20- gaat strijd aan met 40+ in Kroongroep 17e Univé Schaaktoernooi

Het 17e Univé Schaaktoernooi in Hoogeveen heeft een bijzondere bezetting. Twee talentvolle junioren zullen het opnemen tegen twee ervaren topschakers. De jonge garde wordt vertegenwoordigd door Wesley So (19) uit de Filippijnen (tweede op de wereldranglijst voor junioren) en de Bussummer Robin van Kampen (18), dertiende op dezelfde lijst.

Ervaring wordt ingebracht door zesvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely (40) en de sterkste Engelse schaker van dit moment, Michael Adams (41). De Brit is met zijn 18e plaats op de wereldranglijst de te kloppen man in Hoogeveen. Voor Adams en So betekent het hun eerste optreden in Hoogeveen. Van Kampen is oud-winnaar van het open toernooi, maar debuteert in de vierkamp. Van Wely kwam al diverse malen uit in de Hoogeveense vierkamp. Het 17e Univé Schaaktoernooi wordt gehouden van 18 tot en met 26 oktober in het raadhuis van Hoogeveen.

Overlap met European Club Cup bemoeilijkt contracteren van topspelers

Door de concurrentie met de finale om de European Club Cup in het Griekse Rhodos, die in dezelfde periode als het Univé-toernooi op de kalender staat, bleek het dit jaar niet gemakkelijk om een sterke kroongroep samen te stellen. De organisatie is daarom verheugd dat Van Wely en Adams door hun clubs zijn vrijgesteld voor deelname aan het 17e Univé Schaaktoernooi. De toernooicategorie (18) is dezelfde als in 2012, toen de Amerikaanse GM Hikaru Nakamura de sterkste was in de vierkamp.

Nevenevenementen

Naast de traditionele simultaan op zaterdag 19 oktober in McDonald’s, waarin het schaken voor alle kinderen op basisscholen in de regio wordt gestimuleerd, is er op woensdag 9 oktober van 12:45 uur tot 17:00 uur in RSG Wolfsbos in Hoogeveen – in samenwerking met Slim.nl en de KNSB – een zogenoemde Schaakchallenge gepland. Op deze dag komen alle facetten van de schaaksport aan bod. Tijdens de Schaakchallenge zijn er optredens van Robin van Kampen en schaakpromotor Hans Böhm. Hoogeveen (vorig jaar december wereldkampioen steden geworden in Al Ain), slaat zijn vleugels als schaakstad verder uit!

Deelnemers 17e Univé Schaaktoernooi

NAAM LAND RATING GEB.JAAR
Michael Adams Engeland 2740 1971
Wesley So Filippijnen 2705 1993
Loek van Wely Nederland 2693 1972
Robin van Kampen Nederland 2592 1994

Ratings per 1 juni 2013 van wereldranglijst Fidé. Gemiddelde rating: 2683 (categorie 18)

De eerste ronde is op zondag 20 oktober. Woensdag 23 oktober is een rustdag. De laatste ronde en prijsuitreiking zijn op zaterdag 26 oktober.

Open toernooi

Behalve de kroongroep is er traditioneel het Univé Open met een sterk bezet internationaal deelnemersveld uit diverse landen. Hieronder weer een groot aantal grootmeesters en meesters. Ook zijn er weer twee amateurtoernooien. De open toernooien beginnen op vrijdag 18 oktober en eindigen op zaterdag 26 oktober. Er worden negen ronden gespeeld. In totaal worden dagelijks circa 250 deelnemende schakers in het raadhuis verwacht. Via de website kan men zich inschrijven. De middaggroep van het amateurtoernooi was binnen een week na opening van de inschrijvingen op 1 juni al vrijwel vol.

Zie ook: www.univechess.nl en www.schaakchallenge.org; E:

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.