BDO 2013 – 4e ronde: schaken aan 't Spaerne

In het Nationale Schaakgebouw is het nieuwe seizoen ook alweer begonnen als de concurrentiestrijd in het BDO Chess Tournament de vormen gaat krijgen die het toernooi maken. De Premier League en de BDO Open B heeft een kwartet koplopers en BDO Open A kent een leidend trio na vier ronden. Alleen in de Challenger League staat koploper FM Jaap de Jager met 3½ punten een half punt los.

De delegatie uit de Haagse regio wijkt af van het gemiddelde van afgelopen dagen, met twee overwinningen en een remise. In de partij Yochanan Afek – FM Roger Meng komt er een symmetrisch Engels op het bord, waarbij de witte formatie dubbel fianchetteert. Zodra een witte pion de middellijn oversteekt komen de zwarte paarden in actie om in d3 een prachtig steunveld te creëren, vanwaar een van de zwarte paarden de witte stelling stevig in de greep heeft. Roger offert de kwaliteit en krijgt een pion ter compensatie. De zwarte koningspionnen bereiken als team de zesde rij en weten zich vervolgens ondersteund door de samenwerkende lichte stukken om het punt binnen te halen.

Arthur Pijpers confronteert Rick Lahaye met de Slavische verdediging en wordt geconfronteerd met een over de volle breedte oprukkende witte koningspionnen. Van beide formaties wordt de pionnenstructuur aan de koningsvleugel vernietigd. De zwarte stukken bevinden zich vooral aan de damevleugel, waardoor wit enig overwicht afdwingt en de zwarte koning in een matnet jaagt.

Robby Kevlishvilli boekt zijn tweede overwinning, terwijl de anderen in deze groep zich deze ronde neer moeten leggen bij een tweede plaats op hun bord. In de BDO Open B houden Peter Pilgrim en medekoploper Frits Veenstra elkaar in evenwicht en maken deel uit van het leidende kwartet.

Voor wat betreft de Premier League is er een link bijgevoegd naar een analyse van een partij uit de tweede ronde door Erik van den Doel.

Uitslagen, indeling en scoretabel

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.