zijn voordeel af. Het volgen van deze partij was een uitermate spannende aangelegenheid, zeker omdat wij ‘kibitzers’ sterke engines aan kunnen zetten terwijl de partij gespeeld wordt. In elk geval een zwaar bevochten zege.

De zesde ronde bracht L’Ami dan eindelijk zijn eerste ‘kanon’ in de persoon van Evgeny Alekseev, oud-kampioen van Rusland. Met zwart valt het meestal niet mee om op te boksen tegen dit soort sterke schakers. Maar de opening verliep op het oog redelijk bevredigend voor zwart, hoewel wit wel steeds ietsje beter bleef staan. Nadat de dames geruild werden en er nog meer stukken van het bord gingen, kwam er een eindspel op het bord waarin wit toren plus loper tegen toren plus paard had. Daarbij kon wit wat vrijer manoeuvreren en L’Ami kon niet voorkomen dat hij een pion verloor. Gezien het uitgedunde materiaal hoefde hij nog niet te wanhopen maar de partij was inmiddels de uitvluggerfase ingegaan. Daarin had Erwin steeds meer tijd, maar Alekseev speelde het spelletje heel slim. Hij kwam met een hele reeks schijnmanoeuvres, niet alleen om tijd te winnen (bij elke zet komen er telkens 30 seconden bij) maar ook om te proberen de tegenstander murw te spelen. Ik zat de partij live te volgen. Toen Erwin afwikkelde naar een toreneindspel (waar dat misschien niet nodig was) zag ik het somber voor hem in. Hoewel het nog niet duidelijk was hoe wit de stelling zou kunnen winnen, was me wel duidelijk dat wit het op een heleboel manieren kon proberen. De zwarte stukken stonden krampachtig pionnen te dekken, terwijl de witte koning en toren vrij spel leken te hebben. Ik vermoed dat zwart ergens hardnekkiger heeft kunnen verdedigen, maar de zwarte stukken bleken ineens op het verkeerde been te zijn gezet. Wit won de belangrijkste pion (d5), waarna hij twee verbonden vrijpionnen kreeg. Daar kon zwart met zijn losse vrijpion te weinig tegenover stellen. Het is de eerste nul van L‘Ami. Laten we hopen dat hij zich opricht en de weg terug weet te vinden naar de top van het klassement.

De andere twee Nederlanders blijven het zeer verdienstelijk doen, hoewel ze af en toe tegen een nederlaag oplopen. Henk Vedder speelde eerst een keurige remise tegen Romanishin, tegen wie hij zeer belabberd uit de opening kwam. Zelf gaf hij als commentaar “dat het op zet 2 al misging, maar dat hij de rug maar weer gerecht had”.

Daarna volgde een nederlaag tegen Neverov die niet bepaald nodig was, maar de tegenstander was dan ook weer bepaald niet zwak. Het eindigde in het curieuze eindspel van koning plus loper en paard tegen koning alleen. Vedder liet zich dat helemaal bewijzen; weten we ook weer dat een moderne grootmeester dit kunstje ook kan!

Daarna kreeg Vedder eindelijk eens een tegenstander met een lagere rating dan hijzelf, de Duitser Gebigke. Die wist hij dan ook te verslaan, zodat hij met zijn huidige score van 2½ uit 6 niet mag mopperen. Zelf was Vedder met zijn bekende humor niet tevreden over de partij: “Het niveau gaat hard achteruit, maar toch nog gewonnen!” Ach, dat geeft de burger moed voor de rest van het toernooi, zou ik zo zeggen…

Jorgen Henseler nam zijn nul tegen Romanishin de draad weer op in de vierde ronde met een remise tegen Duman uit Turkije (2265). De Duitse FM Buchal (2315) bleek helaas te sterk, maar in de zesde ronde pakte ook Henseler zijn eerste punt. De Zwitser Rindlisbacher (2241) werd door hem op prachtige wijze verslagen. Zwart liet de tegenstander een dame halen en vlocht met toren en een paard een schitterend matbeeld.

U wilt natuurlijk ook de gedetailleerde gegevens zien:

Analyses

L’Ami, Erwin – Tratar, Marko (vijfde ronde)

1. d4 Pf6 2. c4 e5 3. dxe5 Pg4 4. Lf4 g5

Een op het oog idiote zet, maar zwart zet alles op alles om het initiatief te grijpen. Spelers als Mamydyarov, Gharamian en Moskalenko hebben zich deze zet gepermitteerd.

5. Lg3 Lg7 6. Pf3 Pc6 7. h4

Interessant en onder andere gespeeld door GM Riazantsev.

7… Pgxe5

8. hxg5

Dit houdt een kwaliteitsoffer in. Ik weet niet of Erwin nog in zijn voorbereiding zat, maar in elk geval heeft hij zwart flink aangepakt. In een partij Riazantsev-Tjurin, 2008 volgde 8. Pxe5 Pxe5 9. hxg5.

8… Pxf3+ 9. gxf3 Lxb2 10. Pd2 d6

Formeel een nieuwtje. 10… d5 was nog een partij Nikolaev-Sazhinov, die door wit in 26 zetten werd gewonnen. Aanname van het offer kwam niet in aanmerking: 10… Lxa1 11. Dxa1 Tf8 12. Pe4 en de dreiging Pf6+ is te sterk.

11. Tb1 Lg7 12. f4

Ook nu lijkt 12. Pe4 een goed alternatief.

12… h6 13. gxh6 Txh6 14. Txh6 Lxh6 15. Lg2 Kf8 16. e3 Lg7 17. Dh5 De8 18. Kf1

Een logische profylaxe. De witte koning gaat uit de e-lijn om allerlei toevalligheden eruit te halen. Heel interessant lijkt mij nu 18. c5!? om de zwarte pionnenstructuur aan te tasten.

18… b6

Zwart wil graag zijn ontwikkeling voltooien, maar dit vergt wel heel wat van de zwarte stelling.

19. Tb5

Wit kon nu al vrijwel winnend uithalen met 19. f5! Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De hoofddreiging is om verder te gaan met Lg3-f4, gevolgd door Dh5-h7. Dan komt de dreiging Lf4-h6, … Lg7xh6 en f5-f6 in de stelling.

19… Ld7 20. Pe4 f6 21. Dh1

Wit wil uiteraard de dames op het bord houden, maar zo langzamerhand is het mooie er wel een beetje vanaf voor wit.

21… Tc8 22. Pd2 Pe7 23. Th5

Het lijkt zo mooi deze toren op de h-lijn maar in de praktijk blijkt hij hier volkomen buitenspel te staan.

23… Le6

Inmiddels had zwart met 23… Lg4! 24. Th4 Da4 al de overhand kunnen dreiging.

24. Le4 Da4 25. Kg2 Dxa2

Zwart heeft inmiddels een pionnetje geschnabbeld en er staat een tweede op de nominatie om verloren te gaan.

26. Dc1 Lf7 27. Lb1 Da6 28. Th7 Db7+ 29. Kh2 Lg8 30. Th4 Td8 31. e4 c5 32. Pf1 a6 33. Pe3 b5 34. cxb5 axb5

De zwarte pionnenmeerderheid begint groteske vormen aan te nemen, maar wit is stiekem bezig zijn stukken naar goede velden om te spelen.

35. e5

Als wit niets doet, wordt hij eenvoudig onder de voet gelopen, maar dit wanhoopsoffer had zomaar verkeerd uit kunnen pakken.

35… c4?!

Begrijpelijk, zwart zijn vrijpionnen in beweging, maar wit is na deze zet terug in de partij. [was heel wat meer solide. 35… Dc6!]

36. Dd1?!

Helaas, Erwin grijpt zijn kans niet. Wit had de toren een andere rol kunnen geven met 36. Tg4!? De belangrijkste functie is echter om veld h4 vrij te maken voor zijn loper die in de partij nog altijd niets doet.

36… Dd7

Een sterk antwoord voor zwart was nu 36… Db6! waarna … dxe5 dreigt.

37. exf6?!

Het blijft problematisch voor wit, zeker na deze ruil. Beter lijkt mij 37. Dh5! om na 37… De6 [37… fxe5? 38. fxe5 dxe5 39. Lxe5 speelt wit natuurlijk alleen maar in de kaart.] 38. f5! Df7 39. Dxf7+ Lxf7 40. e6 Le8 41. Td4 en wit heeft niets meer te vrezen.

37… Lxf6 38. Th6 Lg7 39. Dh5

Op het oog heeft wit gevaarlijke tegenkansen, maar als zwart koelbloedig antwoordt, vallen die in het water.

39… De8?!

Een volkomen menselijke reactie. Na 39… Lf7 40. Dg5 Pg8 41. Pf5 Lxh6 42. Pxh6 De7! kan zwart afwikkelen naar een eindspel waarin zijn pionnen vrijwel niet tegen te houden zijn. Een voorbeeld: 43. Pxf7 Dxg5 44. Pxg5 Ke7 45. Lh4 Kd7 46. Pe6 Te8 47. Pd4 b4 en zwart heeft uitstekende winstkansen.

40. Dh4

40… Lf7?

Op dit moment is deze loperzet helemaal fout.

41. f5!

En dit buitenkansje laat L’Ami zich niet ontnemen.

41… Le5?!

Dit kan het niet zijn. Als deze verdediger wordt geruild, loopt de witte aanval verder op rolletjes. Ook 41… Pg8 42. Txd6 Td7 43. f6! biedt geen soelaas meer.

42. Lxe5 dxe5 43. f6 Pg8 44. Th8 Dc6

45. Dg5!

En opgegeven. Na bijvoorbeeld 45. Dg5 Dd6 46. Txg8+ Lxg8 47. Dg7+ Ke8 48. Lg6+ gaat het mat.

1-0

Alekseev, Evgeny – L’Ami, Erwin

Dit is een lastig te behandelen stelling voor zwart. Hij staat een pion achter, de witte stukken zijn na binnengedrongen en last but not least zijn pion op d5 hangt.

53… Pb6?!

Hier mist zwart een goede kans op een half punt. Met het hoogst merkwaardige 53… Pb2+!? kon zwart op de been blijven. Er zijn nu een paar varianten:

  • 54. Kc2 54… Pc4 55. Kb3 [55. Lxd5?! Pe3+ 56. Kd3 Pxd5 is natuurlijk ook remise, al moet wit nu nog even zijn best gaan doen!] 55… Tb8+ 56. Ka2 [56. Ka4 Pb2+ 57. Ka5 Pc4+] 56… Pe3 57. Lf7 Pd1 en het zwarte paard heeft zijn zegetocht door de witte stelling prachtig bekroond!
  • 54. Ke2 Te8! Dit kun je als mens van vlees en bloed toch allemaal moeilijk bedenken… 55. Kd2 (55. Kf2 Het is meteen remise na 55… Kb7 56. Td6 Kc7 57. Ta6 Kb7 met herhaling van zetten) 55… Kb7 56. Lf7 Pc4+ 57. Kd1 Tf8 58. Lxd5+ Kxa6 59. Lxc4+ Kb6 en dit is natuurlijk ook remise.
  • 54. Ke3 Te8 met analoge varianten als hierboven.

54. Ta7+ Kd6 55. Ta6

55… Kxe6?!

Dit lijkt me niet nodig. Zelf dacht ik onder de partij dat hij gewoon op deze zetherhaling moest ingaan, maar misschien vertrouwde hij het niet na 55… Kc7 56. Ta5 Kd6 57. Tb5 hoewel ik nog niets concreets voor wit zie na 57… Kc6.

56. Txb6+ Ke7 57. Tg6 Tf8 58. Ke2 Tf5 59. Ke3 Kd7

Misschien heeft L’Ami gedacht dat wit hier geen progressie kan boeken. Maar dat blijkt tegen te vallen.

60. Kf2 Ke7 61. Kg3 Kd7 62. Ta6

Hij begint met het rondspelen…

62… Tf8 63. Tg6 Tf5 64. Th6 Tf8 65. Th5 Tf5 66. Th1 Kd6 67. Te1 Tf8

68. Te5!

Na een reeks van schijnmanoeuvres begint wit aan zijn echte winstplan, de toren naar e5!

68… Tg8 69. Kg4 Tc8

Zwart heeft het gemunt op de witte c-pion. Als die van het bord gaat, nemen zijn remisekansen toe.

70. Te3

70. Kxg5? Txc3 is al remise.

70… Tg8 71. Te5 Tc8 72. Te3 Tg8

73. Kf5!

Dit is de zet die zwart voor vrijwel onoverkomelijke problemen stelt. De witte koning gaat naar f7 om de toren weg te pesten.

73… Kc6

Er valt een technische winst te behalen voor wit na 73… Kd7 74. Te5 Kd6 [74… Tf8+ 75. Kxg5 Txf3 76. Txd5+ Kc6 77. Tc5+ Kd6 en hoewel wit twee pionnen meer heeft, staat zijn koning afgesneden. (zie analysediagram)

Een blik in de tablebases leert ons dat de stelling gewonnen is voor wit (winst in 36 zetten).] 75. Te6+ Kd7 76. Ke5 Tc8 77. Td6+ Ke7 78. Txd5 Txc3 79. Ke4 Kf6 80. Tf5+ Kg6 81. f4! gxf4 [81… g4 82. Tg5+ Kf6 83. Txg4 is uit.] 82. Txf4 en omdat de zwarte koning is afgesneden staat wit op winst.

74. Te6+

Hier had Erwin iets meer tijd dan zijn tegenstander maar het is duidelijk dat het bergafwaarts met hem gaat.

74… Kb5

Erwin kiest voor de ‘actieve’ verdediging, maar dat mag niet baten. Na 74… Kd7 75. Ke5 ontstaat de variant die hierboven al genoemd zijn.

75. Ke5 Kc4

Er is geen redding meer mogelijk. 75… Tc8 76. Kxd5 Txc3 77. Te5 Kb6 [77… Txf3?? 78. Ke4+] 78. Ke4 levert een eindspel met twee pionnen meer op voor wit.

76. Tc6+ Kd3 77. Kxd5

Nu wit deze cruciale pion heeft veroverd is het verder simpel.

77… Tf8 78. Ke6 Txf3

En hier gaf hij zich ook gewonnen. Een mogelijk vervolg zou 78… Txf3 79. d5 g4 80. d6 Te3+ 81. Kf5 zijn.

1-0

Vedder, Henk – Neverov, Valeriy (ronde 5)

1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. Pc3 a6 4. g3 b5 5. Lg2 Lb7 6. d3 d6 7. Pg5 h6 8. Ph3 g6 9. O-O Lg7 10. f4 Pe7 11. De2 Pbc6 12. Pd1 Dd7 13. c3 O-O 14. Pe3

14… f5!

Hiervan beweerde de witspeler na afloop dat de witte opzet na deze zet was mislukt.

15. g4 fxe4?!

Maar dat het na deze zet weer razend interessant werd. Inderdaad staat zwart uitstekend na 15… d5!

16. dxe4 d5 17. Pc2

Aangewezen is volgens mij 17. g5!? h5 18. f5.

17… Tad8 18. Pf2 d4 19. cxd4 Pxd4 20. Pxd4 Lxd4 21. Le3 Lxe3 22. Dxe3 Dd4 23. Db3 c4 24. Da3 Pc6 25. Tad1 Db6

In aanmerking komt ook 25… b4 26. Txd4 bxa3 27. Txd8 Txd8 28. bxa3 Pd4 met een levensgevaarlijke c-pion.

26. Txd8 Pxd8

Na het logische 26… Txd8 27. Dh3 Kg7 28. Kh1 is de stelling volstrekt onduidelijk. 28… Td2 29. g5 Txf2 [29… h5 30. Dxe6!] 30. Td1 Dc7 31. Dxh6+ ›.

27. Dg3 Dd4 28. b3 c3 29. a3?

29. Dd3 e5 is ook geen pretje voor wit.

29… e5?!

29… c2! is nu vrijwel winnend. Beide spelers zaten zeer krap in hun tijd.

30. f5 Pf7 31. g5 c2 32. gxh6 g5 33. Dd3 Tc8 34. Tc1 Db2 35. Dd2 Dxb3 36. Lf1 Dc3 37. Dd7 Dc6 38. h7+ Kf8 39. Dxc6 Txc6 40. Ld3 Kg7 41. Txc2 Txc2 42. Lxc2 Kxh7

Inmiddels heeft wit het ergste achter de rug en moet de stelling remise zijn.

43. Pg4 Pd6 44. Kf2 Kg7 45. f6+

Vedder: "Op zeker moment dacht ik na een kwartier denken te kunnen winnen met 45. Kf3? alles uitgerekend, faalt het gewoon meteen op Pxf5 🙂 ".

45… Kg6 46. Pxe5+ Kxf6 47. Pd7+ Ke6 48. Pc5+ Ke5 49. Ke3

49. Pd7+ Kd4 50. e5 is te doen voor wit.

49… Pc4+ 50. Kd3 Lc6 51. a4 Pd6 52. axb5

52. Ke3 bxa4 53. Pd3+ Ke6 54. Pc5+ Kf6 55. Lxa4 is ook remise.

52… Lxb5+

53. Ke3?!

53. Kc3!

53… a5

Sterker was 53… Pc4+! 54. Kf3 a5 en nu verkrijgt zwart weer riante winstkansen.

54. Kf3

54. Lb3 had het schaakje op c4 uit de stelling gehaald.

54… Pc4 55. h3 Kd4 56. Pb3+ Kc3 57. Pxa5 Pxa5 58. Kg4

58. Ld1 was volgens Vedder nog wel remise, maar dat waag ik te betwijfelen. Na 58… Kd2! gaat de loper ook verloren en opnieuw kan zwart het resterende eindspel met loper en paard tot winst voeren.

58… Kxc2 59. Kxg5 Kd3 60. h4 Kxe4 61. h5 Ke5 62. Kg6 Le8+ 63. Kg5 Ke6 64. h6 Kf7 65. h7 Kg7 66. h8D+ Kxh8

Het eindspel van loper en paard tegen koning is natuurlijk gewonnen. Laten we even kijken hoe de grootmeester dat doet.

67. Kf6 Pc6 68. Kf5 Lf7 69. Kf6 Kg8 70. Kf5 Kg7 71. Ke4 Kf6 72. Kd3 Ke5 73. Kc3 Ke4 74. Kb2 Kd3 75. Ka1 Kc3 76. Kb1 Pb4 77. Ka1 Pc2+ 78. Kb1 Le6 79. Kc1 La2 80. Kd1 Pd4 81. Ke1 Kd3 82. Kf2 Pe2

Hij gebruikt de methode die ik in mijn artikel over dit eindspel heb beschreven.

83. Kf3 Le6 84. Kf2 Ld5

Is natuurlijk ook uitstekend. Ik ging verder met 84… Lg4.

85. Ke1 Ke3 86. Kd1 Lb3+ 87. Ke1 Pf4 88. Kf1 La4 89. Ke1 Pg2+ 90. Kf1 Kf3 91. Kg1 Kg3 92. Kf1 Lb5+ 93. Kg1 Pf4

En mat in drie.

0-1

Rindlisbacher, Jan – Henseler, Jorgen

28… Td1 = 29. Tc4 Pe2+ 30. Kg2 Pf4+

De witspeler wil geen remise en stort zich in het zwaard.

31. Kg3??

Maar daar had zwart er wel eentje op klaarliggen:

31… e5! 32. c6

Ook na 32. h4 Txf1 33. Kh2 Txf2+ 34. Kg1 wint zwart.

32… Txf1 33. h4

Het is interessant om te zien hoe het matnet gevlochten moet worden na 33. h3. Dat lukt met 33… Th1 34. c7 Txh3+ 35. Kg4 Kg7 36. Tc6 f6 37. Txf6 Kxf6 38. c8D h5#.

33… Th1

34. c7

Mooi zijn ook de varianten na 34. Tc1 Th3+ 35. Kg4 Kg7 36. h5 f5+ 37. exf5 gxh5+ 38. Kg5 h6#, na 34. Kg4 Tg1# en na 34. h5 gxh5 35. c7 Th3#.

34… Th3+ 35. Kg4 h5+ 36. Kg5 Kg7 37. Tc6 Th2

Nu had zwart zich de rest kunnen besparen met een wonderschoon mat na 37… Tg3+ 38. fxg3 Ph3#.

38. c8D

Geen uitweg biedt 38. Txg6+ fxg6 39. c8D wegens 38… Tg2+ 40. Dg4 Pe6#. Nu is het overigens ook gedaan:

38… Tg2+ 39. Dg4 Ph3# 0-1

Alle partijen van de Nederlanders, sommige inclusief analyses, via de viewer:

(De foto’s zijn van Frans Peeters)

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

7 Reacties

  1. Avatar
    Hendrikom 10 mei 2013

    Ik had inmiddels van iemand begrepen dat het na Ld1 Kd2 evengoed won. Ik dacht dat het remise was vanwege de partijvoortzetten maar dan met de koning een veld verder weg. Het leek me dat ik dan met mijn h-pion zijn loper zou gaan winnen, itt de partij, maar ja, die tablebases zullen wel niet jokken :)

  2. Avatar
    HermanGrooten 10 mei 2013

    Henk, ik heb geen tablebases gebruikt (kan nog niet omdat er wat veel materiaal op het bord staat), maar het lukt zwart om met paard en loper de beide pionnen tegen te houden. Een illustratieve variant is dan na 28. Ld1 Kd2 59. Kg4 Kxd1 60. Kxg5 Pc4 61. h4 Pd2 62. e5 Pf3+ 63. Kf6 Pxh4 64. e6 Kd2 65. e7 Le8 66. Kg7 Pg6 en met paard en loper is een kunstige barrière opgebouwd. Er zijn veel meer varianten, maar ik zie tot dusver alleen maar winsten voor zwart.

  3. Avatar
    duberry 11 mei 2013

    Alekseev-Erwin

    Ik heb gisteren live gekeken(zonder engine,om mijn spel te verbeteren),en er vielen mij 2 momenten van beslissende invloed op.Nog ver voor het eindspel.Ik haalde even jouw rubriek "begrijp wat u doet" erbij om de franse opening te verifieren,maar deze variant staat er niet bij.Het komt er op neer dat Alekseev aan Erwin nauwelijks kans bood zijn spel op een normale manier te ontwikkelen.

    Het begon met de sterke zet 11.Lg5!Van zet 11 t/m zet 17 draaide alles om de witte Dame totdat Alekseev de Dame noodgedwongen wel moest ruilen.Allemaal bijna gedwongen zetten die Erwin speelde.

    Daarna kon Erwin zijn stelling weer op orde maken(zetten 18 t/m 31) al bleek het achteraf niet de goede ontwikkeling,omdat hijzelf ook de vijand van zijn eigen ontwikkeling was door te spelen 31..,Pef5??,deze gaf aan Alekseev de kans zijn h-toren naar h7 te brengen en toen was het spel uit voor Erwin.

  4. Avatar
    duberry 11 mei 2013

    Ik had voor mijzelf "berekend" niet te spelen 11..,Lxg5?,maar eerder 11..,Pg8

  5. Avatar
    duberry 12 mei 2013

    Weer prachtige analyses van Europakenner Herman grooten!

    Mijn beide commentaren hierboven betreft de partij Alekseev-L’ami t/m zet 41..,Pd6.Deze bekeek ik live,daarna moest ik weg.Verrassend dat Erwin zo dicht bij een remise is gekomen.

    En vergeet de enige mogelijke zet van wit niet net voorafgaand aan Hermans analyse 53.Le6,deze zet was niet per se bedoeld om een belangrijke pion in te pikken. Deze zet behoedt alekseev tegen een mat(dreiging Th2!).Tijdens de vluggertjes zoals zij die speelden in dit eindspel ziet zelfs een 2700-gast misschien weleens wat over het hoofd.Dit keer niet,misschien.

  6. Avatar
    HermanGrooten 12 mei 2013

    Bedankt voor de complimenten en de interessante observaties!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.