Impressies uit Wenen

Eerder berichtten wij al over het WGM-toernooi in Wenen waar Anne Haast de honneurs voor Nederland waarneemt. Anne kwam met 2,5 uit 3 uitstekend uit de startblokken. Helaas was het spel de afgelopen drie ronden wat wisselvalliger. Laten we de partijen chronologisch bespreken. In ronde 4 werd Anne in de opening verrast door een sterk kwaliteitsoffer van de tegenstander:

Anne Haast – Katharina Newrkla (ronde 4)

Er kwam 14…Txc3!? 15.bxc3 Pa4 16.De1 Dc7.

Na een onnauwkeurige zet van onze landgenote en behoorlijk sterk spel van haar Oostenrijkse opponente, moest Anne haar eerste nederlaag incasseren.

Gelukkig kan Anne wel tegen een stootje en trad ze de vijfde ronde vol goede moed aan tegen de sterke WGM Tatiana Kostiuk. De avond van tevoren hadden ze nog samen een heerlijk ijsje verorberd – zie de foto hieronder -; zo te zien Anne maakt ook in Wenen hier reputatie als ‘toetjesmonster’ waar.

Het werd een geweldige aanvalspartij zoals we die van Anne vaker zien.

Tatiana Kostiuk – Anne Haast (ronde 5)

Deze stelling leidde tot wat discussie bij ons thuis. Ik meende dat zwart hier prima kansen had na … Lxf3 en … Pd6, mijn partner Herman Grooten had liever wit. De waarheid zal wel in het midden liggen, maar een verzwakte koningsstelling is natuurlijk wel een kolfje naar Anne’s hand. Dat was ook wel de reden van mijn optimisme denk ik.

11…Lxf3 12.gxf3 Pd6 13.Ld3 f5! 14.La3?!

Dit lijkt me niet het juiste plan (wit wil de loper van c1 ruilen tegen het paard op d6, maar verliest hiermee wat tijd om haar verdediging op orde te brengen. Tegen Anne is het vaak alle hens aan dek als je koningsstelling aangetast is. Het profylactische Kh1 lijkt me meer op zijn plaats.

14…Kh8

Ik durf deze zet bijna niet te bekritiseren. De reden is dat Anne dit soort stelling doorgaans veel beter begrijpt en speelt dan ik. Wellicht wilde Anne de opstoot f5-f4 spelen zonder dat wit op h7 met schaak kan slaan. Een ander voordeel van deze zet is dat wit (zoals in de partij) niet met schaak op e6 kan slaan. Zelf zou ik een wat directere zet als 14…Dh4! prefereren. Om daarna verder te gaan met de ‘rooklift’ … Tf6. Maar wellicht heeft Anne gelijk en is de profylaxe Kh8 beter. Anne houdt nu nog open of de dame via g5 of h4 in de aanval gebracht wordt.

15.Lxd6 cxd6 16.Db3 Pb6!

Een sterke zet. Zwart staat nu klaar om haar zware stukken richting de witte koning te dirigeren (… Dh4 en … Tf6). Het zwarte paard kan in een later stadium in het spel gebracht worden via d5.

17.Dxe6 Tf6 18.Db3 Th6

19.a4?!

De stelling is al mis, maar dit getuigt wel van erg weinig gevoel voor gevaar. In eerste instantie lijkt 19.Lxf5 principieel. Om daarna een opstelling in te nemen met Lg4 en h3 en vervolgens met de koning weg te lopen naar f1. Dit faalt echter door een gebrek aan verdedigers bij de witte koningsvleugel. 19…Dh4 20.h3 Tf8 21.Lg4 en nu is een torenswitch naar de g-lijn erg lastig. 21…Tg6! Zwart dreigt … h5, … Txf3 en wellicht zelfs … Dxh3 en daar is weinig tegen te doen. Weglopen met de koning helpt niet echt: 22.Kf1 h5 23.Le6 Txf3 en kan f2 niet gedekt worden zonder materiaal verlies: 24.Td2 Tgf6 25.Dc2 Txe6+-

19…Dg5+ 20.Kf1

Met de koning naar de hoek vluchten biedt uiteraard ook geen soelaas. 20.Kh1 Dh5! 21.Kg1 en nu ziet 21…Dh3 gevolgd door Tg6+ er sterk uit.

20…Txh2 21.Ke2

21… Te8!

De genadeklap. Het laatste zware stuk wordt in stelling gebracht en de dreiging Dxe3 (of Txe3) is moeilijk te verhinderen. Wit ziet zich nu genoodzaakt een stuk te geven. Met de koning in het midden is dat natuurlijk te veel van het goede. Anne maakt het in een paar rake klappen uit.

22.e4 fxe4 23.Lxe4 d5 24.a5 Pc4 25.Ta2

25… Txe4+!

Vele wegen leiden naar Rome, maar dit is verreweg de kortste!

26.fxe4 Dg4+

met mat op de volgende.

0–1

De sfeer in het toernooi is heel gemoedelijk en naast het schaken gaan de dames ook regelmatig gezamenlijk de stad in. Twee aardige foto’s die Anne mij opstuurde wil ik u niet onthouden.

Nu weer terug naar het schaakgedeelte.

Het topduel in ronde 6 tussen Anne en koploopster Eva Moser bracht weliswaar spektakel, maar niet met het gehoopte resultaat. Eva zocht Anne op in een gesloten stelling waar Anne eerder wat problemen ondervond. Het werd een laveerpartij waar Anne zich goed leek te weren totdat ze in tijdnood een verkeerde beslissing nam.

Anne Haast – Eva Moser (ronde 6)

Ik kan me voorstellen dat Anne hier heel enthousiast

35.Lxc4

speelde. De dreiging 36. Pxc4 en 37. b6+ axb6 38. axb6 gevolgd door 39. Ta5# ziet er heel sterk uit. Zwart heeft echter een tegentruc. Na het alternatief 35.Tc7 Dxc7 36.Lxc7 Txc7 ontstaat er een spannende stelling. De zwarte stukken staan actief en het lijkt me dat zwart genoeg heeft voor om de materiële achterstand te compenseren.

35…dxc4 36.Pxc4 Lc6!

Ook … Lg2 was goed geweest.

37.Pb6+ axb6 38.axb6 Pf3+

Het vervelend is nu dat de witte koning in een aftrekschaak moet gaan staan. Dit levert zwart net genoeg tijd op om materiaal terug te geven en een gewonnen eindspel in te gaan.

39.Kf2

Ook na 39.Kh1 is 39…Pxe1+ schaak.

39…Pxe1+ 40.Kxe1 Dxd6! 41.exd6 Kb8

en een paar zetten later gaf Anne op.

0–1

Heel jammer, maar Anne kennende gaat ze er morgen weer vol voor! Gezien het niet zo heel zware programma dat Anne nog te wachten staat, is een goede klassering en wellicht een WGM-norm nog steeds in het zicht. We kijken uit naar de volgende ronden…

1 Reactie

  1. Avatar
    petraschaakt 24 mei 2013

    Anne heeft in ronde 7 weer een punt aan haar totaal toegevoegd. Weer een lekker potje met een fraaie slotcombinatie.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.