Perfect afscheidsgeschenk

Al sinds mensenheugenis wordt de KNSB-bekerfinale gehouden in de vorm van een Final Four – de winnaars van de vier voorrondepoules spelen op Hemelvaartsdag om de KNSB-beker.

Ditmaal waren het Groninger Combinatie, Zukertort Amstelveen, Utrecht en HMC Calder en zij mochten aantreden in het clubgebouw van landskampioen En Passant in Bunschoten/Spakenburg. Bijna een kopie van de finale van 2005, toen in plaats van Groningen Apeldoorn in de ring verscheen.

In de halve finale werden beide ontmoetingen 2-2, zodat snelschaakpartijen de beslissingen moesten brengen. Daarbij versloeg Groninger Combinatie de Amstelveners met 2,5-1,5 en deed HMC Calder hetzelfde met Schaakclub Utrecht. Na de overvloedige lunch, aangeboden door de gastheer, was het weer back to business. Daarbij kwamen de elo-favorieten van een koude kermis thuis.

Utrecht legde het af tegen Zukertort in de kleine finale en HMC Calder maakte zijn reputatie als cupfighter waar door Groningen terug te wijzen. Kopman Jasper Broekmeulen zorgde voor een vlotte voorsprong. Toen Sipke Ernst zijn gunstige stelling om zeep hielp en genoegen moest nemen met remise begon het er somber uit te zien voor de Noorderlingen. Erik Hoeksema had steeds voordeel gehad, maar hetzelfde gold voor Bosch aan Bossche zijde. Uiteindelijk gingen de tegenstanders in beide partijen met de zege aan de haal en daarmee was de 3e bekerzege voor HMC in de laatste negen jaar een feit.

Voor Jeroen Bosch betekende het al zijn vierde KNSB-beker (twee met BSG en twee met HMC Calder), terwijl ook Christian Richter (met ESGOO) en Jasper Broekmeulen al eerder het zoet van een KNSB-bekerwinst smaakten. Voor René Olthof was het zijn laatste optreden als teamleider van HMC Calder. Volgend seizoen zal Henk Burg de Bossche scepter zwaaien.

v.l.n.r. Jeroen Bosch, Jan Stomphorst (bestuurslid topschaak KNSB), non-playing captain René Olthof, Christian Richter, David Miedema en Jasper Broekmeulen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.