Nederland nummer acht van de wereld

Op de landenranglijst van de FIDE is Nederland gestegen naar de achtste plaats. Dat is een evenaring van het record van oktober 2005. Erwin l’Ami bereikte de hoogste rating in zijn carrière en Robin van Kampen is terug in de Nederlandse top tien. Hieronder enkele kanttekeningen bij de ratings per 1 juni.

Top tien

De landenranglijst wordt bepaald door de gemiddelde ratings van de eerste tien spelers. Die van Nederland steeg van 2635 naar 2636. Om van winst te spreken is dus overdreven. De nummers acht tot en met veertien zitten heel dicht bij elkaar, Nederland kan volgende maand makkelijk weer buiten de top tien vallen. De sprong naar zeven (Hongarije, 2655) is groter. Dat verschil van 19 punten lijkt klein, maar wordt pas overbrugd als alle tien de spelers (gemiddeld) 19 punten stijgen. Dat is toch wel een forse sprong. Voorlopig mogen we blij zijn met onze klassering in de top tien en net als vorige maand schrijf ik: vertel het aan NOC*NSF. Daar houden ze zo van toptienklasseringen.

Top honderd?

Bij onze topspelers waren er weinig Elo-verschuivingen. Niet gek, als de lijst elke maand wordt bijgewerkt. Erwin l’Ami won 6 punten op het EK. Dat zou ik normaliter niet vermelden, maar met 2640 bereikte hij daarmee de hoogste rating in zijn leven. Dat merkte hij ook zelf op. “Nu op naar de top honderd”, was zijn commentaar, maar ik weet niet meer waar ik dat las.

(Aanvulling: komt uit de schaakrubriek van Hans Böhm in de Telegraaf.)

Erwin l’Ami op een foto van Ab Scheel

Sipke Ernst won 8 punten in Maastricht (Limburg Open), waar hij gedeeld eerste werd. Ook dat zou ik normaal gesproken niet vermelden, maar vorige maand meldde ik zijn spectaculaire winst van 32 punten in de Bundesliga. Hij zet de lijn dus voort. Ernst blijft op de achtste plaats staan, maar komt met 2594 weer wat dichter bij de 2600. Zijn record is 2606, per 1 januari 2012.

Twee Robins

Robin van Kampen viel vorige maand uit de top tien, maar staat nu weer op de negende plaats. Hij won 12 punten in de Engelse competitie en nadert met 2592 nu die mooie 2600-grens, waar hij nog nooit boven stond. Zijn record is 2596 in februari van dit jaar.

Van Kampen is daarmee de grootste winnaar in de top twintig. De tweede is zijn naamgenoot Robin Swinkels. Hij won 4 punten in een toernooi in Cuba en 6 punten in het Pinkstertoernooi in Bussum. Op de Nederlandse ranglijst deed hem dat van 17 naar 15 stijgen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.