Hamburger SK wint schaakvoetbaltoernooi in Bremen

Gisteren was er voor de derde keer een schaakvoetbaltoernooi in Bremen, dat georganiseerd werd door de plaatselijke schaakvereniging. Voor het eerst was er een Nederlandse inbreng: schaakvereniging Dr. Max Euwe uit Enschede. Dit team bestond naast de Duitser Khaled Darwich uit de Nederlanders Jochem Snuverink, Anne Veltman, Robin Bos, Onno van Teijens, Jasper de Jong, en mijzelf. Merijn van Delft was de aanvoerder van het team uit Hamburg

Het toernooi begon met de voetbalcompetitie. Dit verliep voor zowel Enschede als Hamburg uit op een kleine teleurstelling. We speelden beide erg aanvallend, terwijl de andere ploegen op zijn Duits speelden. Ons frivole spel werd niet beloond en beide haalden we 2 overwinningen, 2 nederlagen en 1 gelijke spel.

Na de middagpauze was er de schaakcompetitie. Het bleef lang spannend maar Hamburg behaalde de meeste punten, op kleine afstand gevolgd door Dr. Max Euwe en Werder Bremen. Met een 2de plek bij het schaken ging het voor ons team redelijk goed. Zelf scoorde ik 8.5/10 aan bord 1 en Jochem Snuverink haalde zelfs 9/10 aan bord 2.

In de totaalstand won Hamburg met 13 MP, voor Werder Bremen (12.5 MP) en Dr. Max Euwe (12 MP).

Merijn van Delft mocht als teamcaptain de ‘siegerpokal’ in ontvangst nemen.

Tegen de enige GM in het toernooi won ik mijn beide partijen. Met zwart was ik zelfs binnen 3 minuten klaar:

Fish,Gennadij (2464) – Burg,Twan (2481) [E48]

Bremen Schaakvoetbal, 02.06.2013

1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 Het Nimzo-Indisch is een goede manier om op winst te spelen, mede door de vele verschillende pionnenstructuren die kunnen ontstaan. 4.e3 0–0 5.Ld3 d5 6.Pge2 c5 7.a3 cxd4 8.exd4 Lxc3+ 9.bxc3 dxc4 10.Lxc4

Er is een structuur onstaan met zogeheten hangende pionnen. Door zijn centrumformatie heeft wit een licht ruimte overwicht, maar op den duur kunnen de pionnen zwak worden door aanvallen vanaf de half-open d en c-lijn. Zwart wil stukken ruilen waarna de pionnen steeds zwakker worden, wit kan enerzijds proberen een koningsaanval opbouwen, anderzijds de c-pion opspelen, de pionnen goed dekken en stukken op het bord houden. In het laatste geval kan wit rustig een doorbraak in het centrum voorbereiden of alsnog een koningsaanval opbouwen.

10…b6 Deze zet past bij de kenmerken van de stelling. Het liefst wil ik witveldige lopers afruilen en c4 firm controleren. Dan heeft hij een belangrijk stuk minder in de aanval en wordt zijn pion op c3 zwakker. 11.0–0 La6 12.Lb3 Wit gaat loperruil uit de weg, maar dit kost wel tijd. Bovendien staat mijn loper op a6 helemaal niet zo slecht. 12…Pc6 Het paard is op weg naar a5 om het veld op c4 te controleren en de loper wederom aan te vallen. 13.Lg5

Deze penning is vaak lastig in het Nimzo-Indisch, vooral vanwege de afwezigheid van de zwartveldige loper. Wit heeft geen directe dreiging, maar zwart heeft geen goede manier om uit de penning te komen. De enige manier is h6-g5, maar dat heeft grote verzwakkingen voor mijn koning tot gevolg. 13…h6 14.Lh4 Door deze inlassing is zijn loper iets verder van het centrum verwijderd en kan ik op een gunstig moment alsnog g7-g5 spelen. 14…Tc8 15.Te1 Pa5

16.Tc1 Hij besluit dat de loper weer wegzetten teveel tijd kost en dekt alvast de c-pion. 16…Pxb3 17.Dxb3

17..Dd5 Een logische zet om uit de penning te komen en dameruil aan te bieden. Eindspelen zouden gunstig zijn, dan zijn de pionnen erg makkelijk aan te vallen. Ik had echter al beter, wat?

18.Da4 Lxe2 19.Txe2 Ik was eerst Pe4 van plan, maar zag toen dat ik hier een erg sterke zet had.

Zie voor een verslag in het Duits de site van Werder Bremen, daar zijn ook de uitslagen te downloaden.

De partij via de viewer:

Dr. Max Euwe: Jochem Snuverink, Khaled Darwich, Anne Veltman, Onno van Teijens, Jasper de Jong, Twan Burg en Robin Bos

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.