Grote Elo-verschuiving in Nederlandse top

Slechts zeven ronden duurde het Nederlands kampioenschap, maar het toernooi zorgde voor een slagveld in de Nederlandse Elo-verhoudingen. Hieronder de belangrijkste verschuivingen op een rijtje.

De lijst van 1 juli is hier in te zien. De top blijft vrijwel ongewijzigd, omdat de sterkste spelers niet aan het NK deelnamen.

Anish Giri staat op de twintigste plaats van de wereldranglijst en bevestigde die plaats met het Grand Prix Toernooi in Peking.

Loek van Wely kwam per 1 juli net boven de 2700 dankzij een goed resultaat in de Franse competitie.

Wereldreiziger Sergei Tiviakov won 10 punten in Kuala Lumpur, maar staat met 2654 nog wel wat te laag.

Dat geldt ook voor Ivan Sokolov, die in de Franse competitie 12 punten won maar met 2650 wel erg ver op Van Wely achter staat. Bij het NK scoorde hij vrijwel precies volgens zijn Elo-verwachting. Dat hij niet meedeed in de strijd om de titel had dus geen gevolgen voor zijn rating.

Slachtoffers

Dan komen we bij de slachtoffers. Jan Smeets verloor in Amsterdam 20 punten en zakte van 2643 naar 2623. Erwin l’Ami verloor 14 punten en zakte van 2640 naar 2626. Ze wisselen daarmee van plaats maar dat is niet het belangrijkste. Nummer 100 van de wereld heeft op dit moment 2653. Dat getal hadden ze in het vizier, maar is nu voorlopig ver weg.

Een winnaar is Robin van Kampen. Hij won op het NK 11 punten en staat nu met 2606 op de zevende plaats van de Nederlandse ranglijst, waarmee hij Daniel Stellwagen (2604) nipt passeert. Belangrijker is die 2600-grens. Een jaar of tien geleden werd mij verteld dat die heel belangrijk is voor het krijgen van condities; startgeld en dergelijke. Of dat nog zo is weet ik niet, dat verschilt natuurlijk per toernooi. De tijd dat 2600 overeenkwam met plaats 100 van de wereldranglijst ligt ook alweer een tijd achter ons. Maar ieder honderdtal is een belangrijke grens.

De kampioen

De grootste winnaar is natuurlijk kampioen Dimitri Reinderman. Hij had in 2011 een rating van 2618, maar zakte daarna net onder de 2600. Dit jaar verloor hij 11 punten in het Batavia-toernooi en 9 in de Bundesliga. Daarmee viel hij ook uit de top tien. Na het NK, waar hij 23 punten won, staat hij met 2598 op plaats negen en is de 2600 weer heel dichtbij. Plaats acht (Stellwagen) is ook dichtbij, maar dat is niet zo heel belangrijk.

De top tien wordt gecompleteerd door Jan Timman (2584).

Hij staat met 2584 nipt voor op Wouter Spoelman, die met 2582 op de elfde plaats komt. In 2010 haalde Spoelman met 2580 zijn hoogste rating, na 27 punten te hebben gewonnen in de Bundesliga. Daarna schommelde hij drie jaar lang tussen 2538 en 2566, dus redelijk constant. Met zijn gedeelde zege in Amsterdam won Spoelman 25 punten en bereikte hij zijn recordrating. Na een medicijnenstudie ligt het bepaald niet voor de hand om profschaker te worden. Opmerkelijk dat juist Stellwagen en Spoelman, die als jonge tieners als de grootste talenten van Nederland golden, beiden voor een maatschappelijke carrière kiezen.

Uit de top tien

Van elf naar twaalf zakt Erik van den Doel, die tijdens het vandaag afgesloten Leiden Chess Tournament maar liefst 20 punten verloor en op 2562 komt. De top tien, waar hij heel lang in stond, is nu even uit zicht.

Van negen naar dertien duikelt Sipke Ernst, die in Amsterdam met 29 punten verlies het grootste slachtoffer was en op 2560 uitkomt. Ook voor hem is het al een tijdje geleden dat hij buiten de top tien stond.

Vlak daaronder staat Roeland Pruijssers. Hij won met het NK 6 punten en komt op 2555, maar blijft op veertien staan. Als hij de goede lijn voortzet zou hij met een paar zomertoernooien zomaar de sprong naar de top tien kunnen maken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.