Schaakrubrieken weekend 15 juni 2013

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het verschijnen van de veelal zaterdagse schaakrubrieken.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Bab Wilders Johan Hut Rini Kuijf Henk Prins

Hans Ree

Bijna een onsterfelijk vluggertje

Wat betekent dit voor het eindexamen van Anish Giri, dacht ik toen ik de berichten over de gestolen examenopgaven las. Hij zat op het Grotius College in Delft, niet erg ver van de getroffen regio. Maar de bui dreef over en donderdag kon hij blij twitteren dat het voorgoed voorbij was met school en dat er nu een mooie tijd kwam van vakantie, trainingen en toernooien.

Op school sprak hij altijd Nederlands, in de schaakwereld Engels en thuis Russisch. Ik hoop dat hij het Nederlands niet verleert. Het vorige weekeinde speelde Giri in de Spaanse stad León een driedaagse match tegen Vasili Ivantsjoek. Ivantsjoek kwam daar aan als een gewonde reus. Een paar dagen eerder was hij laatste geworden in het Grand Prix toernooi in Thessaloniki met de voor hem beschamende score van 3,5 uit 11. Een verstandige arts zou hem rust hebben voorgeschreven, maar hij moest door.

Op de eerste dag, vorige week vrijdag, werden in León twee partijen gespeeld met 45 minuten bedenktijd plus 15 seconden per zet. De eerste werd remise en in de tweede gaf Ivantsjoek al vroeg een stuk weg. Zaterdag gaf hij in de eerste rapidpartij weer een stuk weg en na twee dagen spelen stond hij met 5-1 achter. Op de persconferentie sprak hij, niet voor het eerst, over het einde van zijn schaakcarrière, maar hij zei ook: ,,Na een ongelukkige liefde kun je een andere vrouw zoeken, maar er is maar één schaakspel, dus voor mijn probleem is dat geen oplossing.’’

Op zondag, toen er tien vluggertjes werden gespeeld, was er een andere Ivantsjoek; ongeschoren, vastberaden en met een stoere honkbalpet op. Misschien doordat er geen tijd was om zichzelf gek te maken won hij de vluggertjes met 7,5-2,5, zodat hij in totaal een punt meer had dan Giri, maar omdat een vluggertje terecht minder zwaar telde dan een serieuze partij, was Giri toch de winnaar van de match.

In het eerste vluggertje was de gevitaliseerde Ivantsjoek al zeer herkenbaar en later, in het vierde partijtje van die dag, miste hij de kans om de geschiedenis in te gaan als de winnaar van het onsterfelijke vluggertje.

Hier speelde Ivantsjoek 31. Pxe8 en na fouten van beide kanten won hij toch, maar hij had zijn mooie spel kunnen bekronen met 31. Txe8+ Txe8 32. d7 Td8 33. Te1 Txd7 34. Te8+ Kg7 en nu de prachtzet 35. Pg8 met damewinst. Zo’n variant ziet niemand in een vluggertje.

Anish Giri-Vasili Ivantsjoek, León 2013, eerste vluggertje

1. b3 b6 2. Lb2 Lb7 3. Pf3 e6 4. e3 Pf6 5. g3 Le7 6. Lg2 0-0 7. 0-0 c5 8. c4 d6 9. Pc3 Pbd7 10. d4 Pe4 11. d5 Pxc3 12. Lxc3 exd5 13. cxd5 Lf6 14. Tc1 Lxc3 15. Txc3 Pf6 16. Ph4 Te8 17. Te1 Pe4 18. Tc4 Pf6 Dat kan gebeuren in een vluggertje, zo’n tempoverlies. Het heeft geen ernstige gevolgen voor zwart. 19. e4 g6 20. f4 b5 21. Tc2 Db6 22. e5 Als een stier met maar één vast doel, zo beschreef Giri zijn stijl in de match. Zijn laatste zet leidt tot onberekenbare verwikkelingen. 22…dxe5 23. fxe5 Pxd5 Omdat 23…Pd7 24. Pf3 er goed voor wit uitziet, kiest ook Ivantsjoek de scherpste zet, een stukoffer. 24. Lxd5 Tad8 25. Td2 c4+ 26. Kf1 Hij moet hier heen, want na 26. Kh1 zou zwart winnen met 26…c3 27. Td3 Txd5 28. Txd5 c2. 26…c3 27. e6 De beste zet, want na 27. Td4 Txd5 28. Txd5 c2 29. Dd2 Lxd5 30. Dxd5 Td8 zou zwart een winnende aanval krijgen. 27…Txd5 Zwart kon het ook bescheidener aanpakken met 27…Lxd5. Na 28. Txd5 fxe6 29. Td3 Tf8+ 30. Pf3 Txf3+ 31. Dxf3 Tf8 32. Dxf8+ Kxf8 zou wit met twee torens tegen dame en pion waarschijnlijk wel remise kunnen houden. 28. Txd5 fxe6

Nu staat zwart een toren achter, maar hij heeft een geweldige aanval langs de f-lijn en de diagonaal a8-h1. 29. Td4 Wit had 29. Td3 moeten doen en dan ontstaat na 29…Tf8+ 30. Pf3 c2 31. De2 e5 een moeilijk te beoordelen stelling. Zwart gaat een stuk terug winnen – hij heeft als het moet g6-g5-g4 in petto – maar of hij daarna beter staat is de vraag. 29…e5 30. Pf5 Nu had wit het best alsnog 30. Td3 kunnen doen, maar met een tempo minder is het niet echt speelbaar meer. 30…Tf8 Zo wint zwart alles terug, en meer dan dat. 31. Txe5 c2 32. Dxc2 Dxd4 33. Te8 Da1+ 34. Kf2 Na 34. Te1 wint bijna alles voor zwart, maar de aardigste manier is 34…Lg2+. 34…Txe8 35. Ph6+ Kh8 36. Pf7+ Kg7 37. Dc7 De1 mat.

Gert Ligterink

Giri verlost van examenstress

Verlost van eindexamenzorgen kan Anish Giri ongestoord op jacht gaan naar een plaats in de toptien van de wereldranglijst. Mocht dat na twee jaar niet gelukt zijn, dan overweegt hij alsnog psychologie te gaan studeren.

Misschien kan hij ook op dat terrein tot de uitblinkers gaan behoren, al vermoed ik dat schaken hem beter ligt. Na zijn laatste examen vertrok Giri naar Spanje. Niet naar Lloret de Mar, maar naar Leon, waar de schaakorganisatoren van ongewone evenementen houden. Van alles hebben ze bedacht om hun jaarlijkse tweekamp onderscheidend te laten zijn. Meestal kiezen ze voor rapidschaak, maar in het verleden is ook geëxperimenteerd met Advanced Chess, een gelukkig uitgestorven variant waarbij de spelers tijdens de partij gebruik mogen maken van een computer.

Dit jaar nodigde het comité in Leon Giri en lvantsjoek uit voor een ‘totaalschaak-tweekamp’, waar-in op drie achtereenvolgende dagen drie disciplines op het programma stonden. Eerst twee semi-klassieke partijen met 45 minuten bedenktijd, daarna vier rapidpartijen van twintig minuten en op de slotdag tien vijf minuten-vluggertjes.

De tweekamp had een wonderlijk verloop. Giri won de klassieke match met 1,5-0,5 en vernietigde zijn tegenstander in de rapidpartijen met 3,5-0,5. Toen de afstraffing voorbij was, klaagde lvantsjoek zijn nood. Graag zou hij stoppen met schaken: Het spel interesseert me op dit moment niet. Na een ongelukkige liefdesaffaire kun je op zoek gaan naar een nieuwe vriendin. Maar er is geen nieuw schaken en dus is er geen oplossing voor mijn probleem.’

Na teleurstellende nederlagen heeft lvantsjoek vaker zijn afscheid aangekondigd, waarna hij een paar weken later weer de sterren van de hemel speelde en nederig zijn excuus aanbood voor zijn depressieve bui. Zo ging het ook ditmaal, want op de slotdag zat een heel andere speler tegenover Giri. Geconcentreerd spelend won lvantsjoek de snelschaakmatch met 7,5-2,5. Prompt was hij weer het zonnetje in huis. Hij vertelde dat een biertje bij de lunch hem in de juiste ontspannen stemming had gebracht. ‘Omdat ik vier punten achterstond, nam ik me voor vandaag met vijf punten verschil te winnen. Dat is gelukt.’

En zo was iedereen na afloop tevreden. lvantsjoek kon wijzen op een plusscore na zestien partijen en Giri werd als officieel winnaar van de tweekamp gehuldigd omdat hij in twee van de drie disciplines de beste was geweest.

Ivantsjoek – Giri Vierde rapidpartij

1.b4

Een opening die in dit stadium van de tweekamp paste bij lvantsjoeks gemoedstoestand

1 … e5 2. Lb2 Lxb4 3. Lxe5 Pf6 4. e3 0-0 5. Pf3 Te8 6. Le2 d5 7. 0-0 c5 8. Lb2 Pc6 9. d3 Lg4 10. h3 Lh5 11. Pbd2 La5 12. c4 dxc4 13. Pxc4 Lc7 14. Tcl b6 15. Pcd2 Pe5 16. d4 Pxf3+ 17. Pxf3 Pe4 18. dxc5 Pxcá 19. Pd4 Dd6 20. f4 Lxe2 21. Dxe2 Dg6 22. La3

Een dwaalweg. Na 22. Df3 (23 …De4 23 Dxe4 24.Pb5, gevolgd door 25. Ld4) staat het ongeveer gelijk.

22 … De4! 23.Tc4

Misschien had wit beter met 23. Lb2 zijn laatste zet kunnen terugnemen, al staat zwart ook dan beter na 23 … Tad8.

23 … Dxe3+ 24. Dxe3 Txe3 25. Lxc5 bxc5 26. Pb3

Vooral niet 26. Txc5? Lb6 27. Td5 Td3 met stukwinst.

26 … Lb6 27. Tf2 Td8 28. Tfc2 f5 29. Kh2 Te430. Txe4 fxe4 31. Tc4?

Taaier, maar op den duur onvoldoende is 31. Pd2 e3 32. Pc4 Td4 33. Pxe3 Txf4.

31 … e3 32. Kg3 Te8 33. Tcl c4 Wit geeft op.

In de laatste van de tien rapidpartijen waren de rollen omgedraaid en was Giri de weg kwijt:

Ivantsjoek – Giri Tiende rapidpartij

Na de 36ste zet van wit is zwarts stelling licht inferieur, maar na een rustige zet als 36 … Tg7 moet verdediging mogelijk zijn. Giri probeerde actief te worden.

36 .. f5 37. Pe5+ Kf6?

Met het kwaliteitsoffer 36 … TxeS! 37. dxe5 fxg4+ (38. Kxh4? Pdf5 mat) kon zwart aantonen dat zijn ’36ste zet wel degelijk speelbaar was.

38. g5+! Kxg5 39. Tgl+ Kh5 40.Pg66 Pg8 41. Pf4!

Zwart geeft op.

Hans Böhm

VARIA (2)

We plukken nog wat opvallende zaken uit het grote aanbod van evenementen, boeken en andere publicaties. Het twaalfde, halfjaarlijkse nummer van Matten is uit en dat is gelijk ook de laatste. “We hebben het zes jaar met plezier gedaan”, zegt uitgever Allard Hoogland, “maar het neemt te veel tijd in beslag en we draaiden net quitte.” Jammer dat financiële overwegingen de doorslag hebben gegeven. Matten bracht, met doorgaans verrassende artikelen, literaire afwisseling in onze analytische wereld. In 2005 mailde Hoogland over het eerste nummer: ‘Matten wordt een soort Hard Gras voor schakers, met non-fictie verhalen over schakers en schaken, in principe zonder partijen en annotaties en een enkel diagram.’ Daar heeft men zich grotendeels aan gehouden maar in dit slotnummer staan zes diagrammen. Natuurlijk diagrammen met een verhaal, maar toch, je kunt als niet-schaker dan niet meer volwaardig meedoen en dat was toch de oorspronkelijke opzet?

Uit het stuk van Karel van der Weide over een bezoek aan Oslo waar hij snelschaakt tegen de toen zestienjarige Magnus Carlsen. ‘Na 21.Ta7 of 21.Ta6 blijft wit beter staan maar om onverklaarbare redenen besluit ik tot 21.f5??. Nu is het eenvoudige vervolg 21…Lxd5 22.Lxh6 gxh6 23.Dxd5 Pe3 en wit kan opgeven. Magnus wint ook zijn volgende partijen, met anderhalf verliespunt deel ik de tweede plaats’.

Opmerkelijk dat schakers op hun blunders vaak terugkijken met ‘onverklaarbaar’ en dit hele technische, niet bijster boeiende fragment had beter uit het verder interessante verslag kunnen worden gehaald, volgens de eigen criteria.

Het mooiste artikel is postuum van Leon Pliester, die herinneringen ophaalt aan een langdurig samenzijn met Fischer. Vanaf zijn sterfbed eind 2012 schreef Pliester: ‘Ik verkeer nu al enige tijd in tweestrijd. De kwestie is of mijn belofte aan Bobby Fischer niets over onze ontmoetingen te vertellen nog steeds geldig is, ook nu hij is overleden?’ Er staan veertien artikelen in Matten 12. ‘De foto’ is van Bas Beekhuizen: een geklede schaakster tegen schakende naakten. Hier miste ik de toevoeging dat de schaakster, de Amerikaanse kampioene Jennifer Shahade, storend in beeld loopt en heel serieus bleef schaken tegen drie modellen die de loop van de stukken niet kenden. De mooiste foto van dit tableau vivant is dan ook zonder schaakster en die bestaat ook. Op de laatste bladzij een gedicht van Leo Vroman getiteld In de bergen lopen schaken. Dat eindigt met een wachtruimte voor stokouderen waarin een spel is geplaatst waarvan ‘de stukken steenhard en veilig aan het bord zijn vast gegoten’. Typisch, die keuze tot slot voor een gedicht waarin afstand wordt genomen van het plezier van spelen terwijl er mooie gedichten bestaan over juist die toegevoegde waarde. Matten 12 kost 15,- euro, te bestellen via newinchess.com

Tijdens de PROVADA, de jaarlijkse vastgoedbeurs, speelde Lisa Schut een simultaan voor het goede doel: het KiKa-Fonds. In de grote stand van ABNAMRO kwamen tien groepjes van schakers die tien bedrijven vertegenwoordigden. De tegenstand was dus gewend om vooruit te denken, goed met de tijd om te gaan en noodzakelijke offers te brengen. Ik gaf gevraagd en ongevraagd advies, en de tien denktanken kwamen tot een zeer acceptabel niveau met zowaar nog een (ruime) remise. Belangrijker was de uiteindelijke opbrengst: 22.000 euro.

Grootmeester Genna Sosonko emigreerde in 1972 van Rusland naar Nederland. Hij kwam toen ook uit de schaduw van de Russische hegemonie en werd een internationale topspeler. “Dat was mijn eerste grote verandering”, zei hij rond 1985, “De tweede grote verandering is, als ik met schaken stop”. Dat heeft hij inmiddels min of meer gedaan en de balans van activiteiten slaat nu door naar schrijven. Zijn rijkdom aan bijzondere ervaringen geeft hij door met boeken, vier sinds 2001, waarvan onlangs verscheen The World Champions I knew. Met liefde maar ook oog voor de persoonlijke eigenaardigheden portretteert Sosonko de overleden kampioenen: Max Euwe, Michael Botwinnik, Vassily Smyslov, Michael Tal en Tigran Petrosjan. Omdat hij zich als emigrant verbonden voelde met Alexander Aljechin en middels gesprekken met de weduwe zich kon inleven in Raoul Capablanca, heeft hij deze twee ook meegenomen. Dit boek biedt interessante wetenswaardigheden over privézaken, die je wel wil weten: te bestellen via newinchess.com voor 30,- euro.

G. Kasparov – M. Vachier-Lagrave, na 56…b7-b5

Begin juni(!) speelde Kasparov nog een vluggertje met de kampioen van Frankijk. Hij won overtuigend, niet met het alledaagse 57.Txd8 Txd8 58.exd8 Kxd8 59.Kd5 en wit wint simpel maar met de artistieke doorbraak

57.g6! fxg6 58.exd8D+ Txd8 59.f7+ en zwart gaf op. Met belangstelling kijken we uit naar de toekomstige portretten van Sosonko (1943) over Boris Spassky (1937), Anatoli Karpov (1951) en Gary Kasparov (1963).

Bab WildersEr bestaan opmerkelijk meer films en boeken waarin schaken hoofdrol of bijrol speelt dan waarin dammen voorkomt. Dit zeggen wij niet om de verslagen harten der dammers kleinmoedig te maken, het heeft gewoon te maken met de kennelijk voor velen mysterieuze stukken. Bovendien zijn het vaak misdadigers dan wel detectives zodat het gewelddadige karakter van het schaakspel nog eens wordt uitvergroot. Voeg dit bij de Amerikaanse fascinatie voor seriemoordenaars en de zoveelste roman over dit thema is geboren. Zeker niet de slechtste daaronder (ik kan het weten als thrillerfanaat, een erfelijke afwijking) is De Schaakman van Jeffrey B.Burton, verschenen bij Karakter Uitgevers. (www.karakteruitgevers.nl, isbn 978-90-452-0348-5) De serie moorden leek opgelost maar als er na enige tijd weer een slachtoffer valt moet de ex-FBI-er Cady weer aan de bak om de dader, die dood werd gewaand ,te pakken. Waarom de dader een schaakstuk (en niet een damschijf of een golfbal) in zijn slachtoffers achterlaat blijft lang onduidelijk maar ik zal de clou niet verklappen. Het zijn geen boeken voor teerhartige zielen maar die kunnen tegenwoordig ook beter niet meer naar het journaal kijken dus wat dat betreft…..

Oudere boeken van Karakter Uitgevers zoals de Schaakmachine en het Paneel van Vlaanderen gaan wat meer over schaken maar iedere verzamelaar van schaakbellettrie heeft zo zijn eigen normen voor het toevoegen aan de eigen verzameling. De fundamentalisten vinden bv dat er een echte schaakpartij in moet voorkomen. De match tussen Anand en Carlsen is nog ver weg maar de cyclus voor de volgende uitdager van de winnaar van die match is al weer begonnen. Ook “onze” Giri mocht daaraan meedoen maar bleef, logisch gezien de ELO van de tegenstanders, ver van de eerste plaats. Wel veel remises, maar niet van de afgetekende winnaar Topalov die weer even deed denken aan de glorieuze winnaar van San Luis 2005 toen hij wereldkampioen werd. Hij versloeg wereldtoppers als Nakamura, Karjakin en Caruana alsof het niets was en nu maar afwachten of het een tijdelijke opleving is geweest.

Een zeer curieuze partij vond ik die tussen Mamedyarov en Nakamura( zwart) , maar dan vooral vanwege het slot. 1.d4 d5 2.c4 c6 3.Pc3 dxc 4.e3 b5 voorlopig verdedigt zwart zijn pluspion 5.a4 b4 6. Pce2 Pf6 7. Pf3 La6 8.Pg3 c5 9. Ld2 e6 10. Tc1 Dd5 Opnieuw weigert zwart zijn pion terug te geven 11. Pe5 cxd 12. Pxc4 Pbd7 13. Le2 Tc8 14. Lf3 Dc5 15.b3 nodig want het paard kan nergens heen Le7 16. Pe2 d3 Onder schakers heet zo’n pion een kreng. 17. Pf4 0-0 18. Pxd3 Df5 19. e4 Pxe4 20.g4 Dd5 21. De2 f5 22. 0-0 Txc4 Er ontstaat een tactisch uiterst ingewikkelde stelling waar je eens goed voor gaat zitten maar tot mijn stomme verbazing gaf Mamedyarov hier op. Leuk om op de schaakclub eens met zijn allen te analyseren. De hoofdvariant: 23.bxc Lxc4 24. Pxb4! Lxe2 25 . Pxd5 exd 26. Lxe2 Pxd2 27. Tc7 Td8 28. Lb5 Pxf1 29. Kxf1 Pc5 30. Txe7 a6 31. Le2 fxg en dan zou je zeggen dat zwart gaat winnen maar om nu dat allemaal maar te geloven…

Probleem 2429 is een tweezet van Fahrmeier:

De sleutelzet van probleem 2427 is Lf6!

Johan Hut

Hoe aardig was Bobby Fischer?

Leon Pliester (1954-2012) heeft intensief contact gehad met Bobby Fischer (1943-2008). Dat is een opmerkelijk gegeven dat Pliester heeft beschreven in het jongste nummer van het tijdschrift Matten. Pliester was een vriend van de familie Polgar, Fischer heeft veel contact gehad met de Polgars in Boedapest en zo kwam ook het contact tussen de Nederlandse meester en de legendarische Amerikaan tot stand. Fischer stelde als voorwaarde dat Pliester er nooit over zou schrijven. Die hield zich daaraan, maar vond dat die afspraak na Fischers overlijden kwam te vervallen. Vlak voor zijn eigen overlijden zette hij zijn ervaringen op papier.

Veel nieuws komen we niet te weten. Fischer was gek, maar volgens Pliester eigenlijk ook wel een aardige man. Zo had hij eens een ontmoeting met Arnfried Pagel, de steenrijke teamleider van Koningsclub Bergen die hem graag voor zijn team wilde inlijven. Voor dat gesprek vroeg Fischer 50.000 dollar. Toen Pagel hem dat ook daadwerkelijk overhandigde, schoof Fischer 30.000 dollar terug. Omdat Pagel oké was, vond Fischer 20.000 dollar voor het gesprek wel genoeg. Conclusie van Pliester: Fischer was helemaal niet de geldwolf waar iedereen hem voor hield (sic) en je kon heel goed met hem omgaan als je hem maar serieus nam. Het is me niet duidelijk of Pliester dit nu echt wilde aantonen, of dat hij wilde laten zien dat Fischer nog gekker was dan we al dachten.

Matten 12 is weer een prachtig document geworden met mooie geschiedenisverhalen. Helaas het laatste nummer. Uitgever New in Chess draait quitte, als ze haar eigen personeelskosten niet meetelt. Als reden voor het stopzetten van dit prachtige blad wordt dan ook aangegeven: tijdgebrek.

De partij van deze week komt uit het Sigeman-toernooi in Malmö. Loek van Wely en Ivan Sokolov begonnen elk met drie uit vier, maar leden toen beiden een nederlaag. Nigel Short was een van de toernooiwinnaars en speelde de leukste partij.

Short-Van Wely

1.e4 c5 2.Pc3 e6 3.Pf3 a6 4.d4 cxd4 5.Pxd4 d6 6.g4 Pe7 7.h4

Net als Jan Timman vermijdt Short tegen het Siciliaans de moderne varianten. Verschil: Timman doet het meestal rustig, Short vaak nogal wild.

7…b5 8.Lg2 Lb7 9.g5 Pbc6 10.a3 g6 11.h5 Lg7 12.Pde2 0-0 13.hxg6 hxg6 14.Dd3 Te8 15.Dh3 d5

De h-lijn is nog geen probleem voor zwart.

16.exd5 exd5 17.Le3 d4 18.0-0-0

18…dxc3

Wit dreigde Pe4 en Pf6. Het zwarte dameoffer lijkt niet voldoende, maar Short neemt het niet eens aan. Hij blijft liever op mat spelen.

19.Pxc3 Dc8 20.Dh7+ Kf8 21.Pe4 Df5

Van Wely mist hier 21…Pe5 22.Pd6 Lxg2 23.Pxc8 Taxc8 en zwart heeft voldoende compensatie voor de dame.

22.Pf6 Ted8 23.Ld5

23…Txd5

Dat moest wel. Wit dreigde het fraaie 24.Dxg7+ Kxg7 25.Th7+ Kf8 26.Txf7 mat en ook na 23…Pxd5 24.Lc5+ Pde7 25.Dg8 is het mat.

24.Txd5 Df3

Ook nu weer had zwart zijn dame voor drie stukken kunnen geven, maar 24…Dxd5 25.Pxd5 Pxd5 26.Lc5+ Pce7 27.Te1 is wel minder mooi dan in de vorige variant. Na de tekstzet wordt de zwarte koning uitgerookt.

25.Pd7+ Ke8 26.Tdd1 Pf5 27.Pf6+ Ke7 28.Lc5+ Ke6 29.The1+ Pe5 30.Dh2 Lxf6 31.gxf6 Le4 32.Ld4 Pc6 33.Lc3 Tc8 34.Td3 Dg4 35.f3 Dg5+ 36.Kb1

Zwart geeft het op.

Rini Kuijf

Voor beginners A6121

Zwart aan zet heeft maar een goede zet, welke?

Voor gevorderden B6121

Zwart aan zet wint, hoe?

Henk Prins

De schaakproblemen 823 en 824 zijn van Jouwert Turkstra. De drie- en tweezet werden geplaatst naar aanleiding van het overleden van deze probleemcomponist in 2010. Turkstra was jaren het gezicht van de schaakrubriek in het Fries Dagblad.

Een niet moeilijke driezet. De sleutelzet is 1. Da8! Wit dreigt 2. Da5+ c5 3. Dxc5# of 2. …Kc4 3,Tb4#.

Als zwart 1. …e5 speelt, dan volgt 2. Lf7+ Ke4 3. f3# of 2. …Kc5 3. Da5#. De zwarte zet 1. …c5 geeft interessanter spel 2. Dc8! Kc4 3. Dxe6 of 2. …e5 3, Dg8# of 2. …c4 3. Tb5#. De dame is behoorlijk actief op de laatste rij.

Oplossers zijn het niet gewend dat de eerste zet schaak geeft. Eigenlijk is dit een zwakte van de componist. Turkstra had met de schaakgevende sleutel een thematisch doel voor ogen. De oplossing is 1. Pxe5+! Zwart slaat terug ook met schaak: 1. …Pc4+, waarna wit mat zet met 2. Pd7. Op 1. …Kxa5 komt 2. Pc4# en op 1. …Kc5 2. Pf3#. Niet goed is de verleiding 1. Pxb4+? Zwart speelt dan 1. …Kxa5! en wit kan geen mat geven. De componist heeft van dit probleem een tweeling gemaakt. Het tweede deel van het probleem is dezelfde stelling maar dan zonder c6. Nu is wel de oplossing 1. Pxb4! +. Op het zwarte tegenschaak 1. …Pc4+ komt dan 2. Pd5#. Op 1. …Kc5 komt 2. Da7# en op 1. …Kxa5 2. Pc6#, en dat kon in deel 1 niet. In dit deel van de tweeling is 1. Pxe5+? een verleiding. Op 1. …Pc4+ kan wit niet meer mat zetten, omdat de loper op a8 kan tussen spelen. Prachtige batterijvorming en tegenschaaks.

Nieuw probleem

Batterijspel blijft boeien. Bij batterijen denk ik vaak aan de problemen van Haring. Tweezet 876 is van deze batterijen-componist. Oplossing (alleen sleutelzet) is welkom tot over drie weken bij Henk Prins, Reinenweer 42, 3363XR Sliedrecht, . Er zijn twee punten te verdienen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.