Uitstekende start voor Nederlandse normenjagers

Het negende BDO Chess Tournament is in stijl van start gegaan met een strijdlustige eerste ronde, waarin slechts één remise te noteren viel. In het Premier Tournament wonnen drie Nederlandse jonge meesters in jacht op een GM-norm hun eerste partij. Ali Bitalzadeh en Benjamin Bok versloegen de sterke GM’s Van den Doel en Sethuraman; David Klein was met zwart te sterk voor de Pool Kanarek. Met een kleine vertraging ging de eerste ronde van start. Een vertraging, omdat de arbiters een start met slechts de helft van de deelnemers aanwezig wat mager vonden. Maar goed, een nieuwe locatie: dat kan wat zoeken veroorzaken.

Die nieuwe locatie, het Stedelijk Gymnasium in hartje Haarlem, beviel de jonge Nederlandse Meesters goed. Logisch, want ze zijn de schoolbanken nog niet uit. Maar ook HWP-kopman Jaap de Jager voelde zich op zijn gemak en tekende als eerste een vol punt aan. Chauvinistisch als ik ben geef ik Jaap eerst de nodige aandacht. Zijn slachtoffer was Yochanan Afek, graag gezien op onze toernooien. Yochanan waagde zich in een avontuur waar ongetwijfeld compensatie aanwezig is, maar Jaap zag geen spoken, nam het aangeboden materiaal in dank aan en accepteerde na 27 zetten dankbaar het punt.

De andere lokale troef is natuurlijk David Klein. En ik switch net zo makkelijk weer naar de Grootmeestertienkamp. David heeft al een GM-norm op zak, behaald tijdens het EK van 2012 in Plovdiv, waar hij in werkelijk een juweeltje de sterke Serviër Saric klopte. David heeft tijdens het BDO-toernooi ook al een IM-norm gehaald en nu is de opdracht om weer 6 punten te maken en die GM-norm te scoren. Hij lootte de zwarte stukken in de eerste ronde tegen de pas 20-jarige Marcel Kanarek uit Polen. Verre van een prutser, die ook al 2600-GM’s klopte en het heel behoorlijk deed tijdens het laatste EK in het Poolse Legnica. David speelde snel en goed en tekende na 60 zetten voor een vol punt.Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.