Handleiding Correspondentieschaken

Samen met Arjen van Oudheusden heb ik een handleiding geschreven voor beginnende correspondentieschakers. Deze is te downloaden vanaf de site van Nationale Bond voor Correspondentieschakers of direct.

De Handleiding bevat de volgende hoofdstukken:

-Waarom Correspondentieschaak?

-Hoe begin ik?

-Hoe werkt het?

-Wat heb je nodig?

-Tips

-Veelgestelde vragen

5 Reacties

 1. Avatar
  JRV 13 juni 2013

  Mijn dilemma: enerzijds lijkt het me best leuk om een keer te proberen, anderzijds zie ik er ook wel tegenop. Ik zou, als bordspeler met een rating van 2000-2100, best een tijdje correspondentieschaak willen spelen om bv. mijn openingsrepertoire te willen oppoetsen en interessante stellingen te analyseren (dat kan normaal natuurlijk ook, maar ik kan me voorstellen dat correspondentieschaak iets meer dwingt). Ik heb geen ambitie om hoog te komen, ik wil wel een paar leuke, leerzame potten spelen. Met een drukke baan en dito sociaal leven is mijn tijd echter beperkt en deze prioriteiten winnen het van bordschaak. Is correspondentieschaak iets voor mij? Of wellicht concreter, hoe moeilijk te beantwoorden ook: is – al dan niet naast de computer te laten runnen – een wekelijkse besteding van 4 a 5 uur voldoende om leuk genoeg mee te draaien?

 2. Avatar
  Twaburov 16 juni 2013

  Beste JRV,

  Ik denk het wel. Een besteding van 4 a 5 uur per week is nogal veel.

  Geduld is het belangrijkste denk ik, en niet erg vinden dat het lang duurt. Bedenk dat bij het standaard ICCF-tempo van 10 zetten in 50 dagen je gemiddeld ongeveer een week hebt per zet. Als je niet meteen 8 partijen tegelijk wil spelen kun je ook meedoen met de landenwedstrijden.

  Zie hier een voorbeeld van zo’n landenwedstrijd: iccf.com/EventCrossTable.aspx?id=36829.

  Volgens mij zijn de partijen door iedereen in te zien, dus zo kun je ook een beetje het niveau zien.

  Sowieso helpt het dus om je openingsrepertoire op te poetsen en interessante stellingen te analyseren, en ik denk dat je met jouw rating en tijdsbesteding nog een heel eind komt als je de tips van de handleiding ook nog volgt.

  Probeer het dus eens uit!

 3. Avatar
  JRV 17 juni 2013

  Beste Twan, dank voor je antwoord. Ik ga het binnenkort maar eens proberen denk ik!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.