Verslag NK E-teams

Op zaterdag 25 mei 2013 vond na ruim anderhalf jaar voorbereiding het NK E-teams plaats in Naaldwijk. Vanuit het hele land togen de teams met schakertjes van 10 jaar en jonger naar het door Schaakvereniging Schaakmat en de Westlandse SchaakCombinatie georganiseerde toernooi.

Alle veertig teams waren op tijd voor het openingswoord van Ard Dekker van Schaakmat. Hij stond daarin stil bij het 60-jarig jubileum van Schaakmat en was trots dat hij de volgende spreker kon voorstellen aan het schaakpubliek: Martijn van IJzendoorn, wereldkampioen dammen t/m 16 jaar! Hij verdedigde de stelling, dat verliezen beter kan zijn dan winnen. Van je fouten kun je namelijk leren en zo word je alsmaar beter.

Vervolgens begonnen de 160 schakertjes aan het toernooi, dat bestond uit zeven rondes. In elke ronde kreeg je 15 minuten bedenktijd met drie seconden per zet, zodat een hele partij meer dan een half uur zou kunnen duren… in theorie! In de praktijk was na een minuut of vijftien de helft van de partijen afgelopen en nog eens tien minuten later viel er nog maar aan enkele schaakborden spektakel te beleven.

In de einduitslag was er één duidelijke Nederlands kampioen: De Paardensprong uit Groningen. Zij wonnen alle wedstrijden en wisten 25 van de 28 bordpunten te behalen. Een enorme beker en een nog grotere wisselbeker waren hun deel.

VAS 1 uit Amsterdam werd tweede, Leiderdorp 1 werd derde, ‘Klim-Op’ 1 uit Capelle ad IJssel werd vierde en vijfde werd de Eindhovense SV. Helemaal onderaan eindigde Zukertort 2 uit Amstelveen. Zij brachten getrouw de woorden van de damwereldkampioen in de praktijk, scoorden nul punten, leerden daardoor heel veel en zullen waarschijnlijk in de toekomst mee gaan strijden voor de prijzen…

Er waren veel prijzen. Er werden enkele halve Limburgse vlaaien verloot onder de teams die niet in de top vijf stonden. Met puzzels oplossen waren kleine prijsjes te verdienen. En iedereen kreeg een herdenkingsglas mee naar huis. Van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond was Dharma Tjiam present om de grote prijzen te overhandigen en medailles om te hangen. Hij bedankte de organisatie voor het goed georganiseerde kampioenschap en rekende vast voor dat hij over vijf jaren wederom een kampioenschap in Naaldwijk verwacht, georganiseerd door Schaakmat, als het 65 jaar bestaat.

Op de website www.westlandseschaakcombinatie.nl/nketeams staan de uitslagen, standen en foto’s.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.