Henk-Jan Evengroen winnaar 18e VINK Top 12 toernooi

Gerard van der Wouden (voorzitter SV De IJssel) reikt de prijs uit aan Henk-Jan Evengroen

Schaakvereniging De IJssel uit Moordrecht organiseerde zaterdag 11 mei het door het honderd jarige Bouwbedrijf Frans Vink & Zn gesponsorde achttiende VINK Zuidplas Top 12 toernooi. Een rapidschaaktoernooi voor schakers die wonen in de Zuidplasregio of spelen bij de vier schaakverenigingen in dit gebied t.w. Moerkapelle, Nieuwerkerk a/d IJssel, de Waddinxveense Schaakvereniging en het Moordrechtse De IJssel.

Al snel na het startsein, de eerste zet aan het bord van titelverdediger Gerard van Ommeren door Wethouder Arjen Hazelbach van de gemeente Zuidplas, werd het duidelijk dat de hoofdrolspelers van het toernooi van vorig jaar in de invitatiegroep ook nu weer de grote favorieten waren. De strijd om de eerste plaats was lang een nek-aan-nek race tussen Moerkapellenaar Gerard van Ommeren en de bij het Goudse Messemaker 1847 spelende Jan en Henk-Jan Evengroen uit Moordrecht. Na zes ronden had Henk-Jan Evengroen slechts een enkel halfje verspeeld met een snelle remise tegen zijn vader. Gerard van Ommeren volgde met een halfje achterstand opgelopen door remises tegen zijn clubgenoten Jesse van Elteren en Wouter Vroegindeweij. Met nederlagen tegen Waddinxvener Barthold Jansen en Jesse van Elteren had Jan Evengroen inmiddels al een forse achterstand opgelopen. Daarmee leken de kansen voor de oudste Evengroen verkeken en stegen die van Jesse van Elteren, op dat moment nummer drie. In de zevende ronde leed Henk-Jan Evengroen een verrassende nederlaag tegen leeftijdgenoot Léon Jacobse van De IJssel en kwam Gerard van Ommeren op kop. Dat was echter van korte duur want in de volgende ronde werd de rangorde met een zege in de onderlinge wedstrijd hersteld. In de laatste ronden kwam de koppositie niet meer in gevaar en een ronde voor het einde was Henk-Jan Evengroen zeker van de toernooiwinst. Ook Jan Evengroen klopte Gerard van Ommeren en daarmee kwam voor hem de tweede plaats weer in zicht, zeker na verrassend verlies van Jesse van Elteren tegen de Nieuwerkerkse kampioen Edo Pouwelse. Het onderlinge resultaat besliste uiteindelijk ten gunste van de man uit Moerkapelle. Eindstand in de invitatiegroep: 1. Henk-Jan Evengroen 9, 2. Jesse van Elteren 7½, 3. Jan Evengroen 7½, 4. Gerard van Ommeren 7, 5. Dick Brus 6, 6. Wouter Vroegindeweij 5½, 7. Léon Jacobse 5½. 8. Barthold Jansen 5, 9. Arjan Hennink 4½, 10. 10. Edo Pouwelse 4, 11. Rob Hoogland 2½, 12. Pim te Lintelo 2. Klik hier voor foto’s en vervolg verslag…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.