NK Basisscholen 2013 Leiderdorp voorronde A t/m F

Hevige strijd om plaatsen voor de halve finale NK Schoolschaken

Vandaag werd de kwartfinale gespeeld van het NK Schoolschaken Basis Onderwijs 2013 op het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiderdorp. In de afgelopen maanden zijn in alle provincies spannende voorronden gehouden. Zesendertig scholen wisten een plaats te bemachtigen voor de kwartfinale. De Koninklijke Nederlandse Schaakbond schat dat er 2200 scholen aan de voorronden hebben meegedaan met in totaal zo’n 9000 kinderen. Een prima prestatie en een goede reclame voor het schoolschaak! In de kwartfinale wordt in zes poules gespeeld. in iedere poule vallen er drie scholen af en gaan er drie door. In iedere poule waren zes scholen ingedeeld en alle scholen in de poule speelden een keer tegen elkaar in vijf ronden. In iedere poule vallen er drie scholen af en gaan er drie door. De spanning was daarom te snijden vandaag.

Broertjes en zusjes

Evenals vorig jaar viel ons op dat bij meer dan de helft van de scholen er broertjes en zusjes in een team meespelen. De E-poule spande de kroon dit jaar zoals hieronder te lezen is. Wat zou het een leuk idee zijn om een eendaags landelijk schaaktoernooi te organiseren tussen tweetallen, waarbij ieder tweetal uit één gezin komt en op een basisschool zit. Lijkt ons ook een prima promotie voor het basisschoolschaak. Wie neemt de handschoen op?

Ontspanning

Er is altijd voldoende ontspanning tijdens het NK. Er kan gevoetbald worden of tafeltennis gespeeld. Er kunnen puzzels worden opgelost of even uitgerust. En de kinderen die er pap van lusten kunnen analyseren in een speciale ruimte of naders met het grote tuinspel. De kinderen kregen een kortingsbon voor McDonalds en dat doet het altijd goed. De ouders en begeleiders kunnen gezellig babbelen met elkaar, een boek lezen, puzzelen, spelen met de I-pad of gewoon werken op de laptop. De ouders en begeleiders kregen een kortingsbon voor Museum Boerhaave, ook leuk.

Schoolshirts

Ieder jaar weer leuk om te zien als de spelers van een teams een eigen schoolshirt dragen! Is goed voor de teamgeest.

OBS de Koekoek uit Utrecht werd vorig jaar overtuigend kampioen. Dit jaar doet OBS De Koekoek weer mee (met de broertjes Schoppen). In de kwartfinale moesten ze in de Montessorischool Waalsdorp uit Den Haag de meerdere erkennen daar zij de A-poule wonnen. OBS De Koekoek werd tweede en de Pinksterbloem uit Amsterdam werd derde. Opvallend was de prestatie van Khoi Pam van de Pinksterbloem. Hij won namelijk alle vijf partijen! Casper Schoppen en Yves Jamin van OBS de Koekoek wonnen ook alle partijen maar speelden maar vier ronden mee.

De Spits uit Utrecht wint B-Poule

De Spits uit Utrecht wist de B-Poule te winnen met op de tweede plaats De Kloostertuin uit Assen en op de derde plaats de Hobbitburcht uit Alphen. Opvallend waren de prestaties van Tijn Oldenburg en Thijs Geelhoed (beiden De Spits) en Timo Bon (Hobbitburcht). Alle drie scoorden ze 4,5 uit 5! De winst van De Spits zal Schaakmeester-P goed doen!

Admiraal de Ruyterschool uit Krimpen a/d IJssel wint de C-Poule

In de C-groep komen we de Admiraal de Ruyterschool tegen. Ook geen onbekende want vorig jaar deden ze ook mee. Ze wonnen de C-groep, met op de tweede plaats De Elzen uit Tilburg en op de derde plaats OBS Tuindorp uit Utrecht.

Opvallend waren de resultaten van Wiggert Pols (De Ruyterschool) en Wouter Kokje (Tuindorp). Zij scoorden 4,5 uit 5. Het broertje van Wouter, Joris, scoorde 4 uit 5 en het zusje van Wiggert, Marriet, scoorde 3 uit 5. Lees meer…..

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.