Robin van Kampen een jaar naar Spanje

Het is een jaar geleden dat Robin van Kampen zijn vwo-diploma haalde. Daarna ging hij een jaar schaken, alvorens eventueel aan een universitaire studie te beginnen. Nu heeft hij besloten daar een tweede schaakjaar aan toe te voegen. Uitvalsbasis: Spanje. Daar gaat hij een jaar wonen, samen met twee Canadese vrienden.

Een uitgebreid interview hierover staat donderdag in de Gooi- en Eemlander. Komend weekend is hij de hoogste ratinghouder bij het HSG Open in Hilversum. In het interview legt hij ook uit waarom je hem desondanks geen favoriet mag noemen.

7 Reacties

 1. Avatar
  duberry 18 juni 2013

  Als buitensporters kiezen voor Spanje klinkt mij dat niet onlogisch in mijn oren.Voor schakers denk ik toch eerder aan Armenië,Rusland of Oekraïne of….. gewoon Nederland.Er schiet zo in de gauwigheid niet één Spaanse topschaker bij mij binnen die Spanje als geboortegrond heeft.Wellicht is daar een trainer of trainingsschool? Ik neem aan dat hij dit verblijf van zijn schaakinkomsten kan betalen.

 2. Avatar
  yme brantjes 18 juni 2013

  Vallejo Pons is toch zeker een aardige speler en is daarnaast ook één van de beste trainers ter wereld. Ook zijn er leuke toernooien in Spanje, het weer is een stuk beter dan hier/Oostblok en er zitten inderdaad veel trainers in Spanje (niet per sé Spanjaarden).

 3. Avatar
  duberry 18 juni 2013

  Spanje: 1 2700-speler en 3 zeer lage 2600-spelers.

  Nederland heeft 6 2600-spelers en 1 2700-speler(met de actuele lijst Van Wely ook).

 4. Avatar
  Johan Hut 18 juni 2013

  In een van die Sovjetstaten wil je niet wonen, als Nederlandse jongen.

  Ik zal alvast een tipje van de sluier oplichten: Robin en zijn vrienden gaan over de hele wereld schaken, dus het maakt ze niet uit waar ze wonen. Ze vinden het gewoon een leuk land. En Robin is vorige zomer (of het jaar daarvoor) een paar weken in Spanje geweest om de taal te leren. En wat de verblijfskosten betreft: Robin zegt dat hij toch op zichzelf moet gaan wonen. In Nederland kost dat ook geld.

  Donderdagavond zal ik het interview op Schaaksite plaatsen.

 5. Avatar
  Richard Vedder 18 juni 2013

  Alfonso Romero Holmes is ook een verschrikkelijk sterke speler…

 6. Avatar
  Lennart Ootes 18 juni 2013

  Ach, wat betreft levensonderhoud is Spanje een stuk goedkoper dan Nederland. En vliegen kost (buiten de vakanties om) tegenwoordig ook niet veel meer.

 7. Avatar
  duberry 18 juni 2013

  Richard, Wim Kan zou zeggen,die Alfonso Holmes is ook een zeer bekwame speler met maar liefst een rating van 2522.Toch,hoeveel zeer bekwamen hebben we er in Nederland wel niet.

  Ja,en in Spanje zijn de huizen ook spot goedkoop.Ik zie Robin nog wel een dorpje opkopen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.