Jaap de Jager wint weer, veld nog dicht opeen in Premier Group

Als chauvinistische HWP-er open ik dit verslag natuurlijk met de derde opeenvolgende winst van Jaap de Jager in de Challenger Group: hij won van medekoploper Akshat Khamparia en heeft daardoor nu alleen de leiding. In de Premier Group blijft het peloton nog gesloten. De meest opmerkelijke uitslag in deze groep was de overwinning met zwart van Rasmus Swane op GM Sethuraman.

Ook opmerkelijk en heel knap was de plusremise van local hero David Klein (foto) tegen ratingfavoriet Erwin l’Ami. David houdt daardoor de leiding, samen met Rasmus Swane en Ali Bitalzadeh, die met een blauw oog goed wegkwam tegen Manuel Bosboom. Maar de rest van het veld staat hier op 1½ of 1 punt en mag nog hoop koesteren op een mooi toernooiresultaat.

Het is nog wat te vroeg om al een beschouwing te geven over de kansen op normen. Bovendien heeft het loeren naar die normscores meestal niet zo’n goede invloed op het spel van de normkandidaten. Elke partij apart bekijken en niet te veel aan de normen denken werkt gewoonlijk het beste.

De ronde begon met een bliksemremise van Marinus Kuijf tegen Justin Tan. Kuijf speelt nog niet lekker en bood al op zet 9 remise aan. Justin besloot dat remise met zwart tegen de hoogstgeratete speler in de groep geen slecht resultaat was en pakte de vrije middag in gezelschap van landgenoot Ian Rogers, die het toernooi met een bezoekje vereerde.

Ook het tweede resultaat liet niet lang op zich wachten. Arthur Pijpers dacht Stephan Buchal te verrassen met 7…Lxf2, maar het bleek een zeer prettige verrassing voor de Duitser, die het verdwaalde zwarte paard op a1 niet eens probeerde te veroveren maar al zijn materiaal richting de zwarte koning dirigeerde. Die kon niet rocheren wegens een loperoffer op h7, maar daarna kwam wit hard binnen op f7. Na 16 zetjes was het over.Lees verder…

Foto is afkomstig van de website van HWP

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.