WK Jeugd Visueel gehandicapten (4)

Dag 4: derde ronde

Na mijn overwinning van gisteren mocht ik vandaag tegen een Rus zonder FIDE-rating, Rostislav Tikhonov. Na het ontbijt bekeek ik de partijen die hij dit toernooi al had gespeeld. Qua niveau leek hij me wel aardig vergelijkbaar met mezelf. Nadat ik nog even in de stad een oplaadkabeltje had gekocht voor een toetsenbord dat ik bij mijn iPhone heb en nadat de lunch was geweest, kon om 15:30 uur de partij beginnen.

Mijn tegenstander bleek niet erg spraakzaam. Ik probeerde voor de partij een gesprekje aan te knopen, maar ik kreeg nagenoeg geen reactie. Of hij het niet begreep of dat hij gewoon geen zin had om te praten, weet ik niet. Tijdens de partij vielen er ook vaak lange stiltes, vooral in de opening als hij aan zet was. Terwijl ik de eerste zetten van de grand prix tegen het Siciliaans zo ongeveer à tempo uitvoerde, gebruikte hij binnen een zet of 10 al een uur. Op zet 11 bereikte ik een stelling die ik eerder dit jaar ook tegen Guus op het bord had gehad in een officiële partij. Ik speelde toen 11.f5, een speculatief pionoffer, en dat besloot ik nu weer te doen. Ik wist niet meer precies wat de computer had aangegeven en vond dat deze zet me leuk spel gaf. Uiteindelijk wikkelden we snel af naar een toreneindspel met ongelijke lopers. Op een gegeven moment vertrouwde ik mijn stelling niet helemaal, dus bood ik maar remise aan, wat geaccepteerd werd. Achteraf had ik het misschien nog wel even kunnen proberen, aangezien ik nog steeds drie kwartier tijdsvoordeel had.

Guus en Sergio zijn nu in de stad met wat andere mensen. Ik had niet zo’n zin om uit te gaan, omdat ik dat vaak wat te druk vind. Morgen ga ik me klaarmaken voor alweer ronde 4, waarin ik net als gisteren tegen een Spanjaard speel.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.