‘Ik bleef trouw aan mijn strijdplan…’

Anish’ artikel over de Grand Prix 2013, Beijing

Jet-lag and maaltijden…

De afgelopen twee weken heb ik goed besteed in Beijing, waar alweer de vijfde aflevering van de GrandPrix cyclus plaatsvond. Eerlijk gezegd speel ik niet graag in China, want de jet-lag noch het Chinese voedsel maken mij blij. De omstandigheden waren echter heel behoorlijk, dankzij de goede airco en een keur van uitstekende maaltijden in het geriefelijke New Century Hotel.

U zult het wel geraden hebben: het weer was tamelijk heet. Een bezoek aan de prachtige Verboden Stad was alles waartoe ik in staat was. Hoe dan ook: ik kwam er om te schaken, dus laat ik daar ook maar iets over schrijven.

Teleurstellend begin

In mijn twee eerdere optredens in de GP cyclus was ik er niet in geslaagd om een partij te winnen (gelukkig waren er ook weinig nederlagen), maar desondanks hinderde mij dat enorm en mijn doelstelling was allereerst om vechtschaak te spelen dat hopelijk zou resulteren in enkele overwinningen, ook al zou dat grotere risico’s inhouden dan gewoonlijk.

Mijn eerste optreden was uiterst teleurstellend, aangezien ik een ongelofelijk diepe voorbereiding tegen Karjakin volledig verknalde. De blunder kostte me zelfs de partij en men zou kunnen twijfelen aan mijn goede vorm. Ik had in de derde ronde (na een snelle remise met wit tegen Morozevich in de tweede ronde) evenwel het geluk dat mijn tegenstander Boris Gelfand de toegestande bedenktijd overschreed in een razend ingewikkeld eindspel. Ik beschouwde dit onverwachte cadeautje als een beloning voor mijn dubieuze Hollandse opening. Eerlijk gezegd zou ik met remise al heel gelukkig zijn geweest.

Video analyse: A. Giri – A. Morozevich (Ronde 2)

Video analyse: B. Gelfand-A. Giri (Ronde 3)

Plezierige winst

Na deze overwinning wilde ik mijn geluk verder beproeven, maar dat ging niet door, aangezien de oersolide Peter Leko mijn volgende tegenstander was. Hij was ten slotte de enige speler zonder een enkele nederlaag in het toernooi.

Video analyse: A. Giri-P. Leko (Ronde 4)

Na een degelijke remise volgde een rustdag, zodat ik genoeg tijd had om me voor te bereiden tegen de onvoorspelbare Gata Kamsky. Zijn Lb5+ ;in de Najdorf was geen verrassing voor me en ik kreeg al snel gelijk spel. Kamsky koos een zeer gewaagde voortzetting in plaats van genoegen te nemen met remise. Voor de pion die mij dat opleverde kreeg hij geen compensatie. Ik behield het overwicht tot in het eindspel en smaakte het zoet van de overwinning.

Video analyse: G. Kamsky-A. Giri (Ronde 5)

Mijn volgende tegenstander was Vassily Ivanchuk (met wie ik onlangs een match uitgevochten heb). Hij had de dag ervoor zijn eerste overwinning geboekt in een briljante partij tegen Wang Yue. Het was dus niet de meest geschikte dat voor mij om het tegen hem op te nemen. Inderdaad speelde Vassily Mikhailovich sterk en na enkele onnauwkeurigheden kwam ik met wit in een wat slechtere stelling terecht. In zijn tijdnood hield ik echter stand en ik bereikte een remise.

Video analyse: A. Giri – V. Ivanchuk (Ronde 6)

Gestraft!

Ik bleef mijn stragegie trouw in mijn partij tegen de Chinese outsider Wang Hao. In een riskante opening verleidde ik hem tot een gewaagd stukoffer. Helaas had ik er slechts vluchtig naar gekeken. Een vriend van me, die mij deze variant had aangegeven, beheerste hem beter. Nu was ik al snel op mezelf aangewezen. Hoe nu mijn verzwakte koningsstelling te verdedigen? Heel onvoorzichtig opende ik lijnen om te proberen het initiatief te krijgen, want ik wilde het eindspel vermijden waarin wit eigenlijk niet kon verliezen. Ik werd nu geruisloos gestraft voor mijn overmoed.

Video analyse: W. Hao – A. Giri (Ronde 7)

Mijn partij tegen Grischuk was even een foutenfestival, maar eindigde in een bloedeloze remise.

Video analyse: A. Giri – A. Grischuk (Ronde 8)

Nog altijd op 50% bij het ingaan van de rustdag.

Het mysterie

Tijdens de voorbereiding voor mijn partij met zwart tegen Mamedyarov repeteerde ik alle mogelijke varianten van de Grunfeld, uitgezonderd net die ene die hij speelde. Een jaar geleden had ik de vreemde variant met Da4+ al weerlegd en ik was heel tevreden met het resultaat van de opening. Helaas verwisselde ik de zetten nadat Shakh mijn loper op e6 aanviel met Pg5. Ik herinner me nog dat ik hem had moeten laten inslaan op e6 gevolgd door het schijnbaar tegenstrijdige Tad8! Na een kwartier van twijfelen besloot ik dat niets beter is dan de combinatie van mijn geheugen en het programma Houdini. In het uur dat volgde probeerde ik me de pointe te herinneren. Aangezien ik daarin niet slaagde, werd de partij voor mij een nachtmerrie.

Bij mijn thuiskomst werd het mysterie opgelost. Het bleek dat ik Pg5 in het geheel niet had bekeken omdat zwart in alle varianten een fractie beter staat, mits hij de logische voorzetting speelt. De voortzetting Pg5 Tad8!! zou ik gespeeld hebben, als wit een zet eerder zijn pion e4 niet met Ld3, maar met het dubieuze Dc4 had gedekt. Het mysterie was opgelost, maar ik bleef met een kater zitten, aangezien ik weer op -1 stond: een weinig bevredigende score.

Video analyse: S. Mamedyarov – A. Giri (Ronde 9)

Het wonder

Ik weet niet wat voor wonder zich afspeelde, maar op de een of andere manier gaf mijn tegenstander Veselin Topalov om onbegrijpelijke redenen een stuk weg zonder enige compensatie. Het trio Kramnik-Aronian-Topalov is altijd moeilijk bespeelbaar voor mij geweest (de wereldkampioen en zijn uitdager: Vishy en Magnus zijn op dat punt altijd een stuk vriendelijker voor mij geweest). Ik nam het geschenk uiteraard met beide handen aan.

Video analyse: A. Giri – V. Topalov (Ronde 10)

Mijn geluk kon niet op. Ik besloot op winst te spelen tegen mijn tegenstander van de laatste ronde, de taaie Wang Yue, ook al had ik zwart. Mijn voorbereiding ging ongelofelijk diep aangezien ik feilloos voorspelde hoe hij zou openen. Tot mijn geluk maakte Wang Yue in een gelijk staand eindspel waarbij ik een pion minder had, (nog altijd in mijn voorbereiding) een foutje, waardoor ik mijn pion terugwon bij iets betere stelling. De remisetendensen waren echter te groot en Wang Yue verdedigde zich secuur, zodat ik niet meer op winst mocht hopen.

Video analyse: W. Yue – A. Giri (Ronde 11)

De volgende…

De uiteindelijke 50% score kan beschouwd worden als heel behoorlijk, vooral als je in aanmerking neemt dat ik in dit toernooi een aantal keren gestruikeld ben. Wat echter vooral tot tevredenheid stemt, is het vechtschaak dat ik speelde. Mijn volgende toernnooi is de World Cup in Tromsø, waar ik als een van de 128 deelnemers een gooi kan doen naar kwalificatie voor het kandidatentoernooi. Zulke toernooien zijn altijd onvoorspelbaar. Niemand weet wat ervan verwacht kan worden. Mijn eerste zorg is mij voor te bereiden op Salem, een talentvolle grootmeester uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ook zal ik de eerstkomende dagen genieten van een welverdiende (of niet soms?) rust.

Tot spoedig!

4 Reacties

 1. Avatar
  duberry 21 juli 2013

  Giri,ga door met vechtschaak daar remise-koningen geen wereldkampioen worden.

  En het is ook boeiend om te zien,zowel je nederlagen alswel je overwinningen.

 2. Avatar
  Lucas 21 juli 2013

  "…tegen de Chinese outsider Wang Hao…"

  Is dit niet de Wang Hao die 14de op de wereldranglijst staat met een Elo van 2746? Dat kun je toch geen outsider noemen? Of was dit een andere Wang Hao?

 3. Avatar
  Lucas 22 juli 2013

  Dit is een interessant verslag en kijkje in de keuken van onze topgrootmeester. Je moet wel de partijen erbij hebben om alles te kunnen volgen. Tegen Mamedyarov gaat het om de zet Tad8? of Tad8! Pas nadat ik de partij had nagespeeld en de video had bekeken, begreep ik wat Giri bedoelde. Zijn voorbereiding bestond uit 13. Pd5 Pc6 14. Dc4?! Le6 15. Pg5 Tad8!! (de aanbeveling van Houdini). In de partij werd echter gespeeld 13. Pd5 Pc6 14. Ld3 Le6 15. Pg5 Tad8?? waarna zwart van het bord werd geblazen.

  De overwegingen van beide grootmeester waren opmerkelijk. Mamedyarov stelt eenvoudig: Na 13. Pd5 staat wit gewoon beter. Althans dat vond mijn secondant.

  Giri, die de twee genoemde varianten door elkaar haalde, vond juist dat zwart iets beter stond. Op de video is te horen dat hij als hij die stelling niet kende, beter gezegd: meende te kennen, hij onmiddellijk de voor de hand liggende en beste zet 15. Lxd5 zou hebben gespeeld. Echter, Giri was van mening dat niets beter is dan de combinatie van mijn geheugen en het programma Houdini.. Dat bleek een misvatting.

  De voorbereiding van Giri was dus dieper dan die van Mamedyarov. Maar in de praktische partij werd Giri in feite gehinderd door die (te) diepe voorbereiding.

  Zelf heb ik, op een geheel ander niveau uiteraard, vorig jaar ook zo’n fout gemaakt. Ik speelde een zet omdat ik meende me te herinneren dat de computer die zet aanbeval. Ik kon me echter niet meer herinneren waarom. Toch speelde ik die zet, die dus tot verlies leidde. Mijn herinnering was gewoon niet goed. Een leerzame fout.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.