BDO-toernooi maakt zich op voor spannende slotronde

Als een dief in de nacht heeft de Poolse meester Marcel Kanarek zich in de voorlaatste ronde naast Erwin l’Ami aan de kop van de Premier Group genesteld. Drie overwinningen op rij brachten hem op 5½ punt. Remise tegen Van den Doel in de slotronde volstaat voor een GM-norm; Heemstedenaar David Klein heeft daarvoor een overwinning nodig op Manuel Bosboom.

Marcel Kanarek

Grootmeester Erwin l’Ami is de enige van de drie titelkandidaten die zich uitsluitend met de toernooiwinst kan bezighouden. Misschien dat hij daarom in zijn laatste witpartij niet al te lang aandrong bij Benjamin Bok, en al na 16 zetten de vrede tekende. De heren speelden een soort Slavisch met verwisselde kleuren, waarbij zwart er donder op kan zeggen dat hij de pion op c5 niet terugwint. Dat gebeurde dan ook niet, maar Bok kreeg wel prettig spel en dat was voldoende voor een snelle puntendeling.

Ook David Klein berustte snel in remise in een stelling met een pion meer. Tegen de Fransman Dourerassou bleek Klein zich uitmuntend voorbereid te hebben; hij hoefde pas na het nieuwe 17.Db4 (uit de praktijk bekend was alleen 17.Txf4) in de denktank. Wellicht was een korte rokade te prefereren boven een lange. Klein vertrouwde het niet meer en bood snel remise aan. De opgave voor morgen is eenvoudig: met wit winnen van Manuel Bosboom.

Dat resultaat zou ook zomaar genoeg kunnen zijn voor een gedeelde toernooiwinst, want de concurrenten Kanarek en L’Ami konden geen zwaarder programma treffen: zwart tegen Van den Doel resp. Sethuraman. De Pool begint echter in bloedvorm te geraken en maakte vandaag korte metten met Rasmus Svane, die na zijn sterke optreden in de eerste helft van het toernooi wat wegzakt. De Duitser kwam er vandaag geen moment aan te pas en werd vanuit de opening weggeblazen.

Ook Manuel Bosboom ging opnieuw onderuit, deze keer tegen Erik van den Doel. In een tweesnijdende stelling ging Bosboom op zoek naar aanval, maar dat keerde zich als een boemerang tegen hem. 17.Pxc6 in plaats van 17.gxh5 was misschien al raadzamer geweest, maar 20.d4? was pas echt fout. Zwart won materiaal en hield de betere aanvalskansen; dat was aan Van den Doel wel besteed.

Bij de laatste partij in de groep, Bitalzadeh-Sethuraman, leek remise lange tijd de minst waarschijnlijke uitslag. Een zwarte vrijpion kwam tot e2, terwijl twee witte pionnen op de damevleugel naar voren stormden. Die leken onstuitbaar, maar toen Ali verzuimde 31.c7! in te lassen, keerden de kansen weer. Wit hield echter net voldoende spel over om remise af te dwingen.Lees verder…

In de Challenger-groep stond de topper Lahaye-De Jager op het programma. Helaas speelde een los contactje aan het live-bord de organisatie parten, waardoor voor het thuispubliek de stelling na zet 24 bevroor. Uiteindelijk bleek zich na een wat tamme opening een spannend gevecht te hebben afgespeeld, waarbij zwart aanvankelijk wat kansjes kreeg (28…Pxe4 29.Dd4 Txb3!? ziet er gevaarlijk uit) en wit in het toreneindspel de bovenliggende partij was. Lahaye had het De Jager een stuk moeilijker kunnen maken met 45.b7, waarna het pad naar remise smal, maar alsnog wel begaanbaar lijkt.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.