Miedema wint dankzij YOLO-schaak

Namig Guliyev en David Miedema hebben het HSG Open gewonnen. Voor Guliyev (Azerbeidzjan) was dat het tweede jaar op rij. Voor Miedema was het de tweede weekendzege op rij. Met Pinksteren was hij in Maastricht ook al gedeeld winnaar van het Limburg Open.

Guliyev werd tot toernooiwinnaar uitgeroepen, de geldprijzen werden gedeeld. Beiden mochten 1.000 euro mee naar huis nemen.

Er waren nogal wat salonremises onder de zes deelnemende grootmeesters. Normunds Miezis nam bij een score van drie uit drie zelfs voor zaterdagavond een bye op met de opmerking dat hij anders met zwart tegen een collega-grootmeester zou spelen.

En als een bye een half punt oplevert, waarom zou je dan moeilijk doen? Zijn medekoplopers Guliyev en Van Kampen beantwoordden die actie diezelfde avond met een remise van elf zetten tegen elkaar.

David Miedema

Namig Guliyev

Miedema was een grotere vechter. Hij verloor in de derde ronde van Van Kampen, maar speelde geen enkele remise. Miedema had een lichter programma dan Guliyev, maar won in de laatste ronde wel fraai van Sipke Ernst, die eerder tegen Vitaly Kunin (Duitsland) remise had gespeeld in drie zetten. Ernst kwam tegen Miedema gewonnen te staan, maar die bleef klooien, zoals beide spelers na afloop zeiden, en Miedema trok toch aan het langste eind. Een YOLO-overwinning, zei Miedema: You Only Live Once. Ik zou zoiets zeggen als: vrolijk vechtschaak.

Meer verhalen, uitslagen en partijen nu en de komende dagen op de toernooisite.

Foto’s: Harry Gielen.

1 Reactie

  1. Avatar
    duberry 23 juni 2013

    Bye’s en salonremises hebben nu éénmaal meer waarde dan een echte remise tegen een iets zwakkere tegenstander.Een Mart Smeets vraag: is dat eerlijk?

    Smeets antwoord zelf:neen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.