Vrolijk boek over Groningen

Een paar weken geleden ontving ik het toernooiboek 2012 van het Schaakfestival Groningen. Het was het vijftigste toernooi aldaar (dus sinds 1963), in diverse vormen, en sinds 1973 verschijnt daar jaarlijks een boek over. Bij Hoogovens- en IBM-toernooien was dat ook jarenlang traditie, maar niemand hield dat zo lang vol als de Groningers. Hulde dus, tegenwoordig aan Jan Colly en Piet Mulder (directie) en Ben Hummel, Fons van Hamond en Cor Kamstra (redactie).

Het is weer een vrolijk en fleurig boek geworden , met wedstrijdverslagen, persoonlijke impressies, partijanalyses, kleurenfoto’s en artikelen uit de Telegraaf, Volkskrant, NRC Handelsblad, Dagblad van het Noorden en De Gooi- en Eemlander.

De hoogste open groep (het grootmeestertoernooi) werd gewonnen door Zaven Andriasian (Armenië), Alexander Kovchan (Oekraïne) en Sipke Ernst. De winnaar zou een uitnodiging krijgen voor de C-groep van het Tata-toernooi, wat ze alle drie wel wilden. Maar Andriasian, die de hoogste tiebreakscore had, was verhinderd. De nummer twee Kovchan kreeg de uitnodiging en was stomverbaasd. Hij had verwacht dat de organisatie (van Groningen en/of Wijk aan Zee) wel een smoes zou verzinnen om de plaats aan Ernst te geven. Ongelofelijk, hoe sportief Nederlanders zijn, vond de Oekraïner. Dat was hij in zijn land niet gewend.

Compliceren!

Kers op de taart van het evenement was de tweekamp tussen John van der Wiel en Jorden van Foreest. De veteraan won met 3-1. Van der Wiel maakte een bijzonder uitgebreide analyse van de derde partij, maar openbaarde ook iets heel grappigs. Hij had partijen van Jorden geanalyseerd en geconstateerd dat die, ondanks zijn jeugdige leeftijd, een goed gevoel had voor profylaxe en techniek. In scherpe en grillige stellingen vonden wel eens ontsporingen plaats. Zijn tactiek was dus, als de stelling dat toeliet: de partij voldoende complex te maken om fouten af te dwingen.

Jordens trainer Sipke Ernst oordeelde over Van der Wiel, vroeger bekend als houwdegen, dat hij tegenwoordig positioneel en technisch het sterkst was. Advies van Ernst dus: complex maken die partijen!

Nou ja, de lezer raadt het al, de partijen werden complex. En Van der Wiel had daar geen moeite mee. Ernst legt in het boek ook nog verantwoording af over zijn rol als trainer van Jorden van Foreest voor deze match.

Het boek is via deze link te bestellen. Het bericht is niet heel recent, dus het verdient aanbeveling even contact op te nemen alvorens geld over te maken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.